Hlavní obsah

Zánět žil může skončit nebezpečnou plicní embolií

Foto: lucky boy studio, Profimedia.cz

Foto: lucky boy studio, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět žil souvisí s jejich poškozením. Následkem nedokonalého proudění krve dochází ke vzniku sraženin, které mohou způsobit jak onemocnění povrchových žil čili tromboflebitidu, tak nebezpečnější trombózu hlubokých žil.

Článek

Záněty žil se nejčastěji projevují na dolních končetinách. Velkým rizikem je, když je člověk upoután několik dní na lůžku. Krev z dolních končetin je totiž pumpována k srdci pomocí kosterního svalstva nohou. Jestliže nejsou používány, dojde ke zpomalení žilního řečiště a následným komplikacím. Když vznikne problém v horní části těla, jde obvykle o následek aplikace injekcí do žíly.

Příznaky: křečové žíly

Lehčí problémy se projevují zánětem povrchových žil, kdy nehrozí jejich ucpání. Velmi často se objevuje spolu s křečovými žilami. Postižené místo je zarudlé, na pohmat bolestivé, často zatvrdlé. Nohy nejsou nateklé, ale na kůži můžete poznat změnu pigmentace. Potíže může vyvolat infekce poté, co do kůže pronikne nějaké bakterie.

Při trombóze hlubokých žil neboli flebotrombóze, která se, pokud se neléčí, může rozvinout z povrchové zánětu, jsou končetiny oteklé a velmi bolestivé. Varovat by mělo zbarvení končetin do modra. Potíže se zhoršují při došlápnutí. Nebezpečná je hlavně u ležících pacientů, protože může vzniknout náhle a bez varování v podobě jakýchkoli příznaků. Sraženina se pak může utrhnout a krevními cévami odcestovat do plic, které ucpe a nastane život ohrožující plicní embolie.

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Lehčí problémy se projevují zánětem povrchových žilFoto: STEKLO, Shutterstock.com

Inkubační doba

Zánět žil může vzniknout během několika hodin, například v letadle, při  dlouhé jízdě autem nebo pokud jste delší dobu upoutáni na lůžko.

Léčba zánětu žil

Povrchová forma se léčí léky zlepšujícími stav žil nebo antibiotiky. Doporučuje se bandáž končetin, jejich polohování a přiměřený pohyb. U těžších forem je na místě užívání léků proti srážení krve, které zabrání zvětšování krevních sraženin a zlepší jejich odbourávání. V případě potíží vzniklých jako následek podávání léků nitrožilně je třeba odstranit kanylu.

Vyšetření ultrazvukem

Lékaři odhalí zánět žil pouhým pohledem, v případě hluboké žilní trombózy si pomáhají ultrazvukem.

Foto: Noppadon Seesuwan, Shutterstock.com

Včasným vyšetřením zabráníte plicní trombózeFoto: Noppadon Seesuwan, Shutterstock.com

Komplikace: utržení krevní sraženiny

Jestliže dojde k utržení sraženiny a doputuje do plic, nastane plicní embolie. Projevuje se bolestí na hrudníku, dušností, kašlem a poklesem krevního tlaku. Jde o život ohrožující stav, který se léčí léky proti srážlivosti krve.

Zánět žil vzniká jako důsledek poškození žil, prevencí je udržování zdravého životního stylu včetně přiměřené hmotnosti a pohybu. Negativní vliv má tabákový kouř a rizikové je také zaměstnání, kde člověk musí dlouho stát a málo se hýbe. Prevencí, například při upoutání na lůžko, je procvičování nohou. Stav zhoršují křečové žíly.

Zánět žil

  • Jiný název - Žilní trombóza
  • Popis - Žilní onemocnění, při kterém dochází ke zpomalení krevního řečiště, což může vést ke krevním sraženinám.
  • Příznaky - Zarudnutí, v komplikovanějších případech otok končetin a bolestivost. Rizikové mohou být také křečové žíly.
  • Inkubační doba - Nemoc se může rozvinout během několika hodin, třeba při dlouhém letu.
  • Léčba - Léky proti srážlivosti krve, antibiotika, bandáž končetin, pohyb
  • Smrtnost - Pokud se problém neodhalí včas, může se uvolnit krevní sraženina, která způsobí plicní embolii, která může být smrtelná.
  • Prevence - Udržování životního stylu, pohyb, nekouření

Reklama

Související témata:

Načítám