Hlavní obsah

Zahradoskop: kdo má zelené prsty a komu uschne i kaktus?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro se blíží a v současné situaci je naprosto ideální zklidnit rozjitřené nervy prací na zahrádce, nebo aspoň u truhlíku za oknem. Která znamení mají pro zahradničení vlohy a kdo si s rostlinami příliš netyká?

Článek

Mít „zelenou duši“ nebo „zelené prsty“, jak se říká, to je opravdu dar. Někdo se může snažit sebevíc a pořád mu „pšenka nepokvete“, jinému by snad vykvetlo i koště. Zahradničení k jaru rozhodně patří, s prvními paprsky teplého slunka se všichni s radostí hrnou ven. Jak jednotlivá znamení zvěrokruhu k práci na zahradě a pěstování vůbec přistupují, komu se daří a koho piplání rostlinek spíše rozčiluje?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Co se zahradničení týká, mají k němu stejný přístup jako k celému životu: chtějí si to prostě odbýt a posunout se k dalším dobrodružstvím. Nedokážou se o zeleň starat kontinuálně, proto rostliny v jejich okolí spíše vadnou a usychají. Kaktusy Berani většinou zvládnou, ale do žádných větších rostlinných podniků by se pouštět neměli. I na zahradu by měli volit spíše odolnější keříky a stromky, které si poradí samy a nepotřebují příliš péče – na piplání a zastřihování tohle znamení zkrátka moc není.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býky přitahuje všechno pěkné. Proto je bude bavit zvelebování květinové zahrady, na které v každém období vykvete něco nového, a bude je tak těšit po celý rok. V oblibě mají vše, co krásně voní – Býci si totiž svět vychutnávají všemi smysly. Díky tomu ocení i užitkovou zahradu plnou jedlých plodin. Tam je péče tolik nebaví, ale překousnou to, pokud to znamená slaďoučké jahody a mladý hrášek. V bytě volí květiny spíše nenáročné, nicméně jim pod rukama nic nezemře, na to jsou moc tvrdohlaví.

Foto: Juice Flair, Shutterstock.com

Býci milují voňavou krásu, proto je péče o květinovou zahradu vysloveně těšíFoto: Juice Flair, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou přelétaví a netrpěliví, takže si s rostlinami, které vyžadují kontinuální péči, moc nerozumějí. Sázení a plánování je baví, ale po chvilce se jim zahrada nebo truhlík na balkoně omrzí… A co pak? Vhodné jsou tak sezonní rostliny, které na chvíli potěší, a pak už není potřeba nic řešit: jarní tulipány, vánoční hvězda... Anebo naopak nezničitelné trvalky, které nevyžadují příliš péče. Kaktusy nejsou nic pro ně, jsou příliš… stejné. Blíženci potřebují změnu, aby neztratili zájem.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci se rádi starají o svůj domovský přístav a jejich hnízdění se rozhodně vztahuje i na zahradničení a pěstování. Rádi pracují s půdou, pozorují první výhonky a ze všeho nejradši sklízejí vlastní úrodu – ať už je to bazalka z okenního parapetu, nebo jablka přímo ze stromu. Kuchyně je jejich domovem a hrozně rádi si do ní dodávají suroviny sami. Do zahradničení navíc promítají emoce, květinám vylévají svoje často životem přetížené srdíčko a přítomnost čehokoli živoucího je nabíjí.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi mají k rostlinám rozhodně kladný vztah a zelené byty se jim moc líbí. Stejně tak je okouzlí promyšlené a propracované zahrady, na kterých je vidět, že do nich majitel vložil kus sebe. Ale že by je nějak naplňovala představa rýpání v hlíně? Ani ne. To je něco, co rádi přenechají druhým. Výsledek pochválí, potěší je, ale za tu námahu jim to nestojí. Spíše se tedy budou obklopovat řezanými květinami a doufat, že jim jednou někdo zahrádku udělá pro jejich krásné oči.

Foto: 123object, Shutterstock.com

Dlouhodobé zahradničení není nic pro Blížence ani Lvy. Rádi to přenechají někomu jinémuFoto: 123object, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny vnímají zahradničení a pěstování jako jakousi výzvu, která je může mnohé naučit. A ony se moc rády dozvídají nové věci a organizovaně si je zapisují a odškrtávají. Na práci s rostlinami je baví i to, že existují zavedené a dané postupy, které fungují, že si mohou nakoupit specializované nástroje na obdělávání a podobně. Zahrádka jim navíc pomůže překonat jejich perfekcionistické posedlosti – v přírodě nevyjde vždycky všechno dokonale a ony se to naučí.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy milují krásno a estetické věci, kterými si rády zabydlují své okolí. A jak lépe tohle zajistit než naplnit byt či dům čerstvými květinami – ať už řezanými ze zahrádky, nebo živými v květnících? Při opečovávání rostlinek se Váhy skvěle uklidní, vyženou z hlavy veškeré úzkosti a cítí se ve své kůži. S rostlinami si rozumějí. Pokud mají k dispozici větší zahradu, dovedou ji k dokonalosti, nazdobí pítky a lampičkami a zařídí útulné koutky k odpočinku i zábavě. Estetika, to je jejich.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři nemají k rostlinám žádnou zvláštní náklonnost, ale milují ticho a soukromí, proto se rádi ztratí v zastrčeném koutku zahrady, který si jsou v případě nutnosti schopni i sami vytvořit. Jsou hodně vrtkaví v tom, čemu svou pozornost věnují. Pokud si však k nějakému kousku flóry vybudují citový vztah třeba proto, že šlo o dárek, tahle rostlina už nikdy nezemře, protože o ni budou zapáleně pečovat. Záleží tedy na tom, jestli bude jejich monstera od neoblíbeného strýčka, nebo od milované maminky.

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Štíři moc rostliny nemilují, ale ocení tichý koutek, kam se mohou ztratitFoto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelce moc nebaví okrasné „chudinky“, kterých se člověk pomalu nemůže ani dotknout, aby jim neublížil. Mají rádi stromy a plní si jimi zahradu, což mimo jiné znamená, že se o ně nemusejí moc starat. Nejsou zrovna trpěliví, takže nějaké pečlivé pletí nehrozí, k přírodě však mají velmi kladný vztah. Rostliny v jejich okolí jsou tak spíše upomínkou na venkovní prostředí, které mají radši. Střelci často nacházejí zálibu v břečťanech a popínavkách, protože jim připadají báječně svobodné.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi nemají k zeleni ve svém okolí nijak zvláštní vztah, a že by patřili mezi rozené zahradníky, to ani ne. Na druhou stranu jsou přirozeně zodpovědní, a pokud se jim pod ruku nějaká rostlina dostane, postarají se o ni tak dobře, jak jen to půjde. Ale nemají z toho valný požitek. Spíše než rostliny je baví kameny a jejich nehybná neměnnost, která více odpovídá jejich nátuře. Výjimkou je pěstování bylin přímo v kuchyni – to považují za vrcholně praktické a provádějí to s radostí a nadšením.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Svobodomyslní Vodnáři mají k přírodě blízko a s rostlinami si rozumějí – jsou jim totiž ochotní poskytnout potřebnou svobodu a klidně to s nimi vzít trochu „punkově“ – a proměnit bydlení v džungli. Zahradničení podněcuje vodnářskou kreativitu a představivost a často právě při stříhání živého plotu přicházejí nejlepší nápady. Potřeba pěstovat je u nich dost hmatatelná, z vyklíčeného semínka mají nelíčenou radost. Mají v sobě navíc „něco“, díky čemu je jejich zeleň bez chybičky.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Není ani trochu překvapivé, že Ryby si s rostlinstvem a zahrádkou obvykle rozumějí velmi dobře – jsou to od přírody velmi ohleduplné a pečující duše, které se starají o všechno živé. Také mají velké umělecké cítění, které se projevuje i v zahradničení – jejich zahrada vždycky ohromí všechny smysly a má velmi specifický styl. Krása přírody Ryby nabíjí a uklidňuje, takže je pravděpodobné, že si nějaký květináč pořídí klidně i do bytu nebo na balkon. Rýpaní v hlíně je zkrátka jejich oblíbenou aktivitou.

Reklama

Načítám