Hlavní obsah

Vodu pijte dopoledne, kávy maximálně dvě denně. Proč?

Foto: Profimedia

Ze všeho nejdůležitější je pro vaše tělo čistá pramenitá voda. Víte ale, kolik jí denně vypít?Foto: Profimedia

Reklama

Voda je nejspíš nejdůležitější nutriční složkou ze všech. Zatímco bez jídla vydrží tělo týdny, bez vody několik dnů. Nesprávný pitný režim má tak logicky řadu negativních důsledků. Jak se jim vyhnout?

Článek

Lidský organismus je ze dvou třetin tvořen vodou. Je proto jasné, že právě čistá pramenitá voda je pro něj tou nejlepší tekutinou. Kolik jí ale denně vypít? Jak pitný režim v průběhu dne plnit? A jak je to s dalšími tekutinami? Na to jsme se ptali specialistky na tuto problematiku, nutriční poradkyně Anety Bašové, majitelky pražského centra Top Fit.

Svůj ideální pitný režim si můžete spočítat

„Vzoreček pro ideální pitný režim je 0,4 l na 10 kg váhy. Pokud jste tedy třeba žena, která váží 70 kg, je výpočet následující: 70 : 10 = 7 x 0,4 l = 2,8 l tekutin,“ udává příklad Aneta Bašová. „Jedná se ale o pitný režim bez fyzické zátěže. Pokud jdete ještě do fitness centra, na kolo, zaplavat si a podobně, tak je potřebné ještě minimálně jeden litr tekutin přidat,“ upozorňuje.

V horkém letním počasí je třeba pít ještě více. Běžně člověk totiž vyloučí močí, stolicí, dýcháním a kůží 2 až 2,5 litru tekutin za den. Ve vedrech se ale dost zvyšuje ztráta tekutin prostřednictvím potu, tudíž je třeba to kompenzovat.

Řada lidí to ale nedělá, čímž dost škodí svému zdraví. Jaké jsou další časté chyby, které v extrémním horku děláte?

Foto: Profimedia

Pokud pravidelně sportujete, měl by být váš denní příjem tekutin zhruba o jeden litr vyššíFoto: Profimedia

Nejvíc pijte dopoledne, večer už o dost méně

Ráno a dopoledne je tělo nastartované a svěží, proto stejně jako s denními jídly platí, že nejvíc toho zvládne efektivně zpracovat právě v těchto časnějších hodinách.

„Ideální by bylo, kdybyste dvě třetiny z celkového příjmu tekutin vypili do třinácti hodin. V této době se ledvinám nejlépe pracuje – nejlépe filtrují a čistí se. Zbytek pitného režimu naplňujte během dne a kolem devatenácté hodiny již pitný režim snižujte,“ doporučuje Aneta Bašová.

„Hlavně nedohánějte pitný režim na noc, jelikož ledviny mají spíše úsporný režim, a poté se nadbytečné tekutiny mohou ukládat ve formě pytlů pod očima. Dále následují otoky, bolesti hlavy, únava, brzké vstávání kolem čtvrté hodiny ranní na toaletu a podobně,“ podotýká odbornice.

Dvě kávy denně, a dost

Jak již bylo řečeno, nejcennější tekutinou je pro lidské tělo čistá voda. Váš pitný režim by měl proto sestávat především z ní.

Obzvláště v létě se ale hodí zařadit i minerální vody, protože tělo minerály ve větším množství ztrácí. Je ale dobré jednotlivé značky střídat, protože každá obsahuje jiný poměr těch kterých živin. Vybírejte ale jen ty, jež obsahují maximálně 150 mg sodíku na litr.

Foto: Profimedia

Dvě kávy denně jsou tak akorát. Více už ledviny špatně zvládajíFoto: Profimedia

Vhodným doplněním tekutin jsou samozřejmě i neslazené bylinné čaje a voda ochucená čerstvým ovocem, zejména citrusovými plody.

Kupované limonády a džusy s nízkým obsahem ovoce obsahují velké množství cukru, tím pádem vyvolají ještě větší žízeň. Pokud si chcete dát nějaké sladší pití, zvolte stoprocentní džus trochu zředěný s vodou. Ani s ním to ale nepřehánějte a berte v potaz jeho energetickou hodnotu.

A jak je to s tou kávou? „Doporučuji maximálně dvě kávy denně. Ledviny tento počet ještě zvládnou, další už jsou pro ně zátěží. Káva bohužel odvodňuje a dehydruje organismus, a pokud se přidává do kávy ještě cukr a mléko, tak to tělo chápe jako jedno jídlo,“ říká závěrem Aneta Bašová.

Co se týče černého čaje, je lepší volbou než káva z hlediska kofeinu. Čaj obsahuje kofein spolu s látkou theanin – tato kombinace je pro lidské tělo prospěšná. Na druhé straně má černý čaj diuretické účinky podobně jako káva, tudíž je pouze její zdravější náhradou a doplňkem pitného režimu.

Co pijete nejraději?

Reklama

Související témata:
Výpočet

Načítám