Hlavní obsah

Námořnický styl v interiéru aneb Nepřetržitá dovolená

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Nechce se vám letos cestovat do zahraničí, ale toužíte po přímořské atmosféře? Námořnický styl vás přenese k moři okamžitě a bezpečně, aniž byste se museli bát nákazy koronavirem či pobytu v karanténě.

Článek

Zdá se, že letos bude cestování za mořem o něco složitější. Nevadí! Stačí pár šikovných doplňků v námořnickém stylu a skvělou přímořskou atmosféru si vytvoříte i doma. Poradíme vám, jak na to, i jak vnést tento styl do jednotlivých místností.

1. Kombinace modré a bílé barvy

Základními barvami námořnického stylu jsou bílá a modrá – právě ty snadno vyvolají představu mořských dálek. Neměly by chybět ani barvy písku, slunce a dřevěných lodních palub se záchrannými kruhy. Jinými slovy, bílo-modrou kombinaci je dobré doplnit žlutou, pískovou, červenou a bílou s patinou nebo přírodním dřevem. Vhodné jsou i doplňky v korálové barvě.

2. Přírodní materiály

Asi vás nepřekvapí, že se námořnický styl inspiruje mořem a okolní přírodou také v oblasti používaných materiálů. Proto byste měli volit především výrobky ze dřeva, ratanu, konopí, juty, bavlny, lnu a kovu. Zkuste vyrobit pár dekorací z provazu.

Foto: Pushba, Shutterstock.com

Dekorace s námořnickou tematikou mají specifické kouzloFoto: Pushba, Shutterstock.com

3. Mořské a lodní dekorace

Skutečným klíčem k dosažení příjemného námořnického vzhledu interiéru jsou dekorace. Ať už se jedná o kormidlo, kotvu, glóbus, rybářskou síť, nástěnné mapy, záchranné kolo, modely lodí, maják, obrázky mořských živočichů a ryb, mušle, lastury, kamínky, nebo písek. Některé si dokonce můžete vyrobit sami: stačí do skleněné misky nasypat trochu písku a přidat pár kamínků a mušlí. Co třeba vlastnoruční kulatý kobereček z provazu?

4. Kuchyň: textilie se stylovými vzory

Mezi nejlevnější obměny interiéru patří textilie a platí to i pro námořnický styl. Ale co si kromě pruhovaných modro-bílých závěsů ještě pořídit do kuchyně? Nový ubrus, sedáky na židle či utěrky. A jestli na nich budou jen námořnické pruhy, nebo zvolíte motivy lodí, lastur či záchranných kruhů, to už záleží jen na vás. K tomu se hodí nádobí se stejnými nebo podobnými dekory.

Neměli byste zapomenout ani na stylovou vázu či obaly na květináče. Pěkně vypadají i proutěné košíky na drobnosti nebo na pečivo či ovoce. Ideální jsou samozřejmě v bílé barvě a opatřené lehkou patinou.

Foto: Losgala, Shutterstock.com

Přímořskou atmosféru interiéru vtisknou i stylové detailyFoto: Losgala, Shutterstock.com

5. Obývák: fotky z dovolené

Že léto prožijete bez moře, neznamená, že si na něj nemůžete zavzpomínat. Takže zapomeňte na to, že komody plné rámečků s fotkami z dovolených, kamínků, škeblí a gelových víček s mušličkami jsou out. Klidně to všechno vyndejte ze dna skříně a ozdobte tím celý obývák.

Na sedačku si pořiďte několik dekoračních polštářků s mořskými motivy a pod konferenční stolek třeba nový kusový koberec. Možná se vám pruhovaný vyloženě nehodí, ale co třeba tmavomodrý? Nebo zvolíte ratanovou rohož? A aby byla přímořská atmosféra dokonalá, pověste si mezi dveřní zárubně zvonkohru z mušliček. A jestli se vám opravdu stýská, vyrobte si moře ve sklenici.

6. Ložnice: námořnické povlečení

V ložnici by byla asi velmi stylová nebesa z rybářské sítě, to však ocení jen málokdo. Nicméně pár doplňků, jako jsou lucerny, hrubě tkané koberečky a hlavně povlečení s mořskými motivy, si sem pořídit můžete. A při té příležitosti si vyrobte elegantní dřevěnou lucernu do bytu i zahrady.

Foto: WorldWide, Shutterstock.com

Povlečení ve vhodných barvách a vzorech promění charakter celé ložniceFoto: WorldWide, Shutterstock.com

7. Dětský pokoj: dejte prostor fantazii

Asi nejvděčnější místností pro dekorování v námořnickém stylu je pokojíček. Tady můžete popustit uzdu kreativitě nejen své, ale i svých potomků. Asi je zbytečné pořizovat postel ve tvaru lodě či mušle. Tak dlouho, aby se to vyplatilo, námořnické nadšení dětem zřejmě nevydrží. Proto zvolte levnější cestu. Modro-bílé pruhy by se měly objevit například na povlečení, závěsech či stěnách. Celkový námořnický vzhled dotvoříte kormidlem, kotvou anebo lanovými žebříky. A k nim se báječně hodí pořádná lodní truhla, která dodá místnosti styl a přitom se do ní vejdou všechny hračky.

Reklama

Načítám