Hlavní obsah

Všechny odstíny bílé: proč doma nad touto barvou nelámat hůl, s čím ji kombinovat a kam se hodí

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé stěny jsou ověřenou klasikou již dlouhá léta, ne každému ale jejich čistota a sterilita vyhovuje. S čím je kombinovat a čemu se vyhnout, abyste si mohli užívat jejich výhod, aniž by vás trápily nevýhody?

Článek

Jaké vlastnosti si spojujete s bíle vymalovanými stěnami? Čistotu a opticky větší prostory, nebo spíš sterilitu a neútulnost nemocničního prostředí? Spoustě lidem připadá bílá neosobní a nudná. Abyste si ale zútulnili byt, nemusíte hned volat malíře. Jak vhodně zkombinovat bílé stěny s nábytkem?

Opticky zvětšuje a ochlazuje

Jednou z největších výhod bílých stěn je, že se výborně hodí do malých a špatně osvětlených interiérů, které opticky nafouknou a zesvětlí. Navíc dokáží dobře pocitově ochlazovat, což oceníte zejména v místnostech s okny na západ či jih.

Bílá pasuje do všech stylů, ladí se světlými i tmavými podlahami a kombinovat ji můžete s jakoukoliv barvou či materiálem. Je to zkrátka a dobře barva velmi přizpůsobivá a nemůžete s ní šlápnout vedle.

To ovšem ještě neznamená, že se s ní nedá vůbec nic zkazit. Nadměrné množství bílé může opravdu působit chladným dojmem, a to nemusí prospět vaší psychice. Tuto vlastnost rovněž příliš neocení zimomřiví lidé.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Bílé stěny dokážou opticky zvětšit a prosvětlit interiér. V kombinaci se dřevem a živými rostlinami nebudou působit chladněFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Odstíny bílé

Možná vás to překvapí, ale není bílá jako bílá a i tahle neutrální barva má různé odstíny a teploty. Při její volbě by kromě vašich osobních preferencí mělo hrát roli i osvětlení místnosti a její funkce. Chladnější bílá s podtóny šedé, modré, zelené či fialové uklidňuje, pocitově ochlazuje a nabádá k odpočinku. Takovou výmalbu tedy nejspíš oceníte hlavně v koupelně a ložnici. Co se světových stran týče, hodí se zejména do těch s okny na západ a jih.

Teplejší odstíny s podtóny žluté, oranžové a zlaté mohou naopak povzbuzovat a pocitově oteplovat. Myslete ovšem na to, že efekt rozhodně nebude tak razantní jako při použití teplých barev jako takových. Teplejší tóny bílé vyniknou v obývácích, kuchyních a dětských pokojích, dále pak v místnostech s okny na východ a sever.

Před výběrem konkrétního odstínu je dobré si alespoň na malé ploše vyzkoušet, jak v dané místnosti vypadá během různých denních dob. Barvy se rozhodně nevyplatí kupovat na internetu, obrazovka je totiž může v závislosti na nastavení razantně zkreslovat.

Foto: Antoha713, Shutterstock.com

I bílá barva má různé odstíny. Bílé stěny s podtóny teplých barev působí příjemně, útulně a povzbudivěFoto: Antoha713, Shutterstock.com

Námořnický i přírodní styl

K bílým stěnám se hodí opravdu cokoliv, vaší fantazii se tak meze příliš nekladou. Ladí k nim zejména výrazné barvy, které díky nim ještě více vyniknou a přitáhnou k sobě pozornost. Oblíbená je například tmavě modrá. Tuhle dvojici si spojujeme především s námořnickým a středomořským stylem. Bílé stěny si skvěle rozumí také s pastelovými odstíny. Místnost je s nimi mnohem útulnější a hřejivější, pastelky mimo to bílé stěny příjemně zjemní.

Bílá lichotí přírodním materiálům. Dřevěnému nábytku před bílými stěnami krásně vynikne jeho struktura, to samé platí i pro cihly a kámen. Vyhněte se přitom výrazným barvám a přednost dejte raději zemitým a pastelovým tónům.

Pastelové naopak zrovna dvakrát nesednou ke kůži a kožence, k nim přidejte raději neutrální tóny a klidně i pár výrazných doplňků.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Námořnický styl proslulý kombinováním bílé a tmavě modré připomíná oblíbené letní destinaceFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jen bílá to může být

Milujete monochromatické interiéry a chcete bílou kombinovat hlavně s bílou? V tom případě je dobré dbát na několik věcí. V první řadě je vhodné kombinovat různé struktury a textury. Příkladem může být prostřídání lesklých a matných povrchů, hladkých s hrubými a přidáním dřeva s jemnou patinou.

Místnost získá potřebnou hloubku a nebude působit tak jednotvárně. Není rovněž od věci velmi světlý interiér oživit přidáním alespoň menších barevných ploch, dřevěných kousků a živých pokojovek.

Reklama

Související témata:

Načítám