Hlavní obsah

Vášnivější, chytřejší a vyrovnanější: 5 důvodů, proč jsou zarostlí muži dobrá volba!

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vousy, kníry, plnovous, zarostlý hrudník, břicho i záda. Nechutné! Pro někoho možná, ale co kdyby vám někdo řekl, že díky porostu jsou muži lepšími partnery? Věřte, že v tomhle jsou „plyšáci“ o krok napřed!

Článek

Holit, nebo neholit? Trendy se mění. Zatímco ještě nedávno byly v kurzu hladce oholené tváře i rozkroky, teď je zase všechno jinak. A možná je to tak dobře. Muži s bonusem jsou totiž dobří v pěti věcech.

1. Vynikají konkurenceschopností

Západoaustralská univerzita v Perthu si dala za úkol zjistit, proč v současné době tolik přibývá mužů, kteří se přestávají holit. Studie, kterou publikoval odborný časopis Evolution and Human Behavior, porovnává chování současných mužů se společnostmi primátů. Jedinci u obou „druhů“ se totiž snaží odlišit od méně výraznějších členů skupiny, a tak záměrně „chlupatí“.

Jedná se tedy o takové rozlišovací znaky, které mají zvýšit zájem samic, sociální dominanci a konkurenceschopnost ve společnosti samců. Lákavé, pokud má muž podporovat rodinu a odhánět potencionální dravce!

„Ve velkých skupinách, kde jsou jednotlivci obklopení cizími osobami, se vždy najde někdo, kdo zvolí spolehlivý nástroj k probuzení síly,“ nechává se slyšet jeden z autorů studie, doktor Cyril Grueter. Znamená to tedy, že zarostlí muži mají odvahu ukázat světu, že se nebojí nepřátel, fungují jako ochránci a jdou si za svým cílem. V životě i ve vztahu. Ostatně, na krásku v nesnázích (Jane) a Tarzana si směle můžete zahrát, kdykoli se vám zachce – a bez kostýmu, vždyť chlupy stačí!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Vousáč dává najevo, že se nebojí nepřátel a je připraven jít za svým cílemFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

2. Jsou vášniví a méně náladoví

I když by se dalo říct, že nespornou výhodou zarostlých mužů je schopnost důkladně zahřívat svoji partnerku v období zimy, důvody pro výběr „plyšáka“ jsou leckdy prozaičtější. A všechno souvisí s dokonalým zásobením mužským hormonem testosteronem!

Tento steroidní hormon se tvoří v mužských varlatech, kde stimuluje produkci spermií a mimo jiné podporuje mužskou sexuální touhu. Jelikož chlupatí muži jsou testosteronem přímo nabití, patří mezi chtivé milence. Ovšem pozor, dostatek testosteronu se stará i o absenci výkyvů nálad, pocení a vůbec chování připomínající ženskou menopauzu. „Testosteroňák“ je tedy nejen vášnivější, ale i vyrovnanější. To se pro vztah taky hodí.

3. Jsou vhodnější pro manželství

Když se Barnaby Dixson, expert na lidské chování z Queenslandské univerzity v australském Brisbane, zeptal 8520 žen na to, jak podle nich souvisí mužská přitažlivost a délka trvání vztahů s vousy a chlupy, většina z nich odpověděla, že chlupáči jsou oproti svým dohladka oholeným kolegům atraktivnější a vhodnější pro vztah a manželství.

Závěry studie, kterou publikoval časopis Journal of Evolutionary Biology, tedy jasně poukazují na to, že „kabátky“ a porosty si u žen vybojovaly důvěryhodnost. Nutno však dodat, že je to „kus od kusu“. Podle některých dostupných informací jsou zarostlí muži (bohužel) více nevěrní, když už jsou uloveni. 

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Ženy považují chlupaté a zarostlé muže za vhodnější kandidáty pro vážné známostiFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

4. Vydrží déle

Studie ukázaly, že vousy jsou schopné blokovat sluneční paprsky. (Podle serveru Scicurious Scientopia samozřejmě platí, že čím delší porost, tím větší ochrana.) Když je UV záření redukováno, zpomaluje se proces stárnutí a snižuje se výskyt rakoviny. Co to znamená? Jelikož se podle Světové zdravotnické organizace Češky dožívají o šest let více než jejich partneři, máte šanci tenhle nepoměr vyrovnat. Vezměte si „medvídka“!

5. Jsou super chytří

Když dají psychiatři hlavu dohromady, leckdy to stojí za to. Doktor Aikarakudy Alias ze Saint Louis na základě vlastního výzkumu hlásá, že pánové, kteří jsou zarostlí (i na zádech), mají vyšší IQ. Vyplynulo to ze studie, které se zúčastnilo 117 členů Mensy. Bude s vámi chlupatý inteligent partnersky vyjednávat? Zkuste to…

A jaký názor na zarostlé muže máte právě vy?

Načítám