Hlavní obsah

Záchrana ochrnutého pejska Brita: skončil na invalidním vozíku, ze života se raduje dál

Foto: archiv Psího života

Foto: archiv Psího života

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý pejsek má štěstí, že má jeho páníček dostatek financí na péči, a proto může skončit v zanedbaném stavu. Právě to se stalo Britovi: bohužel ho srazilo auto a nikdo mu neposkytl pomoc. Naštěstí ho zachránila organizace Psí život. Podpořit ho nyní můžete i vy!

Článek

Pejsek Brit je velmi přátelský, milý, mazlivý a vděčný. Ale osud mu příliš nepřál: o Vánocích v roce 2015 ho srazilo auto a řidič od vážně zraněného psa v bezvědomí ujel. Páníček bohužel neměl peníze na veterináře, a tak chudák Brit zůstal bez jakéhokoli ošetření.

Ale nakonec se vše v dobré obrátilo, a to především zásluhou organizace Psí život, která ten Britův zachránila na poslední chvíli. Její členové pomáhají zvířatům, jejichž majitelé se dostali do tíživé životní situace a nedokážou o ně dostatečně pečovat.

Zanedbaný Brit

Členové organizace Psí život se o Britovi dozvěděli v květnu 2016 a okamžitě se za ním rozjeli. Našli ho v zuboženém stavu: byl ochrnutý na zadní nohy a měl na nich hnisající proleženiny a odřeniny až na kost. Bylo jasné, že v takovém stavu nemohl zůstat. Naštěstí se podařilo majitele přesvědčit, aby organizaci Brita daroval s tím, že pejskovi poskytnou veškerou potřebnou léčbu.

Vyšetření na veterinární klinice ukázalo, že kromě jiného má Brit i hnisavý zánět močového měchýře. Dále se zjistilo, že má sice zlomeninu třináctého hrudního obratle a narušenou míchu, což je velmi závažné zranění, ale že má stále šanci na kvalitní život. I přes svůj handicap je totiž Brit velmi optimistický pejsek a také velký bojovník.

Foto: archiv Psího života

Brit se stal miláčkem organizace Psí život Foto: archiv Psího života

Druhá šance

Postupně se podařilo vyléčit všechny neduhy, které Brita trápily. A protože kvůli dlouhé časové prodlevě od zranění nebyla možná operace, začal pejsek s rehabilitací. V nožičkách se podařilo obnovit reflexy, takže je Brit dokáže částečně používat, ale bohužel je necítí. Na nohách se tedy neudrží, a proto dostal psí invalidní vozík, který mu pomohl k návratu do života.

Díky vozíku lítá Brit venku se čtyřnohými kamarády jak poděs. Je neskutečně milý, mazlivý a vděčný. Je veselý a plný života, svůj handicap vůbec nevnímá a jeho záchrana rozhodně měla význam.

Foto: archiv Psího života

Pejsek má ochrnuté zadní nožičky a už zůstane na vozíku, to mu ale nebrání lítat s kamarády venkuFoto: archiv Psího života

Domácí péče

Bohužel jako důsledek úrazu Brit nemá pod kontrolou vyměšování. A právě proto se organizaci Psí život nepodařilo najít pro pejska nový domov. Brit tedy v jejich péči zůstal nakonec natrvalo a stal se miláčkem všech. Není zavřený někde v kotci, ale pečují o něj v domácím prostředí.

„Briťáčka máme v péči již šest let a za tu dobu se stal takovým maskotem naší organizace. Doprovází nás na všech akcích, jezdí na výlety i na hory. Kvůli jeho inkontinenci je péče o něj ovšem poměrně náročná – například každé čtyři hodiny je potřeba ho manuálně vymačkávat, aby se samovolně nepočůrával,“ vysvětluje Jarmila Pávková, ředitelka organizace Psí život.

Foto: archiv Psího života

Brit miluje výlety a pořádně si je užíváFoto: archiv Psího života

Můžete přispět i vy!

Pokud vám osud Brita není lhostejný, můžete si ho adoptovat na dálku vámi zvolenou částkou a každý měsíc tak pomáhat s péčí. Náklady na Britovu péči se pohybují kolem 3 000 Kč za měsíc a patří do nich zejména pravidelná rehabilitace, krmení (speciální veterinární dieta kvůli citlivému zažívání), doplňky stravy a potřeby spojené s pomočováním – savé podložky, dezinfekční potřeby, vlhčené ubrousky, papírové role.

Dosavadní zkušenost také ukazuje, že se v budoucnosti pravděpodobně nevyhne ani neplánovaným jednorázovým vyšším nákladům, jako je třeba nový invalidní vozíček. Podaří-li se vybrat víc, dary bude organizace střádat v jeho fondu pro případ neočekávaných výdajů či nutnou akutní pomoc zvířeti v nouzi a s podobným osudem.

Virtuálně si Briťáčka můžete adoptovat přímo na dárcovské stránce, kde najdete i víc informací.

Reklama

Načítám