Hlavní obsah

Velká prsa byla pro Zdeňku (41) zdrojem trápení. Konečné má taková, jaká si vysnila

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

O zákroku přemýšlela paní Zdeňka už od svých šestnácti let. Jejím problémem byla velká prsa, která překážela nejen při sportu, ale ztěžovala i výběr oblečení.

Článek

Zdeňka o možnosti zmenšení prsou četla v časopisu a připadalo jí to jako řešení komplikací, které jí její velké poprsí způsobovalo. Rozhodnout se zákrok opravdu podstoupit jí ale trvalo léta. I proto, že se celý život bojí operací a injekcí. „Už dlouho jsem cítila, že to tak chci. Chci si ulevit, nehrbit se, nenosit dvě podprsenky při sportu a necítit se stále jako v kazajce. Chtěla jsem si užívat sport bez bolesti. Vadilo mi, že nebylo myslitelné, abych někam vyrazila bez podprsenky,“ říká Zdeňka. Právě pocit lehkosti a úleva byly tím, co si přála zákrokem získat.

I velká prsa mohou být problémem

Když se Zdeňka odhodlala k plastice prsou, vyrazila na pražskou pobočku Medicom Clinic, kde se jí ujal MUDr. Michal Puls a odpověděl na všechny její otázky. Sama přiznává, že jich měla opravdu hodně. Pan doktor jí vše profesionálně a dopodrobna vysvětlil. „Právě díky jeho přístupu hned od začátku jsem v něj měla plnou důvěru,“ svěřuje se Zdeňka.

I když se o operaci prsou mluví hlavně jako o možnosti nechat si je zvětšit a vytvarovat, hodně žen má opačnou motivaci. „Nadměrná velikost některým ženám způsobuje i výrazné zdravotní komplikace, jako jsou problémy s páteří, bolesti zad a dále diskomfort, například při sportu. Po zákroku dochází k výrazné úlevě, jak po zdravotní stránce, tak mnohdy se i pozitivně podepíše na psychice klientky,“ vysvětluje MUDr. Petros Christodoulou, primář Kliniky plastické chirurgie Nemocnice na Bulovce.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Už při první konzultaci Zdeňce vysvětlil MUDr. Michal Puls, CSc. vše potřebné a hlavně ji zbavil obav z operaceFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Operace proběhla bez obtíží

Když přišel den D a Zdeňka se chystala na zákrok, cítila velkou nervozitu. Bála se možných komplikací i toho, že se jí třeba výsledek nebude líbit. Naštěstí jí vše pomáhal zvládat profesionální personál kliniky, hlavně milé a empatické sestry, stejně jako přátelské, skoro až hotelové prostředí.

„Paní Zdeňka na naši kliniku přišla s požadavkem na zmenšení prsou. Byla typickou klientkou takové operace. Prsa měla pokleslá s lehkou asymetrií. Nejen, že ji velká prsa omezovala při sportu, navíc i zatěžovala páteř. Z toho důvodu byla redukční mammaplastika velkým přínosem nejen po estetické stránce, ale především po té zdravotní, vysvětluje Michal Puls a dodává i podrobnosti k operaci samotné: „Podle nákresu jsem redukoval kožní kryt, posunul dvorce do zvýšené polohy a nakonec vymodeloval nový tvar poprsí. Z levého prsu jsem odebral 180 g tkáně a z pravého 185 g, tím jsem vyrovnával lehkou asymetrii. Operace v celkové narkóze trvala 2 hodiny a vše proběhlo bez komplikací.“

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Mammaplastika byla vybrána jako zákrok, který bude mít nejen příznivě estetický, ale i zdravotní dopadFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Obavy vystřídala radost a štěstí

I přes všechny své počáteční obavy Zdeňka operaci zvládla. „Byla jsem šťastná, že ji mám za sebou. A dojímalo mě, že mi opravdu začíná život s novým poprsím,“ vypráví Zdeňka. Rekonvalescence pak trvala tři měsíce, kdy Zdeňka nechodila do práce a hodně se šetřila. Teď je to čtyři měsíce od operace a už žije normálně, dokonce i sportuje.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Zdeňka je s výsledkem operace velmi spokojená Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Díky zmenšení prsou může Zdeňka nejen chodit bez podprsenky, ale cítí se daleko příjemněji i při sportuFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Konečně spokojená

Než se Zdeňka poprvé podívala do zrcadla, byla trochu ve stresu, nedovedla si představit, co vlastně uvidí. „Bála jsem se podívat, dotknout se. Raději jsem zavřela oči. Když jsem je pak otevřela, byla jsem v rozpacích, protože otoky způsobovaly různé asymetrie,“ popisuje Zdeňka první chvíle. Lékař ji ale upozornil, že je to zcela normální. A že výsledek může zhodnotit po dvou měsících. „A měl pravdu – den za dnem se to zlepšovalo a teď jsou moje nová prsa boží!“ říká s úsměvem. Nová prsa ji neztěžují sportování a dokonce může vyrazit i bez podprsenky. A co je hlavní – líbí se sama sobě. „Teď jsem opravdu spokojená, protože mám to, po čem jsem dlouho toužila,“ říká.

Lidé ve Zdenčině okolí, kteří o zákroku nevěděli, její změnu většinou přisuzovali zhubnutí, dočkala se i mnoha pochval. I když o dalším zákroku zatím neuvažuje, nevylučuje ho do budoucna. S věkem může přijít operace víček nebo lifting obličeje. "Když takové možnosti jsou, proč je nevyužít, neomladit svůj vzhled a necítit se dobře," říká.

Protože sama operaci dlouho zvažovala a bojovala se svým strachem, chápe ostatní ženy, které jsou na tom podobně, ale ráda by je v rozhodnutí jít na plastiku podpořila. „Ženám, které o zmenšení poprsí také uvažují, bych chtěla vzkázat, aby neváhaly. Jestli po tom toužíte, udělejte to! Je to složitý zákrok, ale výsledek stojí za to. Dva měsíce rekonvalescence jsou v celém životě jen zlomek času, který rychle uteče,“ uzavírá spokojeně Zdeňka.

Článek vznikl ve spolupráci s Medicom Clinic.

Reklama

Související témata:

Načítám