Hlavní obsah

Vezmeš si mě? Zásnubní tradice i originální způsoby, jak požádat o ruku

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásnuby a žádost o ruku jsou důležitý okamžik ve vztahu dvou zamilovaných. Zavazují se, že spolu chtějí vstoupit do manželství a strávit bok po boku zbytek života. 2. března se slaví Mezinárodní den zásnub: jaké tradice se k nim pojí a jak originálně mohou proběhnout?

Článek

Jestli opravdu už odmalička holčičky sní o žádosti o ruku a o svatbě, není jisté. Ale prožít hezké zásnuby a plánovat svatbu s milovaným člověkem je jistě jeden z nejkrásnějších životních okamžiků. Mají zásnuby nějaké oficiální náležitosti nebo tradiční podobu a lze požádat originálně?

(Ne)závazný krok k manželství

Zásnuby a jejich podoba a význam se během historie měnily a první zmínky pocházejí ze Starého zákona. V dnešní době u nás platí, že je to na daném páru, jak bude žádost o ruku pojata: zda pompézně a se vším všudy, nebo zcela civilně a nikterak se to nebude troubit do světa.

Zasnoubením se mění společenský status páru – jsou z nich snoubenci a dávají tak najevo, že hodlají vstoupit do stavu manželského. Až ten je trvalým svazkem, který se zakládá zákonem stanoveným způsobem, tedy sňatkem. A ač se říká, že do roka a do dne od zasnoubení by mělo dojít ke svatbě, v právu toto ukotveno není.

Foto: Profimedia.cz

První odmítnutí ještě neznamená, že pár nemá šanci. Důkazem je dvakrát odmítnutý král Jiří VI. (1895–1952), tehdy ještě princ Albert, kterému Alžběta, budoucí královna matka (1900–2002), kývla až napotřetí. A byli spolu velmi šťastníFoto: Profimedia.cz

Moderní romantika

Magických okamžiků zažijete ve vztahu s milovaným partnerem mnoho, ale zásnuby (většinou) jen jedny. Jejich význam se měnil: v minulosti nešlo až tak o lásku, ale o obchodní akt, případně zásnuby znamenaly, že pár spolu mohl oficiálně do společnosti. Dnes je to především soukromá věc, a že bude svatba, se rodině i přátelům většinou oznamuje jako hotová věc. Možná o to romantičtěji je dnes zasnoubení pojímáno.

A trochu s nadsázkou se říká, že je to jeden z mála předsvatebních kroků, které má v rukou muž. Dámy ale většinou nesedí pasivně v koutě a nečekají, až se partner rozhoupe, dnešní mladé ženy jsou emancipované a páry rovnocenné, tudíž se o společné budoucnosti baví. A není od věci občas naznačit, že dlouhým otálením riskujete přechozený vztah...

Foto: Profimedia.cz

Známé osobnosti o svých pompézních zásnubách velmi rády informují fanoušky i média. Nedávno slavilo úspěch video, kde rapper Machine Gun Kelly (31) žádá o ruku herečku Megan Fox (35). Natočené to mají ze všech stran, nakonec vypili vzájemně svou krev a fanoušci se nemůžou dočkat, v jakém stylu bude jejich svatbaFoto: Profimedia.cz

Jaké tradice patří k zásnubám

Zažilo se, že muži často pokleknou na jedno koleno, což dříve dělávali středověcí rytíři a vyjadřovali tak oddanost svému králi. Ustálená tradice to není, ale mnozí pánové to během zásnub rádi udělají. Zásnubní prstýnek se navlékne na levý prsteníček (Římané prý věřili, že odtud vede žíla přímo k srdci) a symbolizuje nekonečnou lásku – tak to vnímali třeba staří Egypťané. Cena prstenu není stanovená a rozhodně neplatí, že by měl stát tři měsíční platy, jak se někdy říká.

Ve Skandinávii nosí prstýnek oba partneři, v Japonsku si zase po zásnubách rodiny vymění devět dárků zabalených v rýžovém papíru (např. sušená sépie nebo lněné nitě), které symbolizují naději do budoucnosti.

Někdy muž požádá o ruku své vyvolené nejdřív její rodiče, ale většinou to dnešní mladé páry oznamují až společně. Maminkám donesou květiny, tatínkům lahev dobrého pití nebo třeba doutníky.

Foto: Profimedia.cz

Orlando Bloom (45) požádal Katy Perry (37) o ruku ve velkém stylu. Po valentýnské večeři v roce 2019 jí v letadle předal milostný dopis, otevřel šampaňské a poklekl. Když pak přistáli, čekala tam celá její rodina a přátelé a slavilo se. Svatba měla proběhnout v roce 2020, ale posunuli ji kvůli pandemii. V současnosti se radují z roční dcerky DaisyFoto: Profimedia.cz

Kde a jak žádat o ruku

Mimořádně romantické zásnuby známe z filmů, ale ideální místo neexistuje. Pro někoho je zasnoubení v luxusní restauraci vrchol romantiky, jiní si nedovedou představit takto intimní okamžik sdílet s ostatními. A je to naprosto v pořádku, důležité není kde a jak, ale s kým.

Muži často k zásnubám využívají speciální data a okamžiky: nejrůznější výročí, narozeniny, někdy i Štědrý den nebo silvestr, nebo zvláštní místa a kulisy, jako jsou západy slunce u moře či kavárna, kde bylo první rande... Originální žádost může proběhnout v soukromí, kdy k ní ženu dovede cesta obsypaná růžovými plátky, vyluští si ji v křížovce nebo složí v puzzle.

Foto: Profimedia.cz

Kanye West (44) si v roce 2013 pronajal baseballový stadion, pozval celou rodinu a zpěvačka Lana Del Ray (36) s orchestrem zapěla píseň z filmu Velký Gatsby (2013). Kim Kardashian (41) mu tehdy samozřejmě řekla ano. Megalomanské zásnuby v jejich případě štěstí nezaručily... Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Velmi originálním způsobem požádal v roce 2012 moderátor Míra Hejda (38) svou partnerku a kolegyni Zorku (31). Skryl se do krabice, ve které setrval po celou Snídani s Novou, kterou jeho partnerka moderovala. A balík mohla otevřít až na konci živého vysílání. V přímém přenosu pak řekla ano a svatba proběhla o rok později. Vloni se jim narodil syn NikolasFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám