Hlavní obsah

Návštěva v bílém domě na Červeném kopci

Foto: Petr Košťál
25. 1. 2021

Mladí manželé snili o domě se světlými místnostmi, terasou a pěkným výhledem. Svůj sen proměnili ve skutečnost a postavili si domek na předměstí Trutnova. Podívejte se, jak se jim to podařilo.

Článek

Čtvrť Červený kopec je tvořená rozmanitou zástavbou rodinných domů. K nim zhruba před čtyřmi lety přibyla nová stavba určená pro mladou rodinu, která pochází z dílny královéhradeckých architektů Martiny a Michala Rosových z ateliéru Rosa-Architekt. Mezi typické znaky jejich tvorby patří jednoduchost a nadčasovost. A tak se dá také charakterizovat tento dům s hladce omítnutými plochami kombinovanými s velkoplošným zasklením, které majitelům umožňuje ničím nerušené výhledy do okolní krajiny.

Určujícím prvkem se stal svah

Na pozemek s ideálními rozměry natrefíte opravdu málokdy. A to platí i v tomto případě. Architekti tedy museli vzhled a dispozici domu přizpůsobit nejen poměrně úzkému pozemku, který se výrazně svažuje směrem k jihu, ale také požadavku majitelů. Ti si přáli, aby zůstala západní část pozemku volná pro případ, že by se sem rozhodli umístit bazén. Nakonec zde tedy vyrostl podlouhlý dům zasazený částečně do svahu, jehož nedílnou součástí je výrazná terasa.

Foto: Petr Košťál

Úkolem architektonického návrhu bylo vyřešit osazení domu na poměrně úzký pozemek, který se výrazně svažuje směrem k jihu

Střecha podléhala místnímu plánu

Omezení pro architekty tím však neskončila. Kvůli místnímu regulačnímu plánu musel mít rodinný dům o půdorysu 6,2 × 22,2 metrů ještě navíc pouze sedlovou střechu. Ani tento fakt však není výsledné podobě domu na škodu. Zajímavým prvkem je schodiště, které ze západní strany přiléhá právě ke střeše, zatímco ve své jižní části přechází do zastřešení terasy. Fasády sjednocuje bílá omítka, jejíž čisté nečleněné plochy narušují pouze okna. Vkusným barevným akcentem jsou zde šedé odstíny hliníkových okenních rámů, střešní krytiny a kovového zábradlí terasy.

Praktické: vedle vchodu je šatna

Do domu se vstupuje ze severu, což je nejvyšší bod pozemku. Nachází se tady i garáž s užitným prostorem, sloužícím k uložení sportovního vybavení, a technická místnost. Zde je umístěný plynový kondenzační kotel, který spolu s termickými panely zajišťuje vytápění celého objektu. To, že na prostornou vstupní halu hned navazuje šatna, kam se dají odkládat boty i kabáty a bundy, je navíc velmi praktické.

Foto: Petr Košťál

Vedle ložnice rodičů je umístěna šatna

Dětský pokoj se dá snadno rozdělit na dva

Ve vstupním podlaží najdete ložnici rodičů, dětský pokoj, šatnu a koupelnu. Autoři mysleli při navrhování dispozice i na budoucnost. A proto předem počítali také s případným rozdělením dětského pokoje na dvě samostatné místnosti. Ze šatny a dětského pokoje je vstup na horní terasu, která zároveň tvoří zastřešení spodní terasy propojující obývací pokoj se zahradou.

Díky otevřenému prostoru jsou stále spolu

Do dolního (obytného) podlaží se sestupuje po přímém schodišti, které ve své spodní části nabízí průhled do zahrady. Ani v tomto domě samozřejmě nechybí otevřená společenská zóna, trend, který je v posledních letech velmi populární. Znamená to, že architekti navrhli obývací pokoj, jídelnu a kuchyň jako jednu místnost, aby rodina mohla trávit co nejvíce času společně. Nicméně při pohledu do tohoto interiéru vidíte, že jsou jednotlivé části zóny jasně definovány.

Kuchyň tvoří kuchyňská linka vyrobená na míru, praktický ostrůvek s mycím a varným centrem, samostatně stojící americká lednice a nepostradatelná spíž. Jídelní zóně dominuje velký stůl, zatímco obývací zónu jasně určují dvě pohodlné sedačky s výrazným vzorem a konferenční stolek. V tomto podlaží navíc naleznete pokoj pro hosty s koupelnou a samostatnou toaletou.

Foto: Petr Košťál

Na obývací zónu plynule navazuje zastřešená terasa

Kvůli výhledu není potřeba otevírat dveře

Přímo na hlavní obytný prostor navazuje terasa se zahradou. Přístup na terasu umožňují snadno ovladatelné posuvné dveře. O výhled do okolí ale nejsou obyvatelé domu ochuzeni, ani když je nepříznivé počasí. Díky velkým proskleným plochám s minimálním členěním si stále připadáte, jako byste seděli na terase, takže si majitelé mohou propojení s přírodou užívat po celý rok.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek