Hlavní obsah

Zaléváte v tomto horku kytky každý den? Špatně!

Foto: thinkstock

V létě dávejte rostlinám více vody, ale nezalévejte je každý denFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je nejkrásnější období pro milovníky květin. Ovšem vysoké teploty a nestálé počasí dokážou pěkně zkomplikovat péči jak o muškáty na balkoně, tak o rostliny doma. Víte, jak je správně zalévat?

Článek

Máte pocit, že když v horkých letních dnech musíte pít více a častěji vy, že stejná kúra udělá dobře i vašim rostlinám v bytě a na balkoně? Omyl! Když budete kolem nich běhat každý den s kropáčkem, akorát jim ublížíte. A podobných chyb lze dělat více. Připravili jsme proto pro vás pět rad, díky nimž přežijí vaše rostliny léto i výkyvy počasí ve zdraví.

Rada 1: Více vody ano, častější zálivka méně

Rozhodně není pravda, že letní péče o zelené rostliny v bytě by vám zabírala více času než po zbytek roku. „Platí, že by měl člověk zvýšit množství vody při zalévání klidně i na dvojnásobek oproti zimě, ale nikoli četnost zalévání. To i při těchto teplotách stačí jednou až dvakrát týdně,“ radí floristka Vlasta Černá Rypáčková.

Rada 2: Zalévejte správně

Při zalévání ale dbejte na jeho správné provedení, tedy zda lijete vodu pouze do misky, do substrátu nebo i na listy. Ideální je dávat rostlinám vodu odstátou nebo aspoň vlažnou přímo k substrátu a nadzvednout při tom listy, aby na nich nezůstala ani kapka. To platí obzvlášť pro fialky, minibegonie, gloxinie – společný znak pro ně a další květiny, které mají stejné nároky, jsou „chlupaté“ lístky – ty se shora zalévat nesmí, voda na listech jim vadí, nerostou a mohou uhynout. Stejné nároky na zalévání ale mají třeba i pelargonie. Máte na jejich listech žluté flíčky a nevíte od čeho? Je to právě od špatného zalévání nebo nyní od dešťových kapek, s kterými ale nic neuděláte.

Foto: thinkstock

U muškátů při zalévání nadzvedejte listy, kapky vody na nich nechávají žluté flíčkyFoto: thinkstock

Rada 3: Vyberte dobrý čas

Nezalévejte rostliny v poledne, voda se totiž z velké části odpaří a nedostane ke kořenům, kde je třeba. Ideální čas na zálivku hlavně balkonovek bývá večer po západu slunce, kdy teploty na noc klesají, voda se tolik neodpařuje a rostliny jí mohou vstřebat maximální množství. Pokud to večer nestíháte, druhou vhodnou dobou je brzké ráno, než začne na rostliny svítit slunce.

Foto: thinkstock

Ideální čas na zalévání je večer po západu slunceFoto: thinkstock

Rada 4: Univerzální hnojivo není dobré

Hnojení se v tomto období doporučuje provádět velmi často, klidně i jednou týdně. Ale pozor, co za hnojivo používáte. Pokud chcete, aby se vaší pýchou staly právě kvetoucí fialky, begonoie nebo balkonovky, to univerzální na zelené rostliny nebude vhodné. „Obsahuje totiž více dusíku než draslíku. A zatímco dusík podporuje růst zelených listů, draslík pomáhá při kvetení,“ říká Vlasta Černá Rypáčková a pokračuje: „Jestliže tedy použijete na fialky hnojivo na zelené rostliny, sice vám krásně porostou jejich listy, ale barevných květů se dočkáte jen málo, nebo vůbec.“

Rada 5: První pomoc po dovolené

Vrátili jste se z dovolené a zjistili, že vám vše povadlo? Dejte květinu či květiny do kýble nebo vany a napusťte tolik vody, aby byly květníky maximálně ponořené. Rostlinu tak nechte hodinu i dvě, aby se „napila“, jak potřebuje. Potom ji vraťte zpět na své místo. Určitě nemá podle floristky cenu ji za dvě hodiny zalévat znova či více přihnojovat. Další vodu ani živiny nedokáže využít.

Foto: thinkstock

Máte-li květiny po dovolené suché, určitě jim nedávejte litry vody. Je to zbytečné, nedokážou ji využítFoto: thinkstock

Podobné pravidlo platí pro balkonovky, i když zde hodně záleží na truhlíku, který jste vybrali. Odborníci nemají rádi ty klasické, a to z prostého důvodu – pro vzrostlé rostliny jsou už v této době malé. A v malé nádobě chybí zemina a tedy živiny, ty lze ovšem dodat pomocí hnojiv, a především se zde květinám rychle a hodně přehřívají kořeny. První pomoc pro takové balkonovky je stejná, pokud to technicky lze, jako u pokojovek – ponořte je do vody a nechte dostatečně „napít“. Když tuto možnost nemáte, zalijte je jako normálně. Dávat do truhlíků litry vody není chytré ani ekonomické, protože přeschlý substrát ji stejně nezadrží a ona akorát proteče ven.

Jiný problém mohou mít majitelé samozavlažovacích truhlíků. Pokud zvolili takové, kde je podíl zeminy a vody půl na půl nebo v poměru jedna ku dvěma bez odtoků na přebytečnou vodu a přijdou na několik dnů silné lijáky, vytvoří se v nich bahno, v němž začnou kořeny rostlin uhnívat. Pak platí vodu z nich vylít ručně a začít zalévat až po několika dnech.

A jak zvládají tyto výkyvy v počasí vaše rostliny?

Reklama

Načítám