Hlavní obsah

Jak na nejkrásnější muškáty? Jak o ně ideálně pečovat a kdy si říct sousedovi o řízky

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste celou dovolenou obdivovali cizí balkony plné muškátů a přemýšleli o tom, že byste chtěli mít vlastní? Není žádný důvod, proč by to tak nemohlo být. Pokud jim dopřejete správnou péči, odmění vás bohatými květy po celou sezonu. Jak je pěstovat, abyste měli ty nejkrásnější?

Článek

Nakvetlé sazenice bývají v obchodech k dostání od poloviny dubna až do června. Teď je ovšem ideální čas na jejich řízkování, čímž můžete výrazně ušetřit. Pokud má někdo v sousedství nebo z příbuzných rostlinu, která se vám líbí, domluvte se s ním. Muškáty se mohou množit od léta až do dubna, zde najdete podrobný návod na jejich řízkování. A jak se o muškáty starat, aby byl váš balkon nejkrásnější?

Kam s muškáty

Muškáty pocházejí z Afriky, mají v oblibě slunce a teplo a snesou i jižně orientovaná okna či balkony. Počítejte ovšem s tím, že na slunném stanovišti budou potřebovat zálivku každý den.

Pro pěstování muškátů jsou ideální samozavlažovací truhlíky, kromě vláhy umí totiž regulovat i teplotu substrátu v létě a usnadní i hnojení. Muškátům se ale bude dařit v jakékoliv nádobě, pokud má odtok a dobrou drenážní vrstvu, skvělé jsou i závěsné truhlíky.

Myslete na to, že rostliny by od sebe měly být vzdálené nejméně 10, ideálně 15 cm.

Foto: Lapa Smile, Shutterstock.com

Muškáty mají rády slunce, snesou i to příméFoto: Lapa Smile, Shutterstock.com

V čem je pěstovat

Muškáty pěstujeme v substrátu pro kvetoucí balkonové rostliny. Od konce jara do začátku podzimu je potřeba je přihnojovat. Po výsadbě rostliny zalijte a nechte je pár dní spíše v polostínu, první dva týdny je také nepřihnojujte, ať stihnou zakořenit.

Jak zalévat

Muškáty zaléváme ideálně ráno odstátou vodou, mezi zálivkami by měl substrát mírně proschnout. Pár dní bez zálivky vydrží. V horkých dnech potřebují vláhu denně. Pokud jsou suché, méně kvetou.

Čím hnojit

Jednou za dva týdny můžete použít hnojivo určené pro muškáty v zálivce. Pokud dáváte přednost přírodním hnojivům a máte tu možnost, použijte hodně naředěný slepičí zákvas. Muškátům svědčí také kávová sedlina. Připravte šálek slabší turecké kávy. Vychladlou, včetně sedliny, nařeďte asi 300 ml vody a promíchejte. Vzniklým roztokem zalévejte muškáty aspoň jednou týdně.

Foto: encierro, Shutterstock.com

Po výsadbě je nechte dva týdny v polostínuFoto: encierro, Shutterstock.com

Škůdci, kteří škodí muškátům

Muškáty nejčastěji napadají mšice a molice. Pokud je na květinách spatříte, začněte s jejich likvidací co nejdříve. Můžete zkusit nejrůznější postupy, mšic se můžete zbavit bez chemie (například za pomoci výluhu z tabáku nebo kopřiv), jinak kupte postřiky (ekologické i s chemií) v obchodech. Nezapomeňte je aplikovat i na rub listů, kde je škůdců nejvíce.

Muškáty mohou napadat i plísně, jejichž zdrojem mohou být například i odkvetlé květy. Nejen proto je dobré je pravidelně odstraňovat. Stačí je opatrně vylomit. S plísní bojujte pomocí zakoupené přípravku a daného návodu.

Co s květinami v zimě

V zimních měsících potřebují vegetační klid, ovšem nezvládnou mráz. Ideální je umístit je do světlé místnosti, kde bude stabilně kolem 10 ˚C. Na zazimování rostliny připravte: s koncem léta je přestaňte hnojit, omezte zálivku, a než začnou první mrazíky, zastřihněte je zhruba na 15 cm a přesuňte dovnitř. Zalévejte je minimálně, stačí jen malé množství jednou až dvakrát měsíčně.

Většinou se nechávají ve stejných nádobách. Pokud nemáte dost místa, mohou se rostliny vyndat a s trochou zeminy skladovat zabalené v novinách.

Související témata:

Načítám