Hlavní obsah
3,2
(59)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů, na které vám stačí prkénko, nůž, hrnec a vařečka, není nikdy dost. A tohle je jeden z nich. Kromě uzeného vepřového si nachystejte sezonní zeleninu a fazole. Ty můžete předem namočit a uvařit, pokud ale potřebujete rychlovku, pomohou sterilované fazole z plechovky.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 hrsti bílých fazolí
  • 400 g uzené krkovice
  • 6 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks pórku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka muškátového květu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Fazole zalijte dostatečným množstvím vody (hodně jí vsáknou do sebe) a nechte je přes noc nabobtnat. Pokud budete mít možnost, vodu jim jednou až dvakrát vyměňte.

02.

Druhý den fazole slijte, propláchněte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka, podle velikosti fazolí to trvá asi 20–30 minut. V případě, že použijete sterilované fazole v plechovce, máčení a vaření fazolí odpadá. Scezené fazole pouze na závěr přidáte do jídla.

03.

Uzené maso pokrájejte na kostičky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta, stejně tak připravte mrkev a pórek. Máte-li po ruce, přidejte i kousek kořenové petržele, celeru nebo růžičkovou kapustu.

04.

V hrnci rozehřejte kousek másla, vložte maso a lehce jej opečte. Přidejte zeleninu a nechte vše asi 3 minuty opéct, podle potřeby přidejte trochu másla. Pak zaprašte hladkou moukou a nechte ji jemně zpěnit.

05.

Nakonec vše zalijte asi 750 ml vody nebo masového vývaru a pořádně promíchejte. Vhoďte snítku tymiánu, špetku muškátového květu, bobkové listy a rozmáčknuté stroužky česneku. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.

06.

Nakonec vmíchejte uvařené (nebo propláchnuté sterilované) fazole a nechte prohřát. Můžete podávat.

Toto jídlo je někde na pomezí polévky a hlavního chodu a přesně taková jídla si zaslouží vaši pozornost, protože ušetří nádobí, zasytí a jsou skvělá i na ohřátí do krabičky. Podobně je na tom třeba tohle hovězí ragú se žampiony nebo dušené vepřové s pórkem a ciderem. A jestli chcete nějakou podzimní klasiku, uvařte si kulajdu

Reklama

Načítám