Hlavní obsah

Uložte pokojovky k zimnímu spánku: Jaké podmínky mají rády?

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během zimy chce mít většina rostlin klid, který jim umožňuje nasbírat dostatek energie a sil, aby mohly v dalším roce dobře růst. A platí to i pro vaše pokojovky. Co pro ně můžete v této době udělat?

Článek

Život rostliny se zpravidla dělí na vegetační období a vegetační klid. Během vegetačního období roste, vyhání nové listy a tvoří plody, v době vegetačního klidu (obecně od začátku listopadu do konce března) se životní funkce rostliny zpomalují nebo úplně zastavují, a proto se mění i požadavky na péči. Přestože se druh od druhu liší, některá pravidla platí pro všechny pokojovky. Jaká to jsou?

Konec letnění a přesun do domu

Nejnáročnější přechod do vegetačního klidu mají rostliny, které jsou přes léto venku. Jsou zvyklé na mnohem větší porci slunečního světla, delší dny, teplejší počasí a vlhčí vzduch a náhlý přesun do bytu nemusejí dobře snášet, proto je dobré je připravit. Pokud máte tu možnost, přesuňte je ze slunného místa na několik dní do stínu, poté na chodbu a nakonec na vybrané místo v domě.

Konec letnění závisí hlavně na konkrétním druhu a jeho snášenlivosti chladu. Vždy si předem zjistěte, co daná rostlina zvládne, a přistupujte k ní individuálně. Obecně platí, že letnění je dobré ukončit, když se denní teploty pohybují mezi 10 a 15 °C a noční klesnou k 5 °C.

Preventivní prohlídka

Když rostliny přinesete domů, udělejte jim menší zdravotní prohlídku. Během léta se nejspíš setkaly s pěknou řádkou hmyzu, škůdců, virů či bakterií, pečlivě proto odstraňte všechny uschlé a napadené listy. Nezapomínejte, že spousta škůdců se ráda skrývá na spodní straně listů a seshora nemusí být viditelná. Rostlinu pravidelně kontrolujte i v zimě, kdy jsou pokojovky zranitelnější.

Foto: maramorosz, Shutterstock.com

Se zaléváním pokojovek to během zimy nepřehánějteFoto: maramorosz, Shutterstock.com

Pryč od průvanu i horka

Ideální podmínky jsou individuální a každý druh ocení něco jiného, většina rostlin si ovšem ráda posedí na místě s dostatkem přirozeného světla. Vhodné jsou tak zejména zasklené balkony, parapety, světlé chodby, ale vystačíte si i se sklepem s bohatším přístupem světla. Je však důležité dát pozor na průvan a dlouhé větrání: rostliny by mohly nastydnout a v nejhorším případě i uhynout.

Pokojovky dávají během zimy přednost chladnějším teplotám, nedávejte je tedy příliš blízko k radiátorům, kamnům či ke krbu. A když jim začnou žloutnout a usychat listy, zkuste je přesunout do ještě většího chladu, ideální jsou chladné chodby s dostatkem světla, případně sklep. Trochu jinak to mají tropické rostliny, těm teplo naopak vyhovuje.

Foto: Julia Bond, Shutterstock.com

V zimě nemusí některým pokojovkám dlouhodobý pobyt u topení svědčit, posuňte je tedy o kus dálFoto: Julia Bond, Shutterstock.com

Méně tekutin i hnojiva, zato víc rosení

Při zimním zalévání zpomalte. Pamatujte, že rostliny na chladném a tmavém místě potřebují méně vody než ty v přetopeném pokoji plném světla, a některým bude stačit jen jedna zálivka týdně, nebo dokonce za čtrnáct dnů. Dobrým ukazatelem je stav půdy – zalévejte až ve chvíli, kdy je zemina suchá.

Mnohem důležitější než zálivka je během zimy rosení. Ve vytápěných bytech klesá vlhkost vzduchu a je nutné bohatě rosit všechny rostliny, které to vyžadují i během vegetačního období. Roste je denně, případně jim pořiďte zvlhčovač vzduchu.

Většina pokojovek si během chladných měsíců ráda odpočine i od hnojiv. Výjimkou jsou rostliny kvetoucí v zimě, které potřebují dostatek živin: orchideje, africká fialka, brambořík nebo vánoční hvězda. Ty je dobré i nadále hnojit podle jejich požadavků.

Jestli vás baví zahradničení, nezapomeňte se dívat na pořad Mistři zahrad na Televize Seznam. Každou sobotu od 16:45.

Načítám