Hlavní obsah

Velikonoční pečení podle slavných: Zkuste beránka Kamily Nývltové nebo mrkvíky Laďky Něrgešové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Velikonoce jsou svátky hodování, a tak jsme připravili tři skvělé recepty podle známých českých tváří. Inspiraci jsme našli u hvězdy televizních novin Veroniky Petruchové, herečky a moderátorky Laďky Něrgešové a u zpěvačky Kamily Nývltové.

Článek

O Velikonocích se peče a vaří ve velkém téměř v každé domácnosti a výjimkou nejsou ani kuchyně žen, které znáte z televizní obrazovky. Mnohé jsou zdatné kuchařky a pekařky a jejich osvědčené recepty stojí za vyzkoušení.

Šlehačkový beránek Kamily Nývltové

Známá zpěvačka Kamila Nývltová v době pandemie přišla o práci a takřka změnila zaměstnání. Vypracovala se v šikovnou pekařku a cukrářku, a dokonce vydala kuchařskou knihu. V době covidu pekla na Velikonoce i 60 mazanců a 20 beránků, a i když se nyní opět vrátila ke své původní profesi, nadýchaného šlehačkového beránka podle jejího receptu si můžete upéct i vy.

Foto: Profimedia.cz, Archiv Kamily Nývltové

Sladký beránek patří k ozdobám velikonočního stolu. Díky šlehačce je krásně vláčnýFoto: Profimedia.cz, Archiv Kamily Nývltové

Budete potřebovat: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 350 ml 33% smetany ke šlehání, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Postup: Vejce rozklepněte do mísy a společně s oběma druhy cukru vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté přidejte šlehačku a prosátou mouku a vše promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Nakonec přidejte prášek do pečiva a naposledy zlehka promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na beránka.

Pečte zhruba 55 minut na 170 °C. Na konci pečení proveďte pro jistotu test špejlí. Beránka nechte úplně vychladnout a až poté ho vyklepněte z formy. Pocukrujte ho moučkovým cukrem a dozdobte mašlí kolem krku a lentilkami či třeba hřebíčky místo očí.

Mrkvové rohlíčky Laďky Něrgešové

Oblíbená moderátorka Showtimu Laďka Něrgešová je také velmi zdatná kuchařka. Na jejím instagramu najdete poslední dobou prakticky jen recepty, a pokud hledáte před Velikonocemi návod na letos velmi populární pletený mazanec, Laďka ho nabízí i s videem. Nás zaujal i její jarní recept na vláčné plněné rohlíčky z mrkvového těsta: ze spojení slov mrkev a rohlíky vzniklo i jejich trochu legrační jméno: mrkvíky.

Budete potřebovat: 2–3 mrkve, 250 g hladké mouky, 120 g nerozpuštěného másla, 2–3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 30 g moučkového cukru, citronovou kůru, lžičku skořice, povidla nebo marmeládu na náplň, vejce na potření

Postup: Mrkve nastrouhejte do mísy najemno, přidejte ostatní ingredience a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte chvíli odležet v lednici. Na pomoučeném vále pak těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte tence do kruhu. Každý kruh rozdělte na 8 trojúhelníčků a na širší konec dejte lžičku povidel či jinou oblíbenou domácí marmeládu. Pak jen smotejte od konce ke středu do malých rohlíčků. Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejce a pečte na 180 °C zhruba 15 až 17 minut. Ještě teplé rohlíčky posypejte moučkovým cukrem.

Velikonoční paštika Veroniky Petruchové

Moderátorka Veronika Petruchová pochází z Moravy, kde se Velikonoce slaví ve velkém. I ona ráda vaří a peče moravskou klasiku a nám ukázala recept na rychlou a oblíbenou paštiku, kterou ráda hostí návštěvy.

Foto: Jakub Jurdič, Archiv Veroniky Petruchové

Domácí paštika sklidí u hostů úspěch vždy. Na tu od Veroniky Petruchové vám postačí tři ingredience, sůl a kořeníFoto: Jakub Jurdič, Archiv Veroniky Petruchové

Budete potřebovat: 500 g jater (kuřecí nebo vepřová), 4 vajíčka, 100 g vepřového či husího sádla (nechte ho povolit při pokojové teplotě), tymián, sůl a pepř

Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka a hmotu nalijte do chlebíčkové formy lehce vymazané sádlem. Prvních 20 minut pečte na 240 °C, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 40 minut. Paštiku podávejte na toustech či na domácím chlebu s brusinkami a můžete ji posypat plátky mandlí.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám