Hlavní obsah

9 nejčastějších chyb při zařizování ložnice: Děláte je také?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Těšíte se po náročném dni na vydatný spánek, ale následující ráno se probouzíte unavení a nevyspalí? Na vině může být nevhodně zařízená ložnice! Jakých chyb se lidé při jejím zařizování nejčastěji dopouští?

Článek

Člověk se zdravým spánkovým cyklem stráví v posteli přibližně třetinu svého života. Přesto je ložnice často vnímaná jen jako místo na přespání. Nepodceňujte zařízení této místnosti, zajistíte si tím kvalitnější odpočinek, příjemnější probuzení a více energie do celého dne. Jakým chybám se vyhnout?

1. Špatně umístěná postel

Důležitý je pohodlný přístup k posteli, ideálně z obou stran. Zejména pokud nespíte sami. Nevhodné je umístit ji přímo pod okna. Jednak kvůli světlu, které může narušovat spánek, ale také kvůli potenciálnímu průvanu ze špatně těsnicích oken. Ložní plocha by měla být výš nad zemí, v matraci se díky tomu bude udržovat méně vlhkosti. Snadněji také vyčistíte prostor pod postelí.

2. Levná matrace

Při výběru matrace se nebojte větší investice. Skutečně se to vyplatí a v budoucnu si tím ušetříte nepříjemné bolesti zad. Životnost matrací se pohybuje kolem 8 let, po téhle době ji rozhodně vyměňte. Pokud máte oboustrannou matraci, dvakrát ročně ji otočte a důkladně vyluxujte.

Občas se proleží o něco dřív, poznáte to hlavně podle toho, že se vám dlouhodobě špatně usíná, často se budíte a probouzíte se rozlámaní. Matraci doporučujeme chránit před alergeny a roztoči použitím snímatelného povlaku s bariérovou textilií.

3. Příliš mnoho polštářů

Pokud si k lepšímu spánku pomáháte několika vrstvami měkkých polštářů, zkuste své zvyky změnit. Jako dekorace vypadají pěkně a při večerním sledování televize taky neublíží, ale během spánku byste měli mít hlavu podloženou jen jedním polštářem. Lépe se vyspíte a krční páteř vám v budoucnu rozhodně poděkuje.

Foto: Marina_D, Shutterstock.com

K posteli byste měli mít dobrý přístup ideálně z obou stran. Před spaním odložte všechny dekorační polštářky a ustelte si jen na jednom většímFoto: Marina_D, Shutterstock.com

4. Rušivé barvy

Zapomeňte na výrazné barvy a křiklavé expresivní malby! Vyzdobte jimi ostatní místnosti, ale ložnici nechte v neutrálních nebo světlejších odstínech. Ideální je mentolová, světle modrá či zelená, růžová a písková. Povlečení volte jednobarevné nebo sáhněte po velmi jemném dvoubarevném vzoru, přednost dejte přírodním materiálům.

5. Nadbytek dekorací

Nevhodná je spousta obrázků pověšená na zdi přímo za postelí. Lidské podvědomí je totiž může během spánku vnímat jako hrozbu. Stejně rušivě pak na někoho působí přebytek nejrůznějších dekorací, suvenýrů a kombinace více interiérových stylů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vyhněte se velkému množství dekorací a obrázků, hlavně na stěně za postelí. Barvy volte tlumené, vhodná je například modráFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

6. Místo ložnice skladiště

Ideální ložnice by měla být prostorná, vzdušná a čistá. Chápeme, že ne každý si může dovolit velký prostor a v některých domácnostech slouží ložnice i jako sušárna. A co hůř, využívá se i jako skladiště věcí, co se mohou hodit později. Snažte se nadbytečných věcí zbavit a nechat jich v ložnici minimum. Pečlivě projděte také skříně a nepoužívané oblečení dejte na charitu. Pomůžete těm, kdo to potřebují, a samotným se vám bude lépe spát.

7. Velký tmavý nábytek

V ložnici by mělo být obecně málo nábytku. Vyhněte se robustním skříním s malým úložným prostorem a tmavým kouskům. Nejlepší volbou je bílá, případně krémová či slonovinová barva. Pokud můžete, pořiďte si vestavěné skříně s posuvnými dveřmi - ušetří prostor a slouží také jako zvuková izolace.

8. Nekvalitní vzduch

Nezanedbávejte ani kvalitu vzduchu a před spaním poctivě vyvětrejte. Je ve vašem okolí nekvalitní nebo prašný vzduch? Pořiďte si do ložnice pokojovky, které fungují jako skvělé čističe. Některé navíc do okolí vypouští silice s desinfekčními a antiseptickými účinky, patří mezi ně třeba rýmovník. Trpíte na vzduch sušší pod 40 %? Popřemýšlejte o koupi zvlhčovače.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V ložnici by mělo být minimum nábytku a přebytečných věcí. Patří sem ale květiny, které výrazně zlepší kvalitu vzduchuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

9. Nedostatečné stínění

Myslete také na kvalitní zastínění oken. Pokud vám ranní světlo příliš nevadí, vystačíte si se záclonami a závěsy. Milovníci naprosté tmy však ocení předokenní žaluzie, které jsou zároveň skvělou ochranou před letním horkem.

Odpočinete si ve své ložnici dobře, nebo se pravidelně probouzíte nevyspalí? Vyspat se dá dobře i na rozkládací pohovce, stačí vybrat tu správnou.

Reklama

Načítám