Hlavní obsah

Zlaté mléko proti stárnutí, skrytým zánětům, akné i ekzémům. Uvaříte si ho snadno doma

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Reklama

Kurkuma je jemné, zářivě žlutě zbarvené koření. Je velice oblíbené v orientální kuchyni a jeho konzumace může být pro lidský organismus velice prospěšná. Jde to docela jednoduše: ve formě výborného teplého nápoje, který prospívá tělu i duši.

Článek

S kurkumou v kuchyni někdy pracoval asi každý. Výrazně žlutý prášek se dá jen stěží s něčím zaměnit a je také neodmyslitelnou složkou kari koření – právě kurkuma mu dává typickou barvu. Pravděpodobně ale ne každý se při vaření zamyslel nad tím, s jak mimořádně prospěšnou surovinou má tu čest.

Kurkuma neboli indický šafrán

Má jen samé hezké přezdívky: říká se jí například zlaté koření nebo indický šafrán. Kurkuma ve formě, která je všem dobře známá, se vyrábí z oddenků rostlinky jménem kurkumovník dlouhý. Ta roste nejvíc v Asii a Střední Americe. Oddenky jsou velmi podobné zázvoru a i u nás je můžete dostat v čerstvé formě. Koření se ale vyrábí jejich uvařením, usušením a následným pomletím.

Připravte si zlaté mléko

Způsobů, jak dostat kurkumu do jídelníčku, je vícero. První napadne asi všechny – jako koření. Kurkumu lze přidávat do kari, omáček, guláše i do polévek, ale skvěle se hodí třeba i do sušenek. A můžete si z ní udělat i příjemný horký nápoj, který vás zahřeje, povzbudí a dodá vám dobrou náladu:

Recepty na nápoje z kurkumy

Horký nápoj z kurkumy je jako pohlazení pro tělo i duši.

ZLATÉ MLÉKO: K varu přiveďte hrnek mléka (použít můžete i oblíbený rostlinný nápoj), přidejte lžičku sušené kurkumy, trochu skořice a případně i půl lžičky kokosového oleje nebo másla a med podle chuti. Přelijte přes sítko a pijte.

ČAJ Z KURKUMY: Čajovou lžičku mletého koření zalijte šálkem horké vody a nechte 10 minut odstát, poté je dobré nápoj přecedit přes jemné sítko. Můžete přidat citron, zázvor nebo med.

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Zlaté mléko vypadá dobře na pohled a je přímo nabité zdravými látkamiFoto: zarzamora, Shutterstock.com

Jak kurkumin prospívá zdraví

Kdybyste chtěli rychlou odpověď, proč je kurkuma tak prospěšná, dáme vám jediné slovo: kurkumin. Tento flavonoid, který stojí za typickou jasně žlutou barvou kurkumy a v potravinářství se často používá jako přírodní barvivo, je mimořádně účinný antioxidant se silnými protizánětlivými účinky.

  • Má silné antioxidační účinky: Chrání tělo před škodlivými vlivy, tím podporuje imunitní systém.
  • Prevence stárnutí i alzheimera: Studie jsou velmi optimistické, co se týká účinků na zdraví mozku. Kurkuma by měla pomáhat zpomalovat stárnutí mozku a možná i preventivně působit proti rozvoji Alzheimerovy nemoci.
  • Protizánětlivé účinky: Za mnoha chronickými nemocemi stojí dlouho potlačovaný skrytý zánět a právě kurkuma působí protizánětlivě.
  • Zlepšuje funkci jater: Kurkumin pomáhá játrům odstraňovat škodliviny z těla, tedy i snáze regenerovat.
  • Pomáhá uzdravit pokožku: Protizánětlivé a antioxidační účinky kurkumy jsou příznivé při léčbě akné, ekzémů i lupénky.
  • Podporuje zdraví srdce: Ačkoli tato oblast není dost probádaná, několik výzkumů přišlo se závěry, že kurkumin může napomáhat při snižování rizik nemocí srdce a cév.

(článek byl aktualizován o nové informace)

Reklama

Načítám