Hlavní obsah
3,3
(101)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Suroviny na tyto drobenkové řezy nemusíte vážit, těsto je z ovesných vloček, uvnitř najdete voňavou náplň z hrušek, skořice a slaného karamelu a navrchu zase křupavou drobenku. Tu navíc připravíte rovnou ze stejného těsta jako korpus! Můžeme začít?

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto & drobenka
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 špetka soli
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrst ořechů
Karamel & hrušky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 4 ks hrušek
  • 2 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte karamel: 1/2 hrnku cukru (používám 250ml hrnek) s asi 1/4 hrnku vody svařte na zlatavý karamel. S vodou sice karamel trvá déle, ale nehrudkuje a nepálí se tak rychle.

Foto: Marianna Bartková

Část karamelu si můžete schovat na ozdobu (respektive ujídání, než se koláč dopeče)Foto: Marianna Bartková

02.

Opatrně (bude to prskat) přilijte 180 ml ohřáté smetany, podle chuti osolte (soli dávám skoro půl lžičky) a ještě pět až deset minut povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

03.

Hrušky pokrájejte na kostky a smíchejte s moukou a skořicí.

Foto: Marianna Bartková

Voňavá ovocná vrstva s karamelem a skořicí připomíná chutí hrušková povidlaFoto: Marianna Bartková

04.

Teď si připravte těsto. Změklé máslo utřete s cukrem, solí, vejcem, moukou, sodou a vločkami, jen ořechy nechte zatím stranou. Zhruba 3/4 těsta natlačte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, posypejte hruškami a přelijte karamelem. Do zbylého těsta přimíchejte nahrubo posekané ořechy (dala jsem pekanové, ale dobré budou i vlašské nebo mandle). Tímto ořechovým těstem posypte koláč jako drobenkou.

05.

Pečte 40 až 50 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Koláč je nejen výborný, ale díky vločkám i poměrně sytýFoto: Marianna Bartková

Načítám