Hlavní obsah

4 potraviny, které vám na podzim posílí imunitu

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud je na podzimu něco boží, pak jsou to sezonní potraviny a jídla z nich. Na následující období se potřebujete vyzbrojit energií a vitaminy, neboť vaše imunita bude opět vystavena těžkým zkouškám. Co s sebou do boje?

Článek

Je čas, kdy začnete mít jiné chutě než během letních měsíců. Od salátů a osvěžujících šťáv přejdete raději k horkému čaji, teplému jídlu i typickému podzimnímu ovoci a zelenině. Stravování v souladu s biorytmem přírody je pro lidské tělo nanejvýš přirozená věc.

Z následujících potravin budete čerpat energii:

1. Jablka

Nejíst na podzim lokální čerstvá voňavá jablka je snad hřích! V první řadě obsahují značné množství vlákniny, která je takovým kartáčem pro váš trávicí trakt. Nepřipadá vám to důležité? Ve střevech sídlí až 70 % imunitních buněk. Z jablek navíc dostanete do těla vitamin C, ale i další výživné látky.

Co s nimi? Jezte jablka čerstvá, tak jsou výborná. Pokud chcete něco lepšího, zkuste si jablíčka nakrájená na měsíčky namazat oříškovým máslem. Výtečné jsou i sladké recepty, třeba nákyp plný šťavnatých jablek.

Foto: Ollinka, Shutterstock.com

Jablíčka jsou výborná i jako svačina pro děti do školyFoto: Ollinka, Shutterstock.com

2. Dýně

Dobrá, co je pro podzim více typické než dýně? Podobně jako jablka obsahuje velké množství vlákniny, řadu vitaminů a hlavně vodu. „V dýni je minimum sacharidů, proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až 90 % vody,“ uvádí Zuzana Komůrková, instruktorka zdravého vaření ze studia Výživou ke změně. Z toho důvodu se jedná také o výjimečně dietní potravinu. „Díky velkému množství rozpustné vlákniny působí dýně i jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva. Obsahuje betakaroten, který patří mezi účinné antioxidanty,“ dodává odbornice.

Co s ní? Rizoto! A polévku! To je jasná podzimní záležitost. Nicméně dýně je výborná také pokrájená na kousky a pečená v troubě jako příloha třeba k masu. A zkusit ji můžete i nasladko, třeba v dýňových lívanečcích!

3. Zázvor

Když už půjde do tuhého a pocítíte na sobě příznaky nebezpečné „rýmičky“, pak sáhněte po čerstvém zázvoru. Čím pálivější zázvor je, tím obsahuje více gingerolu, jenž má na tělo mimořádně příznivé účinky. Jinými slovy, hodně pálivý zázvor léčí nejlépe. „Zázvor má silné dezinfekční účinky. Rozpouští hleny, prohřívá organismus a ulevuje i při žaludečních nevolnostech,“ říká výživová poradkyně Petra Řehořková.

Co s ním? „Můžete si připravit zázvorový čaj nebo nastrouhaný zázvor přidat do jiného horkého nápoje,“ radí odbornice. Uplatní se ale i v řadě receptů jako je třeba podzimní salát s mrkví, quinoou a zázvorem.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Pokud už pocítíte příznaky nachlazení, udělejte si zázvorový čaj. Zázvor obsahuje i řadu vitaminůFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

4. Kysané zelí

Imunita sídlí ve střevech a kysané zelí na ně působí jako balzám. „Nejcennější složkou kyselého zelí je kyselina mléčná, která pomáhá při trávení a obnovuje poškozenou střevní sliznici. Dále obsahuje probiotické bakterie a nezanedbatelné množství celulózy, která přispívá k průchodnost střev,“ popisuje Zuzana Komůrková, výživová poradkyně a lektorka kurzů vaření, a dodává: „Kvašené zelí má také spoustu vitaminu C, ale i kyselinu listovou, která zlepšuje využití céčka v organismu.“

Co s ním? Dejte si kysané zelí jako přílohu k masu. Nebo ho přidejte do chutného podzimního salátu z vařených brambor, cibule, nastrouhaného jablka a trošky čerstvého strouhaného křene. Mlsné jazýčky mohou vyzkoušet vdolky plněné kysaným zelí a slaninou.

Jakou z těchto potravin jíte na podzim nejraději?

Reklama

Načítám