Hlavní obsah

Vitaminy: Jak to s nimi nepřehnat?

Foto: Thinkstock

Než polknete vitaminovou tabletu, zjistěte si, zda právě tahle vám pomůžeFoto: Thinkstock

Reklama

Podzim, čas nemocí! Abyste to ale ve snaze zajistit si vitaminy nepřehnali, máme pro vás několik rad od odborníků. Po jakých vitaminech sáhnout v tabletách a za co nemá smysl utrácet? Čtěte!

Článek

Ke správnému vývoji, imunitě a zdraví vitaminy rozhodně potřebujete. Ale pozor, nepolykejte jednu vitaminovou pilulku za druhou. Spoustu potřebných látek si tělo totiž vyrobí samo vlastními metabolickými procesy, často z potravy. Jen některé vitaminy jsou proto užitečné v podobě chemické. Jejich nedostatek vám totiž může způsobit vážné problémy! Jaké tablety tedy brát?

Vitamin C: pro jeho antioxidační účinky

„Doporučuji se na něj zaměřit, neboť je pro náš organismus velmi silný antioxidant,“ uvádí ing. Iva Veselá, nutriční expertka pro Holmes Place. Ten si tělo samo vytvořit neumí, přijímá jej z potravy. Pokud je tedy na něj chudá, je na místě sáhnout po tabletě.

Denní dávka: „Obecně se uvádí denní doporučené dávky mezi 60 a 90 miligramy, ale při dnešním životním stylu, fyzické a psychické zátěži se doporučuje zařadit vyšší množství, 200 až 500 miligramů,“ doplňuje Iva Veselá. Při vyšším příjmu vitaminu C výrazně klesá jeho využití a nadbytek je stejně vyloučen močí, takže nejen není potřeba brát tablet více, než je uvedeno, ale nemusíte se bát předávkování.

Zdravější varianta:Citrusové ovoce, fresh džusy, ze zeleniny pak brokolice, růžičková kapusta, zelí, brambory... Teď na podzim je lepší všechnu zeleninu tepelně upravovat – sníží se sice množství vitaminu, ale zlepší se jeho vstřebatelnost do těla. Čerstvou zeleninu jezte mnohem méně: ochlazuje vnitřní tělesnou teplotu těla.

Foto: Thinkstock

Pár pilulek a zdraví máte zajištěno? Omyl!Foto: Thinkstock

Vitamin E: předchází zažívacím potížím

Výrazný antioxidant, při jehož nedostatku může dojít k anemii, zažívacím potížím, špatnému hojení ran, k poruchám nervů a svalů a také vysušení pokožky.

Denní dávka:200–400 miligramů. Předávkování téměř nehrozí, pokud budete jíst megadávky, způsobíte si permanentní bolest hlavy, průjem a snížení krvesrážlivosti.

Zdravější varianta: Největším zdrojem vitaminu E je olej z obilných klíčků, dále ořechy, mandle, olivy, avokádo, arašídy, slunečnicová a sezamová semena, ale i například špenát, brokolice či chřest...

Foto: Thinkstock

Zelenina je vždycky lepší volba než chemické preparátyFoto: Thinkstock

Vitamin A: pro dobrý zrak

Nejznámější z celé skupiny je takzvaný retinol (vitamin A1), pak betakaroten, lutein a lykopen. Jsou rozpustné v tucích a organismus si je vyrábí sám, především v tenkém střevě a v játrech. Nedostatek vitaminu A se projevuje poškozením tkání, v důsledku toho pak zhoršením zraku, imunity, zpomalením celkového růstu...

Denní dávka: 1,8–2 miligramy pro dospělé. Vysoké dávky vitaminu A jsou pro organismus toxické, ze samotného jídla je to ale téměř nemožné.

Zdravější varianta:Mrkev, meruňky, dýně, červená paprika, mandarinky, ale i brokolice, špenát...

Základem je ale to, co jíte

Jak vidíte, spoustu tablet ani nepotřebujete, mnohem lepší a účinnější je, pokud si dáte práci s vylepšením svého životního stylu včetně jídelníčku. „Významnou roli obranyschopnosti organismu hrají také bílkoviny, které jsou součástí protilátek, takzvaných imunoglobulinů,“ říká Iva Veselá. Nedostatek bílkovin (maso, ryby, luštěniny, mléčné výrobky...) vede proto k jejich poklesu. Odbornice proto radí, abyste v období chřipek a dalších nemocí zvýšili jejich přísun. Maso, kvasnice a sýry, i celozrnné výrobky navíc obsahují velmi důležitý vitamin B, stejně jako další účinné látky pro posílení imunity, kterými jsou probiotika (živé bakterie) a prebiotika (vláknina), které aktivně udržují složení střevní flóry.

Tip redakce:Další možnosti, jak si vylepšit obranyschopnost a obrnět tělo proti nemocem, najdete v článku Tipy na posílení imunity: Skoro nic nestojí a jsou účinné. Inspiraci najdete také v našich receptech z neobvyklých potravin.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám