Hlavní obsah

Z jednoho hrnce: uzené maso se zeleninou a fazolemi

Hodnocení:
(48)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Receptů, na které vám stačí prkénko, nůž, hrnec a vařečka, není nikdy dost. A tohle je jeden z nich. Kromě uzeného vepřového si nachystejte sezonní zeleninu a fazole. Ty můžete předem namočit a uvařit, pokud ale potřebujete rychlovku, pomohou sterilované fazole z plechovky.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 hrsti bílých fazolí
  • 400 g uzené krkovice
  • 6 brambor
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 snítka tymiánu
  • muškátový květ
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Fazole zalijte dostatečným množstvím vody (hodně jí vsáknou do sebe) a nechte je přes noc nabobtnat. Pokud budete mít možnost, vodu jim jednou až dvakrát vyměňte.

Krok 2: Druhý den fazole slijte, propláchněte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka, podle velikosti fazolí to trvá asi 20–30 minut. V případě, že použijete sterilované fazole v plechovce, máčení a vaření fazolí odpadá. Scezené fazole pouze na závěr přidáte do jídla.

Krok 3: Uzené maso pokrájejte na kostičky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta, stejně tak připravte mrkev a pórek. Máte-li po ruce, přidejte i kousek kořenové petržele, celeru nebo růžičkovou kapustu.

Krok 4: V hrnci rozehřejte kousek másla, vložte maso a lehce jej opečte. Přidejte zeleninu a nechte vše asi 3 minuty opéct, podle potřeby přidejte trochu másla. Pak zaprašte hladkou moukou a nechte ji jemně zpěnit.

Krok 5: Nakonec vše zalijte asi 750 ml vody nebo masového vývaru a pořádně promíchejte. Vhoďte snítku tymiánu, špetku muškátového květu, bobkové listy a rozmáčknuté stroužky česneku. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.

Krok 6: Nakonec vmíchejte uvařené (nebo propláchnuté sterilované) fazole a nechte prohřát. Můžete podávat.

Nezapomeňte se v neděli v 16:45 dívat na Televizi Seznam na kulinární pořad Ve dvou se to lépe vaří. Provádět jím bude Pavel Berky a vždy s ním bude vařit některá ze slavných osobností. 

Toto jídlo je někde na pomezí polévky a hlavního chodu a přesně taková jídla si zaslouží vaši pozornost, protože ušetří nádobí, zasytí a jsou skvělá i na ohřátí do krabičky. Podobně je na tom třeba tohle hovězí ragú se žampiony nebo dušené vepřové s pórkem a ciderem. A jestli chcete nějakou podzimní klasiku, uvařte si kulajdu

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek