Hlavní obsah

Zanedbaná Adélka dostala šanci

Reklama

Když tříletá Adélka přišla do SOS Sluníčka, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, bylo těžké uvěřit, jak bylo děvčátko zanedbáno. Matčin životní styl přinesl děvčátku pouze samé utrpení.

Článek

Adélčin otec opustil rodinu ještě v době matčina šestinedělí. Citově závislá matka si zlomené srdce začala léčit alkoholem. O dceru se snažila pečovat, ale vzhledem k stále častějším alkoholovým excesům se její péče stávala více a více chaotickou, dítěti se správně nevěnovala, až výchovu zanedbávala úplně. Poté, co všímavá sousedka upozornila policii, našla sociální pracovnice dítě, které mělo zavšivené vlásky, velké opruzeniny z nedostatečné hygieny a neměněných plenek, nedokázalo se samo najíst a umělo říci pouze několik slov.

Prostředí, které léčí

Sociální pracovnice zajistila umístění Adélky do zařízení okamžité pomoci SOS Sluníčko provozovaného Sdružením SOS dětských vesniček. Po strastiplné době strávené s matkou alkoholičkou, provázela Adélku celá řada obtíží. Kvůli následkům zanedbání musela dvakrát pobýt v nemocnici. Strávila také mnoho času s dětským psychologem, který jí pomáhal přijmout nové prostředí a lásku pečujících osob.

V zařízení SOS Sluníčko jsou pro děti vytvořeny takové podmínky, aby se co nejvíce blížily prostředí rodiny

Nyní, po několika týdnech v karlovarském SOS Sluníčku, by v usměvavém růžolícím děvčátku dřívější Adélku hledal jen málokdo. Tety pečovatelky se Adélce intenzivně věnují. Také společnost ostatních dětí jí velmi pomáhá. Adélka se učí jíst příborem, od minulého týdne je zcela bez plen a její slovní zásoba je den ode dne bohatší. Zdá se tedy, že vše je na dobré cestě.

Pomáhají dětem v nouzi

SOS Sluníčko je zařízením s nepřetržitým provozem pro děti v krizové situaci, které vyžadují okamžitou pomoc. Dětem jsou vytvořeny podmínky blížící se prostředí rodiny. Tety o ně pečují 24 hodin denně, nakupují, vaří, perou a starají se o chod domácnosti a výchovu jako v každé normální rodině. Po ruce je i dětský psycholog, pedagog či lékař, kteří pomáhají dětem vyrovnat se s traumatizujícími zážitky.

V zařízení pobývají děti od 0 do 18 let. Maximální doba pobytu je 6 měsíců, avšak snahou SOS dětských vesniček je, aby pobyt dětí zde byl co nejkratší. Proto současně s ochranou dětí pomáhají rodinám prostřednictvím střediska sociálně aktivizačních služeb SOS Kompas.

Vizí SOS dětských vesniček je pomáhat ohroženým dětem vyrůstat v láskyplném prostředí s vlastními rodiči nebo pěstouny

Pomoc ohroženým dětem, kdykoli to potřebují

Dlouhodobou vizí SOS dětských vesniček je pomáhat co nejvíce dětem, které jsou ohroženy ztrátou své biologické rodiny. Formy podpory jsou různé s ohledem na potřebnost pomoci každého jednotlivého dítěte.

Komplexní systém péče o ohrožené děti má čtyři hlavní pilíře: preventivní péčiterénních sociálních pracovníků střediska SOS Kompas a provozování nízkoprahového zařízení SOS Kajuta; okamžitou pomoc dětem v zařízení SOS Sluníčko; poskytování služeb pro pěstouny žijící ve vesničkách i mimo vesničky v programech SOS Přístav a SOS Maják; systém doplňuje následná péče o mladé lidi v zařízení sociálně výchovné činnosti SOS Kormidlo a domu na půl cesty SOS Kotva.

Podpořte činnost SOS dětských vesniček

Podpořit činnost SOS dětských vesniček mohou jednotlivci jako pravidelní dárci zřízením trvalého příkazu na číslo účtu 120777711/0300, jednorázově bankovním převodem, on-line platební kartou přes platební bránu na webu sos-vesnicky.cz nebo odesláním DMS ve tvaru DMS VESNICKY na číslo 87777.

Reklama

Načítám