Článek
Patříte mezi intuitivní kuchaře, které žádný doporučený údaj o délce vaření či pečení moc nezajímá, nebo se jich naopak striktně držíte jak v receptech, tak i v pokynech od výrobce? Zajímalo nás, jak to s instrukcemi na obalech potravin vlastně je: jak k nim výrobce dojde, a když už je uvede, zda se na ně lze opravdu spolehnout. „Na obalu musí být návod vždy, pokud by nesprávnou nebo nepřesnou přípravou utrpěla kvalita či bezpečnost potraviny. Jejich přesnost je v zájmu výrobce, protože předchází případným reklamacím,“ říká Kristýna Kuncová z časopisu dTest.
Jak dlouho vařit či péct?
To, co uvádí výrobce v pokynech k přípravě, by měl mít odzkoušené. „Samozřejmě kontrolujeme i tyto údaje. Na obalech musí být uveden postup, jak potravinu vhodně připravit, aby nedošlo k jejímu znehodnocení. Dokonce jsou odebírány vzorky do laboratoří, kde se podle údajů uvedených na obale ověřuje pravdivost – správnost – návodů,“ uvádí Ing. Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Každá trouba peče jinak
Zajímalo nás, jak tyto kontroly správnosti a pravdivosti dopadají. „Nepamatuji se, že bychom odhalili zásadní rozpor. Je pravda, že jednodušší je určení doby varu, neboť v naší nadmořské výšce voda vře při 100 °C, tedy je jednoduché ji určit. S pečením v troubě je to složitější. Tam uvedení teploty nemusí stačit. V silách výrobce zpravidla není uvést všechny možnosti současné techniky, například programy, kdy se zapojí jen spodní topné těleso, jen horní, obě najednou, kdy se přidá horkovzduch, gril a podobně. To už si musí každý kuchař vyzkoušet sám a zjistit, jak mu trouba peče,“ dodává Jindřich Pokora.
Hodiny zkoušek a přemýšlení
Můžete si ale být jisti, že si výrobce dá práci, aby vás zbytečně nemátl. „Údaj na obalu je vždy průměrem reálných otestovaných výsledků. Testuje víc lidí – u sebe doma, v kanceláři… Prostě simulují běžné podmínky. Podle toho se pak upraví údaje, nejčastěji se zkracuje nebo prodlužuje čas ohřevu či teplota. I tak musíte zohlednit své vybavení. Například při určení času ohřevu v mikrovlnné troubě záleží na jejím typu, na to exaktní návod dát neumíme,“ vysvětluje Lukáš Drlík, technolog výroby Sklizeno.
Podobně to probíhá i u velkého výrobce. „Zvažuje se víc variant, přihlíží se ke zvyklostem při přípravě pokrmu, dostupnému vybavení v kuchyních a k dostupnosti přidávaných surovin. Návod musí být srozumitelný, pokud možno jednoduchý a hlavně musí fungovat,“ říká tiskový mluvčí Vitany Milan Linka.
Jdeme testovat
Vypadá to tedy, že byste se na údaje od výrobce mohli spolehnout. Tak jsme to vyzkoušeli. Vybrali jsme čtyři pokrmy, kde na rychlosti či preciznosti doby přípravy záleží.
1. Polévka z pytlíku
2. Rychlá čočka
3. Pizza z mrazáku
4. Perník z krabice
Jak bychom tedy náš pokus uzavřeli? Výrobci udávají přesné údaje, a když k nějaké odchylce dojde, lze ji přičíst podmínkám, za kterých vaříte. Ale v zásadě se na návody spolehnout můžete.
Jaké zkušenosti máte s návody výrobců vy? Napište nám!