Hlavní obsah

Vloni se chřipka neobjevila, má smysl nechat se očkovat?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok s příchodem podzimu mnozí lékaři apelují na nepovinné očkování proti chřipce. Vloni se u nás nemoc téměř neobjevila, podle odborníků je tak očkování letos ještě důležitější než kdy jindy. Proč?

Článek

Zvýšená hygienická opatření a roušky pomohly vloni zapůsobit nejen proti šíření koronaviru, ale i chřipky. Letos se ovšem očekává její návrat v běžné síle, nebo dokonce ještě silnější. „Uplynulá sezona byla atypická, chřipka se vůbec neobjevila. V nadcházejících měsících však počítáme s tím, že se chřipkové viry znovu vyskytnou,“ říká primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka Hana Roháčová.

Přijde chřipka a bude vakcína fungovat?

Protože vloni chřipková epidemie světem neprošla, bylo obtížné vytvořit vakcínu. Každý rok se její složení mění podle toho, jaké viry právě kolují mezi lidmi a jaké by mohly podle odborných předpovědí mít v dané sezoně navrch. Vždy je proto očkování trochu sázka do loterie, zda se předpoklady vakcinologů a chování viru „setkají“.

Před rokem mnozí lékaři varovali před souběhem chřipky a covidu-19, ke kterému naštěstí nedošlo, a letos varují opět. A ani letos není jasné, jak se situace vyvine. Jak se bude chřipka chovat a přijde vůbec? Bude vakcína fungovat přímo proti virům, které aktuálně přijdou? Na to vám teď nikdo neodpoví.

Očkování v nejisté době

Ovšem jestli se situace vrací do normálu a protikoronavirová opatření zůstanou minimální, pak není důvod, proč by chřipková epidemie nepřišla. A v tom případě opět hrozí i souběh s covidem. I bez něj není chřipka žádný med a výjimečně může zabít i zdravého mladého člověka. Takže jestli nemáte proti očkování významné výhrady, je lepší ho využít. I když se pak chřipkou nakazíte, každá vakcína snižuje riziko těžkého průběhu. A k němu patří třeba zápal plic či zánět srdečního svalu!

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nákazu často přinesou děti ze škol a školek a nakazí i zbytek rodiny. Vy možná nemoc ustojíte, od babiček a dědečků se ale v případě symptomů držte dál Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Komu platí očkování pojišťovna

Chřipka může mít lehký průběh, ale bohužel také zabíjí – u nás na ni umírá až 1 500 lidí ročně. Nejohroženější jsou senioři nad 65 let, proto jim pojišťovny očkování proplácejí. Hrazené ho mají také diabetici, pacienti po odstranění sleziny a lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a jater.

Jako efektivní vnímají očkování i zdravotní pojišťovny: většina na něj přispívá až 500 korun, leckdy ho hradí i zaměstnavatelé, stačí se jen informovat. O vakcínu požádejte praktika, cena se pohybuje kolem 300 Kč, k tomu počítejte s částkou navíc za aplikaci. Kontraindikací je alergie na vaječnou bílkovinu a antibiotikum neomycin, prodělání Guillainova-Barrého syndromu nebo akutní infekční onemocnění (nachlazení, teplota, zažívací problémy).

Pro těhotné i pro děti

Očkování se doporučuje i těhotným a dětem. „Onemocnění chřipkou může být závažné pro chronicky nemocné děti a ty mladší dvou let. Děti jsou i významným nosičem,” připomíná Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP. V kolektivu se snáze nakazí, jsou i více a déle nakažlivé než dospělí, i když u nich nemoc nepropukne. Děti je možné očkovat již od šesti měsíců vakcínou Influvac Tetra nebo Vaxigrip Tetra. Chcete-li se vyhnout injekci, je na trhu dostupná vakcína Fluenz Tetra pro děti od 2 do 18 let, která se aplikuje střikem do nosních dírek.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Seniorům a lidem žijícím ve zdravotnických zařízeních pojišťovny očkování proplácejí v plné výši. Léčba těžkých následků chřipky se totiž dost prodraží, takže je to pro ně výhodnéFoto: Rido, Shutterstock.com

Souběh s vakcínou proti koronaviru?

„Očkování se zahajuje v polovině října, aby bylo co nejúčinnější. Imunitní reakce nastupuje zhruba po 14 dnech od aplikace,“ říká Hana Roháčová. Vhodná doba pro očkování trvá do prosince. Plánujete ještě očkování proti koronaviru? „Vakcína proti chřipce je podávána v jedné dávce a lze ji bez obav aplikovat spolu s očkováním proti covidu-19,“ ujišťuje odbornice. Obě látky je možné naočkovat v týž den.

A co vedlejší účinky?

O vakcíně proti chřipce se opravdu nedá mluvit jako o nevyzkoušené. Patří mezi nejbezpečnější, nicméně i v jejím případě se objevují potíže: nejčastěji zarudnutí, otok a svědění v místě vpichu, bolest svalu, únava a zvýšená teplota. Někdy to trvá i několik dní a může to být i velice nepříjemné, ale berte to tak, že případná chřipka by byla o dost horší.

Související témata:

Načítám