Hlavní obsah

Zahrada v prosinci? Dožeňte, co jste nestihli

Foto: angel217, Shutterstock.com

Foto: angel217, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete zahradničení? Užít si ho můžete i v prosinci. Když na záhonech zrovna neleží sněhová peřina a mráz nezalézá za nehty, teple se oblečte, vezměte hrábě nebo motyku a dožeňte podzimní práce.

Článek

Být na čerstvém vzduchu a zdravě se hýbat je jedním z předpokladů dobré imunity. Pokud máte už dost procházek v lese a chcete venku dělat něco užitečného, zadívejte se pozorně na zahradu. Nezůstalo v koutech zafoukané listí? Nevyrůstají ze záhonů nevzhledné pahýly odumřelých rostlin nebo plevele? Nezapomněli jste ve všem tom shonu přikrýt růže a zazimovat bylinky? Nejen tyto práce můžete stihnout ještě v prosinci.

Rytí, úklid a listí

Prosincové zahradničení může být za odměnu. Na rozdíl od léta není kam spěchat, nepotřebujete rychle vyplít, zalít, zasadit, vysít, aby vše bylo perfektní. Zpomalte, stejně jako v zimě zpomaluje příroda, užívejte si každý pohyb. Projděte se po zahradě, ukliďte, co se vám nelíbí, vyčistěte, co můžete. Plánujte, co kde vysadíte příští rok a jak si svoji zahradu zkrášlíte.

Možná že na záhonech ještě zůstal plevel. Pokud není zemina zmrzlá, můžete záhony vyplít a zrýt – na jaře se za to pochválíte, protože si tím ušetříte práci. Jestli máte kompost nebo hnůj, zaryjte tuto výživu do země. Přes zimu se vše lépe rozloží, půda si odpočine a v březnu už bude nedočkavá semínek.

Shrabejte zatoulané listí, klidně ho přidejte na kompost. Na pověry nevěřte, můžete zkompostovat i listí ořešáku. Posbírejte větévky. Možná je můžete nechat proschnout a spálit v kamnech, možná je upotřebíte jinak. Zadívejte se na trávník, i začátkem prosince je ještě možné ho provzdušnit, později ho ale už nechte odpočívat.

Foto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Kompost nakrmte shrabaným listím, uschlé větévky spalteFoto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Zateplení růží i bylinek

Ještě nedávno jste měli plné ruce sklizně, teď už je vše uložené a vy máte konečně čas na bylinky a květiny. Vyjmuli jste ze země jiřiny? Pokud jsou ještě pořád na záhoně, opatrně hlízám pomozte na svět. Seřízněte nať asi na patnáct centimetrů a očistěte je od zeminy. Potom je vložte do bedýnek do písku nebo do rašeliny. Uschovejte je na tmavém a chladném místě, nejlépe ve sklepě, kde je teplota mezi 4 až 6 °C. Kontrolujte vlhkost, písek by neměl nikdy zcela vyschnout.

K růžím přihrňte zeminu a přikryjte je chvojím. Použít můžete i bílou netkanou textilii. Podobně zazimujte i středomořské bylinky, jako je třeba levandule nebo tymián. Většinou sice zimu zvládnou, ale pokud by přišly holomrazy, může to být pro ně náročné období. Bylinky můžete také vyjmout ze záhonu, přesadit do květináčů a vytvořit si zimní bylinkovou zahrádku třeba na parapetu – voňavé vitaminy tak budete mít stále po ruce.

Jestli jste zazimovali rostliny včas, občas zkontrolujte, zda peřina drží. Vítr dokáže udělat své. Kdyby přišel sníh, z chvojí i netkané textilie ho setřeste, ať se nepolámou větvičky. U rostlin, které přezimují v květináčích nezapomeňte na občasnou zálivku. Zemina by měla být vlhká, pozor ale na přemokření – zálivku proto upravte podmínkám, většinou stačí lehce zavlažit jednou za čtrnáct dnů.

Foto: photowind, Shutterstock.com

Po každém větším větru zkontrolujte zazimování, jestli držíFoto: photowind, Shutterstock.com

Výsev zimní zeleniny i pelargonií

Pokud jsou vaše prsty nedočkavé a touží vysévat a přesazovat, zabavte je. Prosinec je ideální období k rychlení petrželové natě nebo k výsevu bylinek na parapetu – třeba bazalky či řeřichy. Když zima připomíná spíš podzim, můžete vysévat i na záhonech – například mrkev, petržel, pastinák nebo špenát. Sklízet budete příští rok na jaře nebo v létě.

Vysévat můžete i pelargonie. Dobře se vám bude pracovat s rašelinovými květníčky určenými pro výsev. Až květinky povyrostou, přesaďte je i s tím malým květináčem do většího (rašelina se rozloží). K vyklíčení a růstu potřebují květiny teplotu kolem 20 °C a pravidelné zavlhčování zeminy. Na jaře budete mít statné rostliny, které budou ozdobou vašich oken nebo balkonů.

Reklama

Související témata:

Načítám