Hlavní obsah

Nejvyšší čas předpěstovat rajčata: krok za krokem k vlastním sazenicím

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Je únor a to znamená, že už se můžete pustit do pěstování vlastních sazenic. Třeba rajčat. Připravte si kelímky, správný substrát a půlku máte za sebou. Tady je návod krok za krokem.

Článek

Rajčata můžete začít předpěstovávat už v půlce února. Potřebují totiž více času, aby vyklíčila, vyrostla a zesílila, než je po zmrzlých mužích v půlce května vysadíte ven.

1. Připravte si zápichy

Dnes si můžete vybrat opravdu z veliké nabídky rajčatových odrůd – od klasických až po cherry. Záleží jen na vás, kterým dáte přednost. Pokud ale předpěstováváte více druhů rajčat, nezapomeňte si květníky označit. Šikovné jsou například různé levné zápichy do květináče, které jednoduše vyrobíte a popíšete fixem.

2. Namíchejte substrát pro sazenice

Při předpěstovávání jakéhokoli druhu zeleniny jsou ze všeho nejdůležitější tři věci: správný substrát, světlo a voda. Substrát pro předpěstování nemusí být nijak zvlášť bohatý na živiny: snadno ho namícháte z poloviny písku a poloviny humózní a propustné půdy. Anebo si ho samozřejmě kupte. Hnojení nechte až na později, až budete rajčata vysazovat ven.

Foto: Uryupina Nadezhda, Shutterstock.com

Připravte si lehký substrát, semena, květníky a případně i zápichy na odlišení odrůd či jednotlivých druhů zeleninyFoto: Uryupina Nadezhda, Shutterstock.com

3. Připravte květináčky či truhlíky

Pro předpěstování jsou ideální rašelinové květníčky. Dobře se s nimi manipuluje, a až přijde na přesazení, můžete je celé vložit do větší nádoby, protože se v zemi rozloží. Použít lze i truhlíky nebo kelímky od jogurtů – nezapomeňte ale na odtokovou díru ve dně, aby přebytečná voda mohla odtéct a rostliny neuhnívaly.

4. Vysaďte semínka do květníků

Květníky naplňte téměř až k okraji připraveným substrátem. Podle velikosti nádoby vložte dvě až tři semínka, přidejte asi centimetr zeminy a lehce přimáčkněte. Semínka zalijte odstátou vodou – použijte rozstřikovač, je šetrnější. Substrát udržujte stále vlhký, ale nikoli přemokřený. Rajčata vyklíčí asi za dva týdny – bude jim tedy chvíli trvat, než se vyklubou.

5. Hlídejte množství vody a světla

Květináče postavte na světlé a teplé místo – rajčatům bude vyhovovat teplota kolem 18 až 21 °C. Světlo by na rostlinky mělo dopadat rovnoměrně ze všech stran. Budou-li mít světla málo anebo jen z jedné strany, budou se vytahovat. Pak budou mít tenký stonek a snadno se zlomí. Pokud máte v bytě málo světla, může vám pomoci LED lampa pro sazenice.

Foto: Skeronov, Shutterstock.com

Bude trvat dva týdny, než se z hlíny vyklubou maličké rostlinky, a ještě pár dalších dní, než vyroste několik pěkných lístečkůFoto: Skeronov, Shutterstock.com

6. Přesaďte je včas

Jakmile budou mít rajčata dva lístky (říká se jim děložní), nastává čas přepichování čili pikýrování, tedy přesazení do větší nádoby. Silné rostlinky (jsou-li v trsu, přesaďte je tak, nesnažte se je rozmotat, mohli byste je poškodit) dejte do větších květníků, ať mají dost místa. Je to práce piplavá a náročná, ale nutná. Mají-li sazeničky příliš dlouhý a slabý stonek, což se může stát při nedostatku světla, při přesazování je vložte níže do země a zeminu přihrňte. To by jim mělo pomoci zesílit. O přesazená rajčátka dál pečujte stejně jako dosud.

Rajčata pak můžete ještě jednou přesadit do většího, bude-li jim nádoba těsná. Ven nebo do skleníku je vysaďte, až když oslaví jmeniny Pankrác, Servác a Bonifác. Pak už jim nehrozí umrznutí kvůli přízemním mrazíkům.

Reklama

Načítám