Hlavní obsah

Závěsy v ložnici: praktická dekorace

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Přestože to vypadá, že jde jen o detail, závěsy na oknech dokážou ovlivnit nejen vzhled, ale i atmosféru v ložnici. Poradíme vám, jak se dá pomocí tohoto kusu látky v interiéru čarovat.

Článek

Ložnice je určená pro odpočinek a především spánek, takže při výběru závěsů na okna byste se měli řídit trochu jinými pravidly, než která platí v ostatních místnostech. Nicméně závěsy do ložnice patří, ozvláštní ji, zatemní i zateplí. Jde jen o to, jaké textilie vyberete.

Vytvořte zklidňující atmosféru

V každé místnosti slouží k navození potřebné atmosféry barvy. Do ložnice patří takové odstíny, které navodí pohodu a zklidní vás po náročném dni. Pokud se neumíte rozhodnout, kterou zvolit, tak věřte, že rozhodně nic nezkazíte zelenou, modrou nebo třeba i růžovou. Všechny tyto odstíny jsou známé tím, že pozitivně ovlivňují psychiku a modrá by vás dokonce měla zbavit úzkosti a nespavosti.

Použijte stejnou látku jako na povlečení

Nejjednodušším způsobem, jak ložnici vyladit na tu správnou notu, je zvolit stejnou látku na ložní povlečení i na závěsy. Ale protože ne všechny materiály se hodí na obojí použití, zaměřte se při nákupu například na bavlnu, satén nebo mikrovlákno. Pozor však na to, abyste to „sjednocování“ nepřehnali a ložnice nepůsobila fádním dojmem. Elegantním a přitom dostupnějším řešením je sladit závěsy s přídavnými polštářky nebo s přehozem na postel.

Foto: Andriy BONDAREV, Shutterstock.com

Příklad ložnice, která ukazuje, jak v růžovém odstínu vytvářejí harmonii závěsy, přehoz a malé polštářkyFoto: Andriy BONDAREV, Shutterstock.com

Nabarvěte stěny

Tento tip sice není úplně obvyklý, ale výsledek vypadá velice pěkně. Když už budete pracovat s barvami, rozlučte se s výmalbou stěn v neutrální bílé a slaďte je barevně se závěsem sahajícím od stropu až na zem. Nechcete-li se pouštět do malování, můžete klidně použít tapetu. Vkusně tak dotvoříte barevné schéma a po zatažení bude místnost bude působit velmi příjemným a kompaktním dojmem.

Foto: robinimages2013, Shutterstock.com

Trochu netradiční, ale zajímavé, je sladit vzorek závěsů s barvou stěnFoto: robinimages2013, Shutterstock.com

Výrazný prvek

Pokud však máte ložnici zařízenou v neutrálních barvách a stěny jsou vymalované na bílo, můžete naopak pojmout závěsy jako efektní prvek. Pořiďte si barevné závěsy, které místnost oživí a vnesou do ní trochu života. A jestli si potrpíte na výrazné prvky, můžete sáhnout i po látce s výraznějším potiskem. U této volby je však potřeba, aby zbytek místnosti byl hodně minimalistický, protože jinak byste nejenže neusnuli, ale z přemíry barev a vzorů by se vám mohla rozjet třeba migréna.

Foto: cdrin, Shutterstock.com

V ložnici zařízené v neutrálních barvách mohou závěsy posloužit jako výrazný akcent Foto: cdrin, Shutterstock.com

Dotvořte si výhled z okna

Někteří designéři chtějí při zařizování interiéru umocnit výhled z okna tím, že volí vzor závěsů s přírodními motivy, jako jsou květy nebo listy. To samozřejmě funguje hlavně tehdy, když opravdu tu přírodu z okna vidíte. Můžete však vyzkoušet opačnou metodu. Nemáte-li z okna pěkný výhled, protože koukáte na protější panelák nebo na rušnou ulici, vytvořte si na okně oázu z květin a orámujte ji závěsy s přírodním dekorem.

Foto: Simon Bratt, Shutterstock.com

Díky květovaným závěsům doladíte výhled z oknaFoto: Simon Bratt, Shutterstock.com

Nejen dekorace, ale i praktický doplněk

Závěsy se sice občas používají jako dekorativní prvek, avšak v interiéru mají svou veskrze praktickou úlohu. Většinou se večer zatahují kvůli tomu, aby nebylo vidět do bytu. Někdy to ale nestačí. Když bydlíte na hodně osvětlené ulici, může vás rušit světlo zvenku. A s tím si každý závěs neporadí.

Je potřeba, abyste se při nákupu zaměřili na takový materiál, který nepropouští světlo. K dostání jsou výrobky z hrubších materiálů, které zajistí dokonalou tmu. Nebo vsaďte na léty prověřený samet. Ten místnost navíc krásně zútulní a zateplí.

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Zatemňující závěsy zajistí, že vás nebude při spánku rušit světlo z uliceFoto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Pozor na radiátory

Obecně platí, že pokud si pořídíte dlouhé závěsy sahající až na zem, tak vám v zimě poslouží také trochu jako tepelná izolace. To ocení zvláště ten, kdo spí hned u okna. Problém může však vzniknout tam, kde máte pod oknem radiátor. Když totiž závěsy zatáhnete, tak sice omezíte chlad, který jde od okna, ale látka bohužel zakryje topení.

Je tedy potřeba počítat s tím, že se výrazně sníží cirkulace tepla a v místnosti může být navzdory vytápění větší zima, než je vám při spaní příjemné. Pokud tedy nechcete přijít o drahé teplo, instalujte dlouhé závěsy spíše do místností, kde máte zdroj tepla umístěný jinde než pod oknem.

Víte, že i v zimě je třeba dostatečně větrat

Reklama

Načítám