Hlavní obsah
3,3
(221)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vaše léty odzkoušené linecké nemusí zářit jen o Vánocích! Na Velikonoce z něj vyrobíte roztomilé sušenky ve tvaru vajíček, které ocení děti i koledníci každého věku.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Linecké těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Na podávání
  • 100 g extra džemu
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Použít můžete své oblíbené sušenkové těsto nebo klasické linecké v poměru 3 : 2 : 1 (mouka : máslo : cukr) + žloutek a citronová kůra. Všechny suroviny rychle zpracujte na hladké těsto a nechte ho v lednici odležet alespoň hodinu, ale ještě lépe do druhého dne (bude se s ním pak lépe pracovat).

02.

Těsto nechte při pokojové teplotě povolit a na pomoučené ploše ho rozválejte na 3 mm silný plát. Vykrajujte vždy stejný počet tvarů s otvorem a bez něj – v našem případě vajíčka, kytičky a srdíčka.

03.

Pečte při 160 °C jen 6 až 10 minut do světle zlatova. Počkejte, až na plechu vychladnou, a sušenky s otvorem poté pocukrujte – kdybyste je cukrovali až po slepení, nebyl by vidět džem.

04.

Zavařeninu (na „žloutky“ se nejlépe hodí meruňková) na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřejte, a pokud v ní jsou zrníčka nebo slupky, propasírujte ji přes sítko. Spodní stranu spodních sušenek zavařeninou lehce potřete a opatrně spojte s pocukrovanými vrchními kousky.

05.

Pro vystouplý efekt horký džem naplňte do malého sáčku, ustřihněte mu špičku a otvory ještě trochu naplňte. Nechte zatuhnout a uchovávejte v chladu v uzavřené dóze. Sušenky jsou nejlepší, když se pár dnů rozleží, a pokud na ně nikdo nepřijde, vydrží asi tři týdny.

Pečete na Velikonoce nějaké tradičnější sladké? Kynutý mazanec, jidáše  nebo piškotového beránka? A jestli chcete udělat radost dětem, udělejte si jednoduchého zajíčka bez formy.

Reklama

Načítám