Hlavní obsah

Žádné zdi. V novostavbě místnosti oddělili jen opticky

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Čistý design, kvalitní materiály, obří kuchyň a šikovně řešený nábytek na míru. Tak by se dal ve zkratce popsat interiér novostavby na kopci. Podívejte se, jak architekti rafinovaně oddělili jednotlivé místnosti.

Článek

Pokud se rozhodnete zařídit si bydlení za pomoci bytových architektů či designérů, nejlepší je zapojit odbornou pomoc už ve fázi hrubé stavby. A přesně tak to udělali i majitelé tohoto domu. Architekti společnosti Le bon měli za úkol navrhnout stylové, moderní a pohodlné bydlení pro rodinu. Záležet si dali hlavně na nábytku na míru i nápaditém oddělení jednotlivých obytných zón.

Rozděleno jen opticky

Zatímco kdysi měla prakticky každá místnost čtyři zdi a dveře, dnes je stále oblíbenější trend otevřených prostor. Součástí hlavní zóny tak už není jen obývací pokoj a jídelna, ale i další části. „V domě jsme prostor rozdělili na jednotlivé místnosti pouze opticky, použitím jiného materiálu na nábytek nebo obklad stěny. Jeden prvek plynule navazuje na druhý. Dveře se skrytou zárubní navazují na obklad a ten navazuje na knihovny,“ popisují postup své práce architekti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Jednotlivé zóny interiéru jsou od sebe oddělené jen opticky

Rafinované laťky

Samotný vstup do domu od hlavního obytného odděluje nápaditá stěna ze svislých dubových latěk. Při bočním pohledu se laťky překrývají, díky čemuž zamezují pohledu do kuchyňské části. Když ale postupujete domem dále, mezerami mezi laťkami postupně nahlédnete nejen do kuchyně, ale třeba i ven k bazénu. Ze stejných masivních latěk je vytvořený také obklad za televizí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Laťková, tedy částečně průhledná, stěna odděluje vstupní část domu od obývacích prostor

Vychytávky v kuchyni

Co se barev a materiálů týká, alfou a omegou celého prostoru je matná šedá stěrka a sukatý dub. Ty doplňují pak prvky v čistě bílé a v případě obývací části také netypické vínové. Ostrůvek v kuchyni a čelní plochy skříní jsou z odolného kompaktního laminátu se speciální nanoúpravou, díky které na matném povrchu neulpívají otisky prstů. Varná deska s odsavačem zachytí veškerou mastnotu a pachy, přičemž je ven z místnosti odvede podlahou. S tímto řešením digestoře je potřeba počítat již ve fázi hrubé stavby a do podlahy zabudovat potrubí.

Z kuchyně se prochází do prostorné spíže, kterou autoři schovali za praktické zasouvací dveře. Jídelní stůl je vyrobený ze středové části starého dubového kmene na stabilní kovové podnoži. Součástí hlavní zóny je také nenápadní pracovní stůl, který je ukotvený přímo ke zdi.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a nejzajímavější účastníky vám postupně představujeme na našich stránkách.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Aktuálně se otvírá sedmý ročník pro interiéry realizované během roku 2021. Více informací a také všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek