Hlavní obsah

Na největším bratislavském sídlišti vznikl designový byt

Foto: archiv studia

Sídliště Petržalka se někdy přezdívá bratislavská králíkárna a jen málokdo by na tomto místě hledal designový byt, který zaboduje v interiérové soutěži. Přesto se zde minimálně jeden takový nachází. Prošel radikální rekonstrukcí, která vás dostane do kolen.

Článek

Nejstarší sídliště na Slovensku vzniklo v 50. letech minulého století a sdružuje na pětistovku bytů. Přestože v blízkosti Petržalky v průběhu let vzniklo moderní centrum Bratislavy, sídliště se do dnešních dnů zachovalo takřka v původní podobě. Interiér bytu, který se stal finalistou kategorie Cena novinářů soutěže Interiér roku, se nachází v pátém patře šestipatrového bloku bytů. O jeho proměnu se postaral architekt Alan Prekop.

Místo tří pokojů dva

V první řadě bylo třeba změnit dispozici. Původně se totiž jednalo o uzavřený třípokojový byt s malou a zbytečně oddělenou denní zónou situovanou převážně do vstupní haly, kde chybělo přímé denní světlo. Architekt nechal byt očistit prakticky od všech příček kromě těch nosných a vznikl tak prostorný dvoupokojový byt s otevřenou dispozicí a dostatkem světla. Nosný sloup, který bylo třeba zachovat, je nyní propojený betonovým průhledem s kruhem, který představuje jeden z nejvýraznějších architektonických prvků interiéru.

Jediným dělicím prvkem této jinak zcela otevřené dispozice je prosklená dřevěná konstrukce, která nahrazuje původní zděné stěny. Křídlové dveře je možné zavřít a zatáhnout závěs, díky čemuž se z ložnice, která se za nimi nachází, stává dostatečně intimní prostor. Zároveň mohou obyvatelé bytu dveře zcela roztáhnout a dosáhnout tak maximálního otevření prostor.

Foto: archiv studia

Většinu příček vybourali a nechali jen ty nosné

Hlavní slovo má kov

Vzhledem k charakteru panelákového bytu se autor s majiteli rozhodli, že se dominantním materiálem stane kov, konkrétně nerez, z něhož nechali vyrobit kuchyňský bar, parapety a lem na kruhovém průhledu. Koupelnu a toaletu, které zůstaly na původním místě, obložili pozinkovaným plechem. Díky obložení se podařilo skrýt dveře jádra a celá zóna působí, jako by byla do bytu zvlášť vložená. Autor využil mnoho původních materiálů – nejviditelnější to je na stěně obývacího pokoje, na které je keramický obklad.

V bytě není žádný vestavěný nábytek. Aby se umocnil pocit z prostoru, do ložnice umístili otevřenou šatnu. „Interiér se skládá z mnoha malých detailů, které se spojují do jednoho celku. Západní světlo, které dopadá na strukturovaný plechový obklad nebo kruhový průhled, vytváří každý den velmi pěkný vizuální efekt,“ uvádí architekt Alan Prekop.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni 21. září 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek