Hlavní obsah

Babské rady, které fungují při mytí oken. Připravte si pudink, černý čaj nebo ocet

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když mytí oken není vaše oblíbená činnost, je možné, že vás k tomu donutí jarní sluníčko, které nemilosrdně odhalí, jak jsou po zimě zaprášená. Jak to udělat rychle, efektivně a hlavně beze šmouh?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Teplejší jarní dny jsou pro mytí oken ideální, protože není ani zima, ani vedro, což je důležité. Kromě triků, jak postupovat, vám ukážeme, co z vaší domácnosti se dá použít ve chvíli, kdy se rozhodnete okna umýt, ale nemáte nakoupené speciální přípravky. Existují totiž suroviny, které máte doma a které všechny tyto pomocníky snadno nahradí.

Mytí oken krok za krokem

Jako každá větší uklízecí akce v domácnosti potřebuje i mytí oken alespoň základní přípravu, která celý proces urychlí. Takže jak postupovat:

  1. Zásadní je vybrat den, kdy je vhodné počasí. Déšť nebo mráz není dobrá konstelace, ale ani slunce a příliš vedro se nehodí, protože se okna jen těžko vyleští tak, aby nevznikly šmouhy. Když se totiž voda rychle odpařuje nebo zamrzá, vzniknou „kocouři“. Ideální počasí na okna je zataženo a teplota pod 20 °C, ale ne nižší než 5 °C.
  2. Než se pustíte do samotného mytí, sundejte záclony a závěsy, ale i vše z parapetů nebo okolí oken, co by překáželo jejich otevření a vašemu pohybu před nimi.
  3. Připravte si štafle nebo stoličku, pokud ji potřebujete, nádobu s vodou a hadřík. Jestliže máte, pak i vysavač na okna a další obvyklé pomocníky.
  4. Odstraňte z okolí oken i z rámů větší nečistoty, pavučiny a podobně.
  5. Umyjte rámy oken a žaluzie, pokud je máte. Pozor, abyste rámy nepoškrábali.
  6. Po prvním mytí se vyplatí okna setřít stěrkou – vždy tahem od horního rámu ke spodnímu.
  7. Skla dočistěte a vyleštěte.

Čím mýt okna?

Stejně jako má každý svůj recept na cukroví nebo bábovku, mívají lidé i oblíbený prostředek na okna. Používají se přípravky na mytí nádobí. Ty sice okna odmastí, ale nejsou ideální, protože se ze skla neodpaří, ale vytvoří vrstvičku, která na sebe nachytá prach a nečistoty, takže budete muset mýt okna dřív.

Jestliže nejsou moc špinavá, stačí je omýt vodou o teplotě kolem 30 °C. Studená není tak účinná a příliš teplá může snížit účinky přípravků na mytí oken. Ty speciální většinou obsahují alkoholovou složku, která se rychle odpaří, a tak při leštění nevzniká tolik šmouh. Což je také důvod, proč se nemají mýt při slunném a teplém počasí.

Babské rady na mytí oken

Co když chemie na okna došla a nechce se vám do obchodu pro novou? Pomohou babské rady – a možná dokonce tak, že už se příště bez chemie obejdete.

  • Do vlažné vody na mytí oken stačí přidat pár lžic octa, odmastí a pomůže je naleštit.
  • Na mytí můžete použít i pudinkový prášek – rozmíchejte sáček asi v pěti litrech vlažné vody, roztokem okna omyjte a hadříkem vyleštěte. Právě puding zaručí, že to půjde skvěle. Podobnou službu udělá i voda z brambor.
  • Do vody lze přidat také lžičku soli, která pomůže odstranit špínu.
  • Na odolnou nečistotu vyzkoušejte vlažný, neslazený černý čaj.

Zůstávají vám na skle „kocouři“? Pak okna doleštěte hadříkem z mikrovlákna nebo klasickou jelenicí. Pokud je nemáte, vyzkoušejte staré punčochy.

Načítám