Hlavní obsah

Kamarádka žije s mužem, který jí ubližuje. Mám jí to říct?

Foto: Alejandro J. de Parga

Foto: Alejandro J. de Parga

Reklama

Nechová se k ní hezky, nedělá ji šťastnou, spíš naopak. Přesto vaše kamarádka ve vztahu s tímhle mužem zůstává. Vy vidíte, jak ji trápí, ale ona jako by byla slepá. Co s tím? Říct jí to, nebo raději mlčet a do jejich vztahu se neplést?

Článek

Stává se to docela často. Muž, s nímž vaše kamarádka chodí, nebo dokonce žije, pro ni není ani zdaleka ten pravý. Je k ní hrubý, shazuje ji, manipuluje s ní, ovládá ji... Jenže ona se dál usmívá, zůstává s ním, nic s tím nedělá. Jak se v takovou chvíli má zachovat opravdu dobrá kamarádka?

Proč ženy nevidí, že se partner chová špatně

Důvodů, proč je kamarádka k nehezkému chování svého protějšku slepá, může být hned několik:

  1. Nízké sebevědomí - Nevěří si, má pocit, že není dost dobrá a vlastně si takové zacházení zaslouží.
  2. Strach - Partnerovo chování se jí nelíbí, ale bojí se změny. Mohou v tom být finance, strach ze samoty, děti atd.
  3. Věří ve změnu - Ví, že takhle to být nemá, ale stále doufá, že se partner změní.
  4. Je zamilovaná - Obzvlášť v počáteční zamilovanosti lidé negativní vlastnosti toho druhého jednoduše nevidí. Mohou za to hormony a touha.

Říct, nebo neříct?

Odborníci se shodují, že rozhodně lepší je to říct. „Je to samozřejmě vaše volba, máte právo i mlčet. Ale jak vám bude?“ ptá se životní koučka Lucie Mucalová. Když nic neřeknete, jste tak trochu spoluviník, tichý sledovač toho, jak se někdo trápí nebo brzy bude. „Já bych rozhodně nemlčela. Byla bych ke kamarádce upřímná a zkusila jí říct, co si o chování jejího protějšku myslím. Kdybych však narazila a nesetkala se s pochopením, nesnažila bych se na ni dál tlačit. Měla bych v sobě dobrý pocit, že jsem to zkusila, zbytek už je na ní,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Zdá se vám, že je kamarádčin partner všivák? Zamyslete se nejdřív nad sebou, proč se vám tak jeví. Možná prostě jen neodpovídá vašim představám a kamarádce je s ním dobřeFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Jak říct kamarádce, že má za muže lumpa

Přesný návod samozřejmě neexistuje, každý máme komunikační schopnosti jiné a jen vy znáte kamarádku tak dobře, abyste věděli, jak na ni. Pár pravidel, která se v takto choulostivé situaci vyplatí dodržet, tu ale přece jen je:

  1. Najděte si správnou chvíli - Ujistěte se, že máte dostatek času a klid na tak vážný hovor. Nezačínejte o tom u rychlé kávy ani na večírku, kde vás bude neustále někdo rušit.
  2. Postupujte zlehka - Začněte jemně a zkuste, jak na vaše slova bude kamarádka reagovat. „Když si začne o problému povídat, je to znamení, že je její mysl otevřená a je šance k posunu. Půjde-li okamžitě do protiútoku, raději se stáhněte,“ radí Lenka Černá.
  3. Mluvte o svých pocitech - Neříkejte, jaký kamarádčin partner je či není, ale mluvte o tom, jak se cítíte, když říká nebo dělá to či ono. Rozhodně nikoho nesuďte!
  4. Buďte taktní a chovejte se slušně - Projevte kamarádce úctu, připomeňte jí, proč si jí vážíte, jaká je její cena. Nepoužívejte věty typu „nebuď hloupá“, „jsi snad pitomá“ atd.

Co když se naštve?

Čekat, že se po vaší promluvě kamarádka s partnerem okamžitě rozejde, by bylo samozřejmě bláhové. Potřebuje vše zpracovat, uklidnit se a přemýšlet. „Už jen tím, že jste o tom mluvili, se v ní mohl rozpoutat nějaký myšlenkový proces, mohli jste jí dodat odvahu ke změně,“ říká Lucie Mucalová.

Musíte ale počítat i s variantou, že o kamarádku (na čas nebo navždy) přijdete. „Vaší jedinou možností je nechat ji, ať si dá dostatek času a jednou se sama vrátí. Pokud jí váš vztah stál za to, bude hledat cestu, jak ho obnovit,“ tvrdí Lenka Černá. V takovém případě se ale k tématu partnera už nevracejte, pokud s tím nezačne sama. A když se nikdy nevrátí? Je to smutné, ale zas tak skvělá kamarádka to asi nebyla. „Přátelství je přece o upřímnosti a podpoře a také o schopnosti chápat toho druhého, i když máte rozdílné názory,“ dodává Lenka Černá.

Mějte na mysli, že vaše pocity jsou jen vaše a vaše vidění jejího partnerství nemusí vůbec odpovídat realitě. Víte, jak se pozná nejotravnější kamarádka na světě? Zároveň ale nenechte nic na lehkou váhu, v době koronavirové krize se totiž zásadně zvýšil počet případů domácího násilí

Reklama

Načítám