Hlavní obsah

Ořechový dort s čokoládou, oříšky a nugátovým krémem

Hodnocení:
(141)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Supervláčné a superčokoládové těsto připomínající brownies spolu s čokoládovo-oříškovým krémem je poměrně dekadentní kombinace, ale kdy jindy než teď si dopřát trochu sladké vzpruhy? Dort ale vůbec není přeslazený a jak si v redakci stále opakujeme, kakao je plné antioxidantů a ořechy zase bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a minerálů. Prostě spokojenost na všech frontách!

Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Na těsto
  • 125 g lískových oříšků
  • 200 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 60 g holandského kakaa
  • 6 vajec
  • 200 g hnědého přírodního cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu (nebo použijte Nutellu)
  • 125 g lískových oříšků
  • 50 g másla
  • 200 g mléčné čokolády
  • 100 ml 30% smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Krém potřebuje chvíli na zatuhnutí, korpus zase na vychladnutí, takže s dortem začněte několik hodin nebo i den před plánovaným podáváním. Oříšky klidně kupte už mleté, ale opražení jim dodá lepší chuť. Stejně tak můžete krém úplně vynechat a dort natřít kupovaným lískooříškovým krémem, skvělá je i domácí nutella, ale můžete dát i kupovanou.

Foto: Eva Malúšová

Ořechy, čokoláda a kakao. To nemůže dopadnout špatně!

Krok 2: Všechny ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, až začnou vonět a praskat jim slupky. Poté je v utěrce pořádně promněte, abyste se zbavili slupiček (není ale na škodu, když některé zůstanou), a po částech je rozmixujte dohladka. Mezitím rozpusťte máslo s čokoládou a nechte trochu zchladnout.

Foto: Eva Malúšová

Díky opražení půjdou ořechy krásně oloupat, ale také se zvýrazní jejich chuť

Krok 3: Mezitím v míse 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilku a postupně i rozpuštěnou čokoládu.

Foto: Eva Malúšová

Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem

Krok 4: Vmíchejte sůl, prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec polovinu ořechů (tedy 125 gramů). Rozdělte do tří 18 cm máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem a pečte asi 20 minut při 180 °C – těsto musí být ještě trochu měkké, aby zůstalo vláčné jako u brownies. Pokud nemáte malé formy, dejte 1 až 2 větší a korpus poté prokrojte.

Foto: Eva Malúšová

Dort peču ve 3 malých formách o průměru 18 cm. Je pak hezky vysoký a korpusy není třeba prokrajovat

Krok 5: Teď se pusťte do krému: mléčnou čokoládu rozpusťte s máslem a smetanou a smíchejte se zbytkem (125 gramů) mletých ořechů. Čím jemněji je namelete, tím hladší bude krém. Nechte několik hodin v chladu zatuhnout.

Foto: Eva Malúšová

Krém je super jednoduchý

Krok 6: Každý korpus potřete třetinou těsta a vyskládejte na sebe. Mám ráda ledabylý rustikální vzhled, ale klidně částí krému dort potřete a celý povrch uhlaďte. Přidat můžete i výraznější džem (rybízový, malinový, meruňkový). Ozdobte sekanými ořechy, hoblinkami čokolády nebo třeba květinami.

Foto: Eva Malúšová

Pak už jen potřete korpusy, spojte a případně dozdobte dalšími ořechy

Krok 7: Dort nechte ještě chvíli v chladu rozležet a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou.

Foto: Eva Malúšová

Líbí se mi jednoduché nahé dorty, ale klidně krémem potřete i boky a celý ho uhlaďte

Foto: Eva Malúšová

Na ozdobu si vystačíte s oříšky, květy nebo třeba čokoládovými hoblinkami

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek