Hlavní obsah

Zamilujte si naše bublaniny

Foto: Thinkstock

Bublanina se vždy rychle sní

Bublanina – to je jeden z nejuniverzálnějších moučníků s použitím prakticky jakéhokoli ovoce! Lehký, jednoduchý a rychlý, proto ho v létě dělávají snad všechny kuchařky. Liší se jen těstem a druhem ovoce. Jaký recept si z naší bohaté nabídky vyberete vy?

Článek

Bublanina do hrnečků

Ze čtyř bílků ušleháte sníh, žloutky pečlivě rozmícháte se 150 g pískového cukru a jedním cukrem vanilkovým. Do žloutkové pěny vmícháte 300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, deci oleje, šťávu z citronu a kousek nastrouhané citronové kůry. Opatrně vmísíte sníh. Těsto ne zcela tekuté plníte do vymazaných a vysypaných hrnečků – jen do ¾, protože nabude. Zatlačíte do něj ovoce – jahody, třešně, rybíz... a v předehřáté troubě pečete ve vodní lázni asi 25 minut.

Babiččina bublanina

Připravíte si lité těsto ze 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 2 vajec, 6 lžic oleje, prášku do pečiva a případně doředíte vlažným mlékem. Plech vymažete tukem, vysypete strouhankou a těsto rozetřete. Potom na něj hustě pokladete ovoce, pokud možno bez pecek. Pokud chcete, aby bublanina vypadala dekoračně, můžete předem třeba třešně obalit v hrubé mouce – neklesnou a budou zdobit. Pečte v předehřáté troubě a zkoušejte špejlí propečenost – něco kolem 25 minut.

Jednoduše odměřená bublanina

Postup je stejný, ale dělá se výborně na chalupě, kde nemáte váhy: 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, dvě vejce, hrnek oleje, hrnek pískového cukru, hrnek mléka a záplava ovoce.

  • Na míru by to bylo 300 g mouky, 140 g cukru, 250 ml mléka, dvě vejce, 140 g měkkého másla a ovoce.
Foto: easteeuropeanfood.about.com

Třešně můžete vyměnit za borůvky

Zvláštní bublanina

Čtyři plátky světlého toastového chleba nakrájíte na kousky a přelijete deci vlažného mléka. Z 6 bílků ušleháte tuhý sníh (pomůže je trochu osolit) a ze žloutků si utřete pěnu spolu s 200 g másla, troškou smetany a 200 g cukru. Mlékem rozmáčený chléb trochu vymačkáte a vmísíte do hmoty stejně jako 100 g mletých mandlí, posekané ořechy, špetku mletého hřebíčku a skořice. Můžete dochutit třešňovicí, zasypete ovocem, zlehka vmícháte sníh z bílků a těsto pečete v předehřáté troubě na pečicím papíře asi hodinu. Na talířích pocukrujete a dozdobíte čerstvým ovocem.

Zase jiná bublanina

Hrnek hladké a necelý hrnek polohrubé mouky smícháte s hrnkem moučkového cukru, půl hrnkem mléka, celým bílým jogurtem a čtyřmi lžícemi povoleného másla. Dodáte 2 žloutky, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Kdo chce, může i promixovat a nalít na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pak už pokladete bohatě ovocem a pečete v předehřáté troubě.

Třená bublanina

Když si to chcete trochu zkomplikovat, můžete 120 g másla třít do pěny se 100 g cukru. Vmícháte tři žloutky a pomalu přidáváte 150 g polohrubé mouky spolu s práškem do pečiva. Ve finále opatrně vmícháte sníh ze třech bílků (když necháte před tím vejce mimo lednici, znásobí sníh svůj objem). Ve vymazaném a vysypaném pekáčku potom těsto opět pokladete ovocem a v předehřáté troubě necháte upéct dorůžova.

Principem bublaniny je rychlá a nenáročná příprava, plné hrsti ovoce a prudká jedlost. Připravovat se z jahod, třešní, višní, borůvek, rybízu, meruněk, jahod, rebarbory, jablek... Když vám na chalupu přijede nečekaná návštěva, právě třeba tu hrníčkovou máte připravenou za pár minut.

A jaké bublaniny chutnají vám? Pochlubte se v rubrice Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC