Hlavní obsah

Očkování proti chřipce: Kdo by se (ne)měl nechat očkovat?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Chřipka je pro většinu lidí jen nepříjemné omezení na týden, nebo dva. Bolí při ní celé tělo, hlava, obvykle se teplota vyšplhá nad 38 stupňů a trápí i nepříjemný kašel a zimnice. Zdravému člověku nepřinese nijak zvláštní rizika. Ale pro některé skupiny lidí může být velmi nebezpečná.

Článek

Zdánlivě obyčejná chřipka dokáže být pěkně zákeřná. Předcházet by jí měli lidé se sníženou imunitou, tedy hlavně senioři, chronicky nemocní a těhotné ženy. U těch by totiž průběh nemoci mohl mít vážné následky. Pokud do jedné z těchto skupin patříte, je nejvyšší čas navštívit lékaře. Očkování totiž začíná působit až za 14 dní. Jak se rozhodnete?

Prevence je nejlepší lék

Lékaři se shodují, že nejlepším lékem v boji proti chřipce je prevence ve formě očkování. Zvlášť rizikové skupiny lidí by se měly nechat očkovat pravidelně každý rok, protože virus chřipky se mění a mutuje a loňské protilátky nemusejí následující rok už fungovat. Očkování není povinné, ale je účinné, a navíc zadarmo.

Chřipka útočí na lidi se sníženou imunitou

Chřipkou se nakazíte velmi snadno, šíří se vzduchem pomocí kapének a pokud jste oslabeni, téměř jistě za pár dní ulehnete. Imunita se snižuje věkem, ale slabší je i v těhotenství, při cukrovce, astmatu, nemocech srdce, plic a ledvin.

„Přirozeným projevem stárnutí jsou změny imunitního systému a snížení obranyschopnosti organismu vůči infekcím. S rostoucím věkem se přidávají také další nemoci, kvůli kterým mívají infekce těžký průběh, a mnohdy končí i smrtí,“ říká praktický lékař Igor Karen. Riziko úmrtí na chřipku je u seniorů mnohonásobně vyšší než u mladého jedince bez dlouhodobých zdravotních problémů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Chřipka je nepříjemná, ale pro zdravé lidi celkem neškodná. Jiné je to u seniorů a dětíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

U nás zájem o očkování moc není

Přestože je očkování proti chřipce zdarma, absolvuje ho každý rok jen minimum českých seniorů. S těmito čísly jsme v proočkovanosti na chvostu Evropy. „Česká republika se v tomto ohledu naprosto vymyká, a to nejen v rámci Evropy, ale i celosvětově – proti chřipce se u nás nechá každoročně naočkovat pouze 10 až 20 procent seniorů. To je méně než například v Maroku, Chile nebo Rusku,“ říká lékařka Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vakcína pro dospělého stačí na rok jedna, malé děti od půl roku do šesti let by měly absolvovat přeočkování po čtyřech týdnechFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Kdy se (ne)očkovat

Chřipková sezona propuká nejčastěji na přelomu nového roku. Ideální čas na očkování je několik měsíců před tím, nejlépe v září, říjnu, nejpozději pak v prosinci, aby si tělo stihlo vytvořit protilátky včas. Ty začínají působit až za dva týdny od aplikace vakcíny.

A kdy se očkování nedoporučuje? Kvůli možnému poškození plodu se neočkují ženy v prvním trimestru těhotenství a miminka do půl roku. Další skupinou jsou lidé alergičtí na vaječnou bílkovinu a antibiotikum neomycin. Očkování odložte, pokud máte horečku. Vakcínu vám aplikuje praktický lékař nebo zdravotní ústavy a očkovací centra.

Nežádoucí účinky jsou přechodné

Po očkování může místo vpichu zarudnout, bolet i otéct. Můžete se cítit unavení, více se potit, někdy se dostaví i zvýšená teplota až horečka, zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů a nevolnost. Všechny tyto příznaky však odezní během jednoho až dvou dnů.

Ať už se pro očkování rozhodnete, nebo ne, nemoc byste nikdy neměli přechodit. Riskujete tím vážné zdravotní potíže!

Reklama

Související témata:

Načítám