Hlavní obsah

Věty, které říkají nezralí muži. Pozor na ně!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle občanky už dávno není dítě, ale přesto se tak chová. Ještě zdaleka nedospěl. Žít s takovým mužem není žádný med. Poznejte včas, že od tohohle chlapa toho moc čekat nemůžete. Nejspíš z jeho úst až nehezky často vychází tyhle věty.

Článek

Nesamostatnost, nezodpovědnost, lenost, ledabylost, házení viny za cokoli na jiné, to je jen malý výčet „super“ vlastností, které mívají muži, kteří jsou vlastně stále dětmi. A nic na tom nemění, že třeba měří dva metry, mají svaly jako hory a plnovous.

Je-li váš partner takový, měly byste raději rychle utíkat. Nebo se připravit na to, že žijete vedle někoho, na koho prostě není spolehnutí, a až vám bude ouvej, od něj se podpory nejspíš nedočkáte. Jakmile často říká některou z následujících vět, značí to jediné. Tohle je dospělý muž jen podle data narození.

1. Nejsem připravený na vážný vztah

V podstatě to jinými slovy znamená, že tenhle muž s vámi bude ochotně randit, ještě ochotněji s vámi bude spát, ale nic víc od toho nečekejte. Pomineme-li puberťáky, kteří s láskou teprve experimentují, dospělý muž tohle z pusy nevypustí. „Pokud má muž takové argumenty, jeho nedospělost je naprosto zřejmá. Má jen strach ze závazků, a to se nezmění ani s věkem, ani s délkou vztahu. Takoví muži stráví většinou život v nestabilních vztazích nebo jsou svým partnerkám nevěrní, protože si tam dokazují svou zdánlivou nespoutanost,“ tvrdí vztahová koučka Lenka Černá.

Nic takového, jako je „připravenost na vztah“, totiž neexistuje. Láska prostě přijde, a pokud je to ta pravá, je to vážné, ať chcete nebo ne.

2. Takový prostě jsem

Je jedno, co jste mu vytkla, pokud je ale tohle jeho reakce na jakoukoli kritiku (byť jemnou a dobře míněnou), je to špatně. Takový muž se nechce měnit, nechce na sobě pracovat. Možná pracně skrývá nízké sebevědomí. „Je ublížený, raději se odmítá měnit, protože nechce přiznat, že má třeba nějaký defekt, chybu, špatnou vlastnost. Jako by říkal, ber, nebo nech být, já nic dělat nebudu, protože je to pro mě moc nebezpečné,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina.

Jenže skutečně dospělý člověk si je vědom toho, že nikdo není dokonalý, že chyby k člověku patří, a rozumná kritika od milující osoby není útok, ale způsob, jak se rozvíjet, posouvat se, být lepším a lepším člověkem.

3. Jsem jenom chlap

Tohle je oblíbená hláška řady mužů. Má to trochu nádech humoru, a pokud je to použito opravdu ve vtipu (třeba když se marně snažíte partnerovi vysvětlit rozdíl mezi růžovou a starorůžovou), není to nic proti ničemu.

Jestli je ale tohle odpověď vašeho partnera na cokoli, co se mu doopravdy nepovedlo, je to vlastně totéž jako předešlý bod. Přišel pozdě? Udělal doma neskutečný nepořádek, a odmítá ho po sobě uklidit? Slíbil vám, že vám vymění prasklou žárovku na autě, ale místo toho strávil celý den u počítačových her? Věta „jsem jenom chlap“ není žádná omluva ani vysvětlení, je to jen zástěrka pro to, že je to líný, nezodpovědný a sobecký floutek.

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Opravdu dospělý muž umí přiznat vlastní chybu a přijmout za ni zodpovědnostFoto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

4. Bez svobody a nezávislosti nemůžu žít

Tímhle řada mužů obhajuje to, proč se třeba nechtějí ženit nebo si s partnerkou zařídit společné bydlení, případně alespoň uvažovat o založení rodiny. Je to ale čirý nesmysl, nedospělá výmluva. „Láska přece nikoho nesvazuje,“ říká Aleš Kalina.

Takže buď vám v podstatě lže, nebo má problém s prosazováním svých názorů a potřeb, tudíž je to slaboch. „Než aby na vztahu zapracoval, nastavil ho tak, jak by vyhovovalo oběma, volí raději samotu a odmítá lásku druhých,“ vysvětluje Aleš Kalina.

5. To se nějak vyřeší

Život s sebou nese i situace, ke kterým je potřeba se postavit čelem, zaujmout nějaké stanovisko, učinit rozhodnutí. Problémy je potřeba řešit, ne je nechat „vyhnít“. Věta „to se nějak vyřeší“ je tak jen plácnutí do vody. „Tohle říká buď lenoch, který prostě nic řešit nechce, nebo je to člověk, který se bojí přebírat zodpovědnost, stavět se k věcem čelem,“ tvrdí Aleš Kalina. Ani jedna z možností není moc k chlubení, co myslíte?

Slyšely jste některou z těchto vět od muže, s nímž jste randily?

Načítám