Hlavní obsah

Haldy listí? Hoďte ho na kompost, pod stromy a na záhon

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Podzim je už dávno tady a příroda pomalu pracuje k zimě. Žluté a červené listy na zemi rychle hnědnou a vy si na ně chystáte hrábě. Některé stromy vás obdaří hojnou zásobou listí. Co pak s ním, aby bylo užitečné?

Článek

Přes listy se odpařuje značné množství vody, kterou si stromy potřebují uchovat pro zimní období. Listy proto shodí a vláha se stáhne ke kořenům. A vy máte plné ruce práce. Barevné listí je sice kouzelné, ale jednoho dne ho musíte shrabat a uklidit. V tlejících hromadách se totiž mohou množit různé houbové choroby a bakterie, které na zahrádce nechcete. Na druhou stranu, jedna kopa listí v koutě může posloužit i jako schovávačka pro drobné užitečné tvory – třeba pro motýlí kukly nebo kouzelné ježečky.

Hrabání listí: spálíte kalorie

Kdo hrabe listí, ten déle žije, dalo by se říct. Hrabání listí je zdravý pohyb, který bezvadně protáhne ztuhlou páteř a posílí svaly – v některých okamžicích prý dokonce připomíná pádlování. Navíc pracujete na čerstvém vzduchu. Chce to ale správné hrábě, jejichž násada nesmí být příliš krátká. Jestli se na to necítíte, zkuste fukary nebo vysavače.

Foto: symbiot, Shutterstock.com

Shrabování spadaného listí může být zábavné a zdravéFoto: symbiot, Shutterstock.com

Dejte listí na záhony: chrání před mrazem

Hromádky shrabaného listí můžete využít na záhony – nahrňte ho k bylinkám, růžím nebo choulostivým dřevinám. Vynechejte ale listí z ořešáku, kvůli svému složení rostlinám neprospívá, odvezte ho třeba do obecního kontejneru na rostlinné zbytky anebo si z nich udělejte čaj – užívá se proti střevním parazitům, na čištění krve, snižuje tlak i cukr v krvi a odvar pomáhá při akné.

Záhonům vrstva tlejícího listí prospívá hned ze dvou důvodů: ochrání před mrazem, větrem a erozí a přidá do půdy živiny. Skvělé je listy promíchat s trochou zeminy, která je zatíží před rozfoukáním. Zafixovat je lze i netkanou textilií nebo pletivem.

Kompostování listí: pozor na ořešák

Záhony jsou ošetřené a listí stále zbývá? Vyčleňte mu čestné místo na kompostu. Velmi rychle a dobře se rozkládá a získáte tak kvalitní humus, mezi zahrádkáři známý jako listovka. Máte-li možnost, proložte listí zeleným odpadem, například poslední várkou posečené trávy. I zde je třeba některé adepty vyřadit: jedná se o listí jírovců, ořechů a dubů, které se rozkládá jen velice pomalu.

Během zimy můžete do kompostu přidávat i popel z kamen, ale pozor – jen dřevěný, který je ryze přírodní. Kompost je třeba pravidelně přehazovat, možná na vás už vespod čeká kvalitní zemina z loňského listí – na jaře jako když ji najdete.

Foto: Stephen Farhall, Shutterstock.com

Listí určitě nenechte na zahradě jen tak ležet. Když víte, jak na to, dobře vám posloužíFoto: Stephen Farhall, Shutterstock.com

Nechte listí u stromů jako mulč

Také stromy si zaslouží trochu svého listí – i jim prospěje, když se u nich rozloží a obohatí okolní půdu živinami. Přihrňte proto trošku listů přímo ke kmenu. Podzimní vítr bývá ostrý a prudký, tak nezapomeňte listí zatížit, třeba opět netkanou textilií nebo pletivem.

Zima se blíží a hladových krků je stále víc. Víte, jak ochránit stromky před zvěří pomocí PET lahve?

Reklama

Související témata:

Načítám