Hlavní obsah

Sladké věci, které můžete svému partnerovi říct, pokud prochází složitým obdobím

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Nedorozumění a malé nesoulady jsou součástí partnerství. Možná, že i v tom vašem to zrovna teď skřípe nebo se přítel či manžel uzavírá do sebe vinou starostí a stresu. Těchto několik vět mu můžete říct, pokud ho chcete uklidnit a dobře naladit.

Článek

Ticho jako zabiják lásky. I tak by se to dalo říct. Pro muže jsou slova důležitá, tvrdí americký manželský a rodinný terapeut Daniel Dashnaw, který pečlivě vybral několik vět a otázek pro jinak dobrý vztah, který jen prochází složitějším obdobím. Tušíte, jak se v partnerství podporují pozitivní vibrace?

1. Vážím si tě za…

Jaké je nejlépe střežené tajemství v párové terapii? Většina mužů hladoví po uznání, ale otevřeně a nahlas nic neřeknou. Vždyť by se to považovalo za fňukání! Muž potřebuje vědět, že si ho vážíte. Chvalte ho a buďte konkrétní, měl by mít jistotu, kam přesně tím míříte.

Daniel Dashnaw říká, že současní muži mají několik různých rolí, které musí splnit. Jsou to manželé, otcové, synové, milenci i zaměstnanci. Pak třeba taky domácí kutilové a opraváři. Vyjádřete vděk za jakoukoli tuto roli. Dáte mu tak najevo, že pro vás není samozřejmé, že vyčistil myčku na nádobí, nebo s vaším autem zajel na technickou kontrolu. Protějšek se zklidní bez ohledu na míru napětí, které zrovna prožívá.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když je za co, pochvalte hoFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Miluju, když...

„Miluju, když se na mě takhle podíváš. Vždycky si vzpomenu na naši první schůzku.“ Jestli si myslíte, že muž je od přírody sebejistý a neohrožený tvor, který nepotřebuje vědět, že i v pokročilém věku/se zdravotními problémy/po ztrátě zaměstnání má ve vašem životě své místo, mýlíte se. Milá věta začínající „miluji, když…“ v partnerství posiluje pozitivní chování a podle výše uvedeného odborníka zároveň proniká do emocionálního vědomí protějšku.

3. Jak se cítíš?

Daniel Dashnaw dále upozorňuje na tzv. chlapský kód. Od útlého věku se učí nezabývat se svými pocity a emocemi – kluci přece nepláčou. Proto pak kdekdo automaticky předpokládá, že se muž, dennodenně vystavovaný soubojům s ostatními, se vším chlapsky vyrovná, aniž by jeho ego utrpělo šrámy. Zajímá se ale někdo o to, co skutečně cítí? Zeptejte se. Nejdřív bude asi partner působit trochu zmateně, protože na podobnou otázku není zvyklý, ale ve výsledku ji nesmírně ocení.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

I muži se občas rádi svěří se svými pocityFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Pokud ti na tom záleží, tak i mně

Mezi další důležité věci, které můžete svému partnerovi říct, pokud si procházíte náročnějším obdobím, patří narážka na spojenectví. Dejte najevo, že chcete být v jeho týmu. Muži si váží vzájemnosti a kolektivní spolupráce, takže je bude těšit vědomí, že jste na jejich straně.

5. Jsem na tebe hrdá, když...

Ze statistik vyplývá, že pokud pánové navážou románek mimo domov, je to většinou proto, že se jim milenka vryje pod kůži prostřednictvím uznání. Žena zkrátka muže postaví na piedestal a vzhlíží k němu jako k bohu. Každá přítelkyně a manželka by tak měla vědět, že mezi nejsladší věci, které své drahé polovičce může říct, patří zmínka o hrdosti. „Jsem tak pyšná, že ten stres v práci zvládáš a posouváš se dál. Máš můj obdiv!“

6. Mohu pro tebe něco udělat?

Pamatujte, že pokud je váš manžel jako většina mužů, je akční a s největší pravděpodobností hledá řešení, jak se nenechat převálcovat prací, nedostatkem financí a podobně. Může být náročné zeptat se ho, co potřebuje, když máte pocit, že se vaše vlastní potřeby přehlíží. Neuděláte-li však první krok, můžete oba uvíznout v bludném kruhu špatné párové komunikace. „Mohu pro tebe něco udělat?“ Považujte tuhle otázku za klíčovou. Čiší z ní ochota neotáčet se k potížím zády, ale řešit je společně. Nejde ve stabilním partnerství právě o tohle?

Reklama

Načítám