Hlavní obsah

Letní pětka, kterou tělo potřebuje na silnou imunitu a jako ochranu srdce i kůže

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je období dovolených, slunce a odpočinku, ale taky čas, kdy se tělo vyrovnává s mnohdy extrémními teplotami a přívaly UV záření. Zvládat to mu pomůžou vitaminy. Které jsou v létě nejdůležitější?

Článek

Pro někoho je slunce vyloženě závislost a těší se na něj celý rok, jinému dělají horké letní dny spíš starosti a zvládá je špatně. Ať tak či tak, organismus a jeho správné fungování je zapotřebí v létě podpořit podobně, jako tomu je v zimních měsících. Které vitaminy byste teď měli konzumovat?

1. Vitamin C – pro silnou imunitu

Vitamin C je zásadní hlavně pro silnou imunitu, proto si ho většina lidí vybaví v souvislosti se zimou a prevencí chřipky a nachlazení. Ale i vysoké letní teploty jsou pro tělo velkou zátěží. „Právě proto je v létě zapotřebí ho dostatečně doplňovat – třeba konzumací brokolice, růžičkové kapusty, papriky, brambor, bobulovin nebo citrusů,“ doporučuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti Primulus. Vitamin C je i v typicky letních druzích ovoce – jahodách, melounech a borůvkách.

Doporučená denní dávka pro dospělého je 40–90 miligramů (mg), víc ho potřebují těhotné a kojící ženy, pacienti v rekonvalescenci, ale také kuřáci. A jaké jsou nejbohatší zdroje tohoto vitaminu? Třeba 100 g šípků obsahuje 747 mg vitaminu C, stejné množství černého rybízu má asi 166 mg a brokolice 114 mg.

2. Vitamin E – kvůli antioxidantům

Vitamin E působí jako antioxidant. Pomáhá odstraňovat volné radikály a toxiny, které mohou poškozovat tělo a zrychlovat stárnutí. Podporuje imunitu, zlepšuje stav vlasů, nehtů a pokožky – chrání je před škodlivými účinky UV záření, ale třeba i chlórem obsaženým ve vodě bazénu. Urychlí také hojení pokožky spálené od sluníčka.

Doporučená denní dávka je kolem 1 000 mg pro dospělého. Zdrojem vitaminu E jsou vejce, maso, tofu, semínka slunečnice, mandle, špenát, chřest nebo mango a rostlinné oleje – jako třeba mandlový nebo z pšeničných klíčků. V jedné polévkové lžíci je asi 20 mg vitaminu E. Jedno mango ho obsahuje asi 1,8 mg.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Vitamin E pomáhá zpomalovat projevy stárnutíFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

3. Vitamin A – proti UV záření

Áčko je regenerační vitamin: pomáhá pokožce zvládat škodlivé UV záření, které poškozuje buňky. Doporučená denní dávka vitaminu A je maximálně 1 miligram (mg). Pozor na nadměrný příjem tohoto vitaminu, může způsobit problémy s játry. Zdrojem jsou játra a mléčné produkty.

S létem a opalováním je často spojován betakaroten, tedy provitamin A. Jeho konzumace je doporučována jako příprava na opalování, ale rozhodně ho neberte jako ochranu před UV zářením. „Při dlouhodobé konzumaci zabarví pokožku a prodlouží opálení, ale musíte se chránit přípravky s ochranným filtrem,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Provitamin A obsahuje třeba mrkev, petržel, rajčata, špenát, meruňky. Pro představu: ve 100 g mrkve je asi 1,7 mg provitaminu A, v rajčatech kolem 0,11 mg.

4. Vitamin D – kvůli kostem a kloubům 

Vitamin D je letní vitamin proto, že si ho tělo umí vytvořit jen při pobytu na sluníčku. Posiluje kosti, podporuje imunitu, přispívá k lepšímu vstřebávání fosforu a vápníku, ale má vliv i na celkové posílení organismu.

Vitamin D můžete přijímat z většiny druhů masa, ryb, vajec, tofu, sýrů a mléka. Doporučená denní dávka pro dospělé se pohybuje mezi 600 a 800 IU. Ve 100 g lososa je 988 IU vitaminu D, sardinky obsahují kolem 270 IU (IU je mezinárodní jednotka pro určení obsahu vitaminu D, 1 mg je asi 40 IU).     

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

V létě si tělo na sluníčku umí vitamin D samo vyrobit, ale ne vždy tolik, kolik potřebujeFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

5. Vitaminy skupiny B – na podporu mozku a srdce

Vitaminů skupiny B je osm a jejich působení v organismu je provázané. Podporují činnost mozku a srdce, ovlivňují energetický metabolismus, správné fungování nervového systému, ale také udržují v rovnováze psychiku.

Jejich zdrojem je maso, mořské plody, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, listová zelenina a semínka. Doporučená denní dávka není stanovena, konzumovat byste je měli průběžně.

Kde brát vitaminy?

Stačí, když budete jíst v létě hodně ovoce a zeleniny? „Bylo by to ideální, ale otázkou je jejich kvalita i množství,“ říká Ivan Mach, zakladatel Aliance výživových poradců ČR. Proto si dejte záležet na výběru co nejkvalitnější produkce – ideálně z lokálních zdrojů, od menších dodavatelů nebo v bio kvalitě. A pokud máte pochybnosti o dostatečném přísunu vitaminů, sáhněte po některém z potravinových doplňků.

Foto: Archiv firem

Zleva: Vitar Super Betakaroten, vitaminy E a C, v e-shopu Magistra za 109 Kč. Walmark Marťánci Gummy, želatinové tablety s vitaminy C, D3 a A, pro děti od 3 let, v Dr. Max za 199 Kč. GS Betakaroten s měsíčkem a vitaminem A, v lékárnách Benu za 159 Kč. DrWitt Vitamin Drink Jablko + Kiwi, 250 ml, nápoj s vitaminy C, B3, B5, B6 a B12, v e-shopu Košík za 25 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám