Hlavní obsah

Jak pěstovat kedlubny, aby nedřevnatěly? Pravidelná zálivka a žádné přímé hnojení

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kedlubny patří na každou zahradu. Sklízet je můžete už brzy na jaře, společně s ředkvičkami. Aby byly šťavnaté a nedřevnatěly, vyhněte se začátečnickým chybám. Jak kedlubny pěstují zkušení zahradníci?

Článek

Právě teď dostanete v zahradnictví první otužilé sazenice, které už můžou na záhon. Mezi nimi jsou i rané odrůdy kedluben. Z bílých to jsou Korfu nebo Luna, z fialových pak třeba Ballot. Kedlubnové sazenice jsou odolné, a tak nemusíte čekat, až přejdou poslední mrazíky v polovině května. Klidně je vysazujte už teď ven. Pokud nemáte velkou zahradu a hledáte místo, vsaďte kedlubny třeba do společnosti salátu a špenátu.

Kam a jak zasadit kedlubny

Aby se sazenicím dobře dařilo, dejte si záležet na přípravě záhonu. Dopřejte rostlinám načechranou zem obohacenou o vyzrálý kompost. Hnojení se ale vyhněte: kedlubny nesnášejí přímou dávku kravského nebo koňského hnoje!

Před vysazením si sazenice prohlédněte a nikdy je nevsazujte hlouběji, než byly v květináči. Potom by tvořily deformované bulvy, které nejsou pěkné na oko a hůře se zpracovávají. Kedlubny potřebují dostatek místa, aby mohly růst. Nevysazujte je proto příliš blízko u sebe, dopřejte jim vzdálenost aspoň 25 centimetrů, a to na všechny strany. Nejde ani tak o prostor, jako o živiny – rostliny jich potřebují hodně, a pokud jsou u sebe namačkané, nemusí na některé zbýt.

Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Kedlubny jsou krásné a zdravé, ale potřebují místo i péči.Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Proč kedlubny dřevnatí a praskají

Jedním z kedlubnových neduhů je praskání slupky – může za to málo vody nebo nepravidelná zálivka. Ze stejného důvodu pak bulvy dřevnatí. Proto kedlubny pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhou. Rostlinám prospěje, když záhon přikryjete netkanou textilií. Pomůže nejen udržet vodu v půdě, ale také zmírní rozdíly nočních a denních teplot a bude sazenice navíc chránit před škůdci – například před housenkou běláska zelného.

Pozor na žloutnoucí listy

Že kedlubnám není dobře, poznáte velmi snadno – kromě popraskané bulvy vás na to upozorní i žloutnoucími listy. Ty mohou být příznakem nadměrné vlhkosti a následné infekce. Správná zálivka je proto alfou a omegou úspěšného pěstování kedluben. Jakmile si u rostlin všimnete žlutých listů, raději se s nimi nemilosrdně rozlučte, aby se nákaza nerozšířila i na zdravé kedlubny a nezničila veškerou úrodu.

Foto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Kedlubny potřebují pravidelnou a vydatnou zálivku, ale pozor na přílišnou vlhkost.Foto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Kdy kedlubny sklízet

Na kedlubnách si můžete pochutnat hned, jakmile bulvy dorostou do velikosti kolem pěti centimetrů. V takových rozměrech jsou nejlepší, protože mají nejvíce šťávy a jsou ještě křehké. Po první jarní zelenině, jako je špenát, salát nebo ředkvičky, budete mít na zahradě místo. Využijte ho na pěstování pozdních odrůd kedluben – nevysazujte je na místo, kde jste pěstovali rané druhy, ale na záhony po jiných rostlinách. Pro pozdní pěstování se hodí třeba odrůda Gigant, ze které si můžete připravit kedlubnové zelí.

Reklama

Načítám