Hlavní obsah

Kvůli roli do formy! Martha Issová bude Dana Zátopková

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Herci a herečky se udržují v kondici, aby vypadali dobře před kamerou a měli energii na náročná divadelní představení. Ale někteří museli zamakat víc, protože dostali roli, která si žádala vyrýsované svaly a formu hodnou olympijského sportovce.

Článek

Kvůli svým filmovým postavám herci a herečky mění účes, přízvuk nebo se učí specifickým gestům a mimice. Ale mají-li věrohodně ztvárnit vrcholového sportovce nebo bojovníka, chce to víc než vlasový přeliv. Je třeba nabrat svalovou hmotu, trénovat s profesionály a nasadit přísnou dietu. Kdo musel kvůli roli podstoupit náročnou přípravu?

Natalie Portman (39)

Na jevišti vypadají baletky jako křehké květinky, ale aby se dostaly na vrchol, musí tvrdě dřít. Přesvědčila se o tom i herečka Natalie Portman, když přijala roli baleríny Niny v psychologickém thrilleru Černá labuť (2010). Bylo to tak těžké, že občas byla na pokraji zhroucení. Rok intenzivně trénovala baletní pohyby a z původních pěti hodin denně nakonec cvičila šestnáct. Její kolegyně Mila Kunis (37) na tom nebyla lépe.

Foto: Profimedia.cz

I díky náročné přípravě dostala herečka za roli OscaraFoto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal (39)

Boxer Billy Hope je na vrcholu, ale ve chvíli, kdy se rozhodne odejít „do důchodu“ a být víc s rodinou, dojde k tragédii a jemu se zhroutí svět. Nakonec se postaví znovu na nohy a začne bojovat. A Jake Gyllenhaal musel taky pořádně zamakat, aby byl jako profesionál v ringu uvěřitelný. Extrémní dieta a náročný trénink po dobu šesti měsíců byly samozřejmostí. Denně dělal 2 000 sedů lehů, běhal a posiloval. Cílem nebylo vypadat jako bojovník, ale stát se jím.

Foto: Profimedia.cz

V roli byl naplno a chtěl podat přesvědčivý výkon. Podařilo se!Foto: Profimedia.cz

Martha Issová (39)

Film Zátopek by měl jít do kin příští rok a očekávání jsou velká. Jedná se o vysněný projekt režiséra Davida Ondříčka (51) o legendě českého sportu, Emilu Zátopkovi (†78). Hraje ho Václav Neužil (40) a jeho ženu Danu si zahrála Martha Issová. Ta se do přípravy pořádně obula, navíc sport miluje. I když učit se těsně před čtyřicítkou házet oštěpem není asi úplně jednoduché. Samotná Dana Zátopková (†97) jí prý poradila, aby hlavně nevypadala jako „zlomená lilie“. A pár sportovních rad dostala i od Barbory Špotákové (39).

Foto: Profimedia.cz

Oba herci se do postav legendárních sportovců vžili a velmi si natáčení užívaliFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Piškula (22)

Film Zlatý podraz (2018) je o lásce, basketbalu a velkou roli hraje i politika (začíná v roce 1938 a vrcholí v roce 1951). Aby mladí herci v čele s Filipem Březinou (25) a Zdeňkem Piškulou působili v rolích basketbalistů věrohodně, trénovali s profíky. Během přípravy udělali každý asi deset tisíc kliků a klikovali i během natáčení, aby jim zrudly tváře a byli řádně unavení. Jednoho z filmových soupeřů si zahrál profesionální basketbalista Jiří Welsch (40), který ocenil, do jaké formy se herci během krátkého času dostali.

Foto: Profimedia.cz

Ač ve filmu nejde jen o sport, hlavní protagonisté podali i skvělé sportovní výkonyFoto: Profimedia.cz

Hilary Swank (46)

Za roli servírky Maggie, která sní o dráze profesionální boxerky ve filmu Clinta Eastwooda (90) Million Dollar Baby (2004), získala americká herečka Oscara. Hilary Swank musela během přípravy na roli absolutně změnit svůj životní styl, nasadila přísnou dietu a tvrdě trénovala. Hodiny denně boxovala, zvedala závaží, pila vaječné bílky a v noci si dávala proteinový koktejl.

Foto: Profimedia.cz

Film nemá happy end a je plný dojemných scén, sportovní výkony byly ale obdivuhodnéFoto: Profimedia.cz

Gerard Butler (50)

Kvůli roli spartského krále Leonida ve filmu 300: Bitva u Thermopyl (2006) se obdivuhodně vypracoval i Gerard Butler. Hercům připravil na míru speciální kruhový trénink horolezec a fitness trenér Mark Twight (58). Bylo to prý hrozné a herec si po skončení natáčení dal několikaměsíční pauzu od cvičení, byl úplně vyhořelý a přetrénovaný.

Foto: Profimedia.cz

Herec se do přípravy ponořil a po natáčení nechtěl tělocvičnu ani vidětFoto: Profimedia.cz

Linda Hamilton (63)

Když se řekne Terminátor 2: Den zúčtování (1991), většinou se oceňují filmové triky a efekty. Ale všimli jste si, v jaké formě byla představitelka hlavní ženské role? Natáčelo se krátce po tom, co se stala matkou, a ona tři měsíce trénovala tři hodiny denně, držela přísnou dietu a aby zvládla náročné akční scény, podstoupila válečný výcvik v Izraeli, který později popsala jako učiněné peklo. Její přípravu pochválil i kolega Arnold Schwarzenegger (73).

Foto: Profimedia.cz

Některé scény byly velmi náročné a herečka se musela hlídat, přece jen byla čerstvě matkouFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám