Hlavní obsah

Proti virům i na kocovinu? Sbírejte céčka!

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Chcete posílit tělo proti virům, ale také zaplašit únavu a podpořit psychiku? S tím vším vám pomůže dostatečný příjem vitaminu C. Jak toho docílit a proč to s ním naopak nepřehánět?

Článek

Vitamin C, jinak také kyselinu askorbovou, si většina lidí spojuje právě s obdobím většího rizika chřipky, nachlazení a nově třeba i infekcí koronaviru. Proč je pro organismus tak důležitý, kolik ho potřebuje a jaké potraviny jsou na něj bohaté?

Proč jíst vitamin C?

Tělo si neumí vitamin C samo vytvořit, je odkázáno jen na ten z jídla. A pro imunitu je zásadní. „Bez dostatečného příjmu vitaminu C, ale i vitaminu D a zinku, je imunita nedostatečná. Vitaminy lze doporučit jak preventivně, tak ve zvýšených dávkách při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil,“ říká profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN Hradec Králové.

Céčko podpoří celistvost kůže a sliznic, urychlí imunitní reakci těla a bílých krvinek a působí jako antioxidant. To znamená, že se viry nedostanou do těla tak snadno, a když už, tak se s nimi lépe vypořádá.

Vitamin C je ale významný i při tvorbě kolagenu, který má vliv na funkci cév, kostí, chrupavek, dásní a zubů. Proto nedostatek vitaminu C se může projevit i například krvácením dásní. Dále ochraňuje buňky před volnými radikály, posiluje tělo vyčerpané stresem, ovlivňuje vstřebávání železa a snižuje únavu.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Které potraviny dodají tělu nejvíc céčka? Možná budete překvapeni, že citrusy jsou až na konci seznamuFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Kolik vitaminu C?

Zdravý dospělý potřebuje 80–100 mg vitaminu C denně, ale tato doporučená dávka se zvyšuje při stresu, virózách, ale i úrazech nebo operacích, při léčbě antibiotiky nebo léky s kortizolem, při vyšší fyzické námaze i onkologickém onemocnění. Dávka až 1000 mg může být jednorázovým vyprošťovákem v případě kocoviny.

Doporučená denní dávka vitaminu C pro děti se liší podle věku. U kojenců to je 50 mg, u školáků už 90 mg. Děti i dospělí by měli tuto dávku do sebe dostávat raději postupně, aby tělo lépe vitamin využilo, protože pracuje s momentálním přídělem a neumí si ho uložit do zásoby.

Lze se céčkem předávkovat?

Tělo vitamin C sice dovede vyloučit a předávkování tedy nehrozí, ale při denní dávce nad 2000 mg si můžete podráždit žaludek a zbytečně zatížit ledviny.

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

V období, kdy hrozí virová onemocnění, je dobré přísun vitaminu C zvýšit a klidně si vzít na pomoc potravinové doplňkyFoto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Zdroje vitaminu C

Přirozeným zdrojem vitaminu C je běžná strava, ideálně co nejčerstvější a co nejméně tepelně upravená. Vitamin C je rozpustný ve vodě a citlivý na teplo, takže se jeho obsah v jídle snižuje při vaření, sušení, ale třeba i ohřevu v mikrovlnné troubě.

Obsah vitaminu C se v ovoci, zelenině a bylinkách liší podle podmínek, v nichž vyrůstaly. Obecně ho ale nejvíce obsahují šípky, rakytník, acerola, černý rybíz. Významným zdrojem je petržel, pažitka, paprika, brambory, brokolice nebo růžičková kapusta a květák. Chybu neuděláte ani konzumací jahod nebo kiwi.

Citrusy mezi zásadní zdroje nepatří, i když se to traduje. Pro příklad: ve 100 g šípků najdete 747 mg vitaminu C, černý rybíz obsahuje 166 mg, paprika 150 mg, Stejné množství citronu obsahuje jen 49 mg, grep 43 mg a pomeranč 51 mg.

Céčko z lékárny

Pokud nepřijímáte dost vitaminu C z běžné stravy, je vhodné ho doplňovat. „Na trhu najdete mnoho forem vitaminu C – třeba v šumivých tabletách pro přípravu nápoje, který zpestří také důležitý pitný režim. Na výběr je i z klasických polykacích či v ústech rozpustných tablet nebo sypké formy v jednorázových sáčcích bez nutnosti zapíjení,“ radí Ivan Mach z Aliance výživových poradců ČR.

Foto: Archiv firem

Zleva: Revital Premium Vitamin C 1000 mg s rakytníkem, postupné uvolňování, 120 tablet, v e-shopu Naše vitaminy za 316 Kč. GS Vitamin C 1000 se šípky, postupné uvolňování, 50 + 10 tablet, v e-shopu EUC Lékárna za 135 Kč. MedPharma Vitamin C 1000 mg s šípky, postupné uvolňování, 37 tablet, v e-shopu MedPharma za 59 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Celaskon červený pomeranč 500 mg, 10 šumivých tablet, v e-shopu Pilulka za 69 Kč. Vitamin C Farmax 1000 mg, 20 šumivých tablet, s vlákninou, v e-shopu Lidová lékárna za 77 Kč. Livsane Vitamin C, 20 šumivých tablet, v e-shopu AAA léky za 47 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Imuno Protect, 60 tobolek, vitaminy C, D a zinek, pro zrychlení imunitního systému, bez lepku a laktózy, v e-shopu Vitalpoint za 335 Kč. Cetebe Immunity Forte, 60 kapslí, vitaminy C, D a zinek, postupné uvolňování, v e-shopu Lékárna Hrabyně za 291 Kč. Barnys Ultra-C Imuno Complex, 30 kapslí, vitaminy C, D, zinek a selen, v e-shopu Prozdravi za 199 KčFoto: Archiv firem

Reklama