Hlavní obsah

Vítězové, poražení i překvapení letošních Varů

Foto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Foto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské pauze se opět konal jeden z nejuznávanějších mezinárodních filmových festivalů. I když v jiném termínu a ovlivněné opatřeními proti covidu-19, byly to staré dobré Vary. Který film nejvíc zaujal porotu a který diváky? Kdo se stal králem červeného koberce kvůli šatům a kdo kvůli novému partnerovi?

Článek

V březnu ještě málokdo věřil, že se bude Mezinárodní festival Karlovy Vary vůbec konat. Pořadatelé však udělali vše proto, aby Vary byly. A i když byly trochu jiné, byly opět světové. Pojďte si připomenout filmové i módní momenty 55. ročníku karlovarského filmového festivalu.

Hlavní cenu, tedy Křišťálový glóbus, si odnesl film Strahinja o afrických migrantech v Srbsku. Zvláštní cenu poroty obdržel snímek české dokumentaristky Eriky Hníkové Každá minuta života, který vypráví o extrémní výchově malého Miška založené na metodě Kamevéda (komplexní multirozvojová výchova dětí). Diváckou cenu deníku Právo si vysloužil snímek Davida Ondříčka Zátopek, který měl ve Varech premiéru.

Johnny Depp se stal miláčkem davu

Největší haló bylo kolem herce Johnnyho Deppa (58). Ten si v posledních letech „užil“ mediální štvanice, když jej bývalá žena obvinila z domácího násilí. On to ale popírá a tvrdí, že násilně se chovala ona. Kdo ví...

Každopádně ve Varech byl okouzlující. Rozdával úsměvy a podpisy, poděkoval v češtině, dělal legraci a po slavnostním ceremoniálu se uklonil české tlumočnici. Představil hned dva filmy – Minamata a dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem.

Foto: Profimedia.cz

Přestože se na něj občas až příliš dlouho čekalo, zanechal příjemný dojemFoto: Profimedia.cz

Zátopek vyhrál na plné čáře

Ačkoli se film o běžci Emilu Zátopkovi točil už v roce 2019, svou odloženou premiéru měl až letos právě v Karlových Varech. Režisér David Ondříček (52) ukázal, že je špičkou v oboru, a představitel hlavní role Václav Neužil (41) si odnesl cenu za mimořádný herecký výkon. V roli Dany Zátopkové exceluje Martha Issová (40), která režisérovi poděkovala za krásnou hereckou příležitost. A zároveň prozradila, že se po mnoha letech vztahu vzali.

Foto: Profimedia.cz

Filmový hit letošního roku si na svou premiéru počkal, ale stálo to za toFoto: Profimedia.cz

Svěrák oceněn za přínos

Režisér Jan Svěrák (56) obdržel Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za přínos české kinematografii. V roce 1995 byl ve Varech oceněn za film Jízda a letos tu tento snímek znovu uvedl. Ve své děkovné řeči ocenil mimo jiné moudrého a laskavého prezidenta, tedy Jiřího Bartošku, kterého jiné festivaly a mnohé země nemají. Film mu prý přinesl spoustu radosti a mnoho kamarádů, mezi které patří i jeho otec. Ten si (opět) zahrál hlavní roli v dalším Svěrákově snímku, dokončovaném Betlémském světle.

Foto: Profimedia.cz

Jan Svěrák je držitelem Oscara a s Ethanem Hawkem si měli co říctFoto: Profimedia.cz

Dojatý Ethan Hawke

Další napjatě očekávanou hvězdou světového formátu byl herec Ethan Hawke (50). V Karlových Varech uvedl starší snímek Zoufalství a naděje (2017), kde hraje nešťastného kněze, který se snaží získat zpět svou ztracenou víru. Dojatě poděkoval divákům, že opět chodí do kina.

A zavzpomínal, jak jej během natáčení filmu Společnost mrtvých básníků (1989) vytáčel Robin Williams (†63). Ethan se tehdy snažil soustředit na svou velkou hereckou příležitost, což zkušený kolega vycítil a neustále jej rozptyloval a vtipkoval na jeho účet. Zároveň v něm ale odhalil talent a dohodil mu svého hereckého agenta.

Foto: Profimedia.cz

Herec přijel do Varů s manželkou Ryan a poděkoval jí za podporuFoto: Profimedia.cz

Michael Caine o těžké ceně

Držitel dvou Oscarů, Sir Michael Caine (88), byl další z mezinárodních hvězd festivalu. Uvedl film Bestsellery, odnesl si Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii a byl se podívat na projekci filmu Petra Jákla (47) Žižka, ve kterém si zahrál. Při děkovné řeči rozesmál publikum, protože prý větší potlesk nikdy neměl a těžší cenu nedržel.

Foto: Profimedia.cz

Uznávaný herec Karlovy Vary okouzlilFoto: Profimedia.cz

Šaty Jitky Čvančarové rozdělily společnost

Červený koberec před hotelem Thermal už viděl ledasco a módní policie zde má pravidelně žně.

Jitka Čvančarová (43) umí zaujmout a letos svými šaty dokonce rozdělila společnost. Modrá róba od návrháře Borise Hanečky byla nepřehlédnutelná. O jejím výběru si můžeme myslet svoje, ale důležité je především to, že ona se podle svých slov cítila skvěle. Vlna kritiky, která se na ni snesla, byla přehnaná. Minimálně zaslouží obdiv za to, že se nebála užít si zahajovací večer ve velkém stylu. A že nešla do klasické černé, kterou jí jeden z módních policajtů radil.

Foto: Profimedia.cz

Jisté je, že Jitka Čvančarová nikdy nebude sedět v koutěFoto: Profimedia.cz

Okouzlující Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka patří k osobnostem, které si střeží své soukromí. Teprve nedávno vyšlo najevo, že s hercem Pavlem Liškou (49) už netvoří pár. A protože nechtěli, aby se jejich dvě dcery musely v rámci střídavé péče neustále stěhovat, utvořili jim jeden stálý domov, kde se střídají. Oni dva se tam střídají a jinak mají každý svůj byt.

Na zahájení festivalu oblékla Bára Poláková (37) nádherné třpytivé šaty, ve kterých vypadala velmi něžně.

Foto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Obsazovaná herečka a populární zpěvačka patřila k ozdobám zahajovacího ceremoniáluFoto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Osmdesátková láska

Populární zpěvačka a oblíbený šéfkuchař jsou jedním z nových párů českého showbyznysu a moc jim to spolu sluší. Na party ve stylu 80. let se dokonale sladili a patřili k nejstylovějším dvojicím. Přemek Forejt (34) se smál, že tak se prostě oblékají lidé v Olomouci. Eva Burešová (28) řekla, že jsou rádi za dva společné dny, protože jsou velmi zaneprázdnění.

Foto: Profimedia.cz

Sympatická dvojice dodržela osmdesátkový dress codeFoto: Profimedia.cz

Sázka na jistotu

Jsou hvězdné dámy, na které je v módě spolehnutí. Patří mezi ně herečky Jitka Schneiderová (48) a Klára Issová (42). Jitka oblékla světlé šaty s pláštíkem, Klára rudý oversize model a obě vše krásně sladily s psaníčkem a šperky. Z fleku by mohly jít na Oscary...

Foto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Módní ikony českého showbyznysu na červeném koberci zářilyFoto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Nejstylovější dvojice

Nádherných modelů viděl letos červený koberec mnoho. Některé byly blýskavé, jiné průsvitné. Některé dvojice spolu ladily, jiné vůbec.

Ale kdo tu rozhodně nesměl chybět, byl prezident festivalu a jeho choť. Manželé Bartoškovi jsou ozdobou pokaždé. Jiří Bartoška (74) zahájil festival ve skvěle padnoucím obleku a jeho žena Andrea (68) okouzlila v decentních a přesto nepřehlédnutelných šatech, které někteří módní znalci označili za nejkrásnější model letošních Varů.

Foto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Nejstylovější dvojice: prezident festivalu a první dámaFoto: Pavel Machan, Marek Pátek / CNC, Profimedia.cz

Reklama

Načítám