Hlavní obsah

Zbraně proti rakovině střev: Hitparáda jídel, která vás ochrání!

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Reklama

Rakovina tlustého střeva je u nás druhým nejčastějším onkologickým onemocněním. Bohužel až třetina pacientů přichází pozdě, kdy již není šance na uzdravení. Naučte se, jak strašné nemoci předcházet. Změna jídelníčku nebolí a může pozitivně obohatit nejen vaše střeva.

Článek

Říká se, že rakovina tlustého střeva a konečníku je daň za náš současný životní styl, plný pohodlí, nedostatku pohybu, přejídání a nevhodné skladby jídelníčku. Brát ji vážně by měli především lidé po čtyřicítce: neváhejte navštívit odborníka, sledujete-li na sobě přítomnost krve ve stolici, křečovité bolesti břicha, pocit plnosti a plynatost nebo střídání průjmu a zácpy.

Pokud jde o prevenci, lékaři upozorňují, že ze všeho nejdůležitější je mít dobře fungující imunitní systém. Jakékoli jeho narušení má na zdraví neblahé následky a může vést až k onemocnění rakovinou. Ruku v ruce s dobře fungující obranyschopností jde ovšem i patřičný životní styl, zdravá, střídmá a pestrá strava a pohyb bez ohledu na věk.

Některým potravinám se v souvislosti se zdravím našich střev připisuje mimořádný význam. Mějte jich určitě ve svém jídelníčku dostatek.

Vsaďte na vlákninu, hlavně z luštěnin

Luštěniny jsou levné, dostupné a můžete vybírat hned z několika druhů. Mějte je v jídelníčku minimálně jednou týdně. „Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev, a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol, takže výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky,“ vyjmenovává Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl společnosti LA Food.

Vlákninu doplní především hrách, čočka, fazole, sója a cizrna. Luštěniny jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. Jestli se obáváte plynatosti, pak si přečtěte si naše tipy, jak upravit luštěniny, aby nenadýmaly.

Foto: Kerdkanno, Shutterstock.com

Luštěniny jsou bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin. Je jich tolik, že se vám určitě nepřejedíFoto: Kerdkanno, Shutterstock.com

Dopřejte si cereální kartáč

Dalším významným zdrojem blahodárné vlákniny je i celozrnné pečivo a kvalitní cereálie. Tím rozhodně nemyslíme „krabice plné cukru“ nebo zapékané müsli. „Mezi jednotlivými snídaňovými cereáliemi je velký rozdíl. Největším problémem je rozhodně vysoký obsah jednoduchých sacharidů, tedy takzvaných cukrů, a také nízký obsah vlákniny. Když si však dáme trochu záležet při výběru, mohou být součástí každodenního jídelníčku,“ radí Ing. Monika Čermáková, nutriční specialistka Světa zdraví. Do misky cereálií nezapomeňte přidat mléko (zvýší podíl bílkovin a sníží glykemický index pokrmu), pro chuť med a ovoce a klidně i oříšky, semínka a populární superpotraviny.

Dejte přednost pestrosti před množstvím

Váš jídelníček by měl být bohatý: potraviny střídejte, tím tělu spolehlivě doplníte různorodé minerály, vitaminy a další prospěšné látky. Odvážní buďte i při výběru ovoce a zeleniny, nezůstávejte u jednoho oblíbeného druhu, preferujte pestrost. Některé je vodnatější, nemá tedy takový energetický přínos (okurka), jiné je bohaté na potřebnou vlákninu (řepa, zelí), další druh podpoří peristaltiku střev (švestky, fíky).

Ovoce a zelenina obsahují obecně řadu potenciálně antikancerogenních faktorů: karotenoidy, vláknina nebo vitamin C. Riziko vzniku nádoru střev snižuje dostatečný příjem vápníku, vitaminu D, B6, B12 a kyseliny listové. Je-li to možné, dejte přednost čerstvé, případně mrazené zelenině před sterilovanou nebo vařenou, tepelnou úpravou množství hodnotných látek klesá.

Foto: ElenaMorozova, Shutterstock.com

Několik porcí zeleniny a ovoce denně má význam jako prevence nejen rakoviny tlustého střeva, ale i dalších civilizačních chorob – a navíc si pochutnáteFoto: ElenaMorozova, Shutterstock.com

Tuky ano, ale rostlinné hrají prim

Zvýšený příjem tuku je spojován se zvýšenými nároky na syntézu žlučových kyselin. Jejich větší množství ve střevě a proměna na sekundární žlučové kyseliny má potenciální kancerogenní účinek. Proto je třeba omezit živočišné tuky a nasycené mastné kyseliny a nahradit je těmi rostlinnými, ideálně lisovanými zastudena. Jediný živočišný tuk, jehož objem se naopak zvýšit nebojte, je tuk rybí. Má široký pozitivní vliv na zdraví, je přínosný pro správné fungování srdce, mozku, zraku, zdravých kostí a zubů, ale i celkově pro dobře fungující imunitní systém jako obrana před nemocemi.

Místo uzenin volte netučné maso 

Češi uzeniny milují, a to i přes prokazatelný vliv na vznik onkologických onemocnění. Nedokážete si je odepřít? Zkuste je alespoň částečně nahradit jinak upraveným masem. Místo uzeného, ale i smaženého si dejte raději maso vařené nebo dušené. Obecně volte méně tučné druhy a omezte maso červené, na talíři tedy mějte především ryby a drůbež. Pomůže i celkové odlehčení jídelníčku, není nutné jíst maso každý den. Bílkoviny vám spolehlivě zajistí i luštěniny nebo mléčné výrobky.

Zakysané střevům svědčí

Myslete na dostatečný příjem probiotik, která odpovídají za přirozenou střevní mikroflóru a pomáhají zvyšovat obrannou funkci imunitního systému. Najdete je jak v zakysaných mléčných výrobcích (jogurt, kefír), tak v kvašených potravinách. Na podzim vsaďte na kysané zelí, nakládané okurky či nakládanou zeleninu zvanou pikles, pomůže vám doplnit i vitamin C a další bojovníky s podzimními onemocněními. Inspirujte se i asijskou kuchyní, skvělou volbou je polévka miso, tempeh, nattó, salát kimčchi, kombucha nebo řasy.

Foto: Ekaterina SU, Shutterstock.com

Kvašená zelenina všeho druhu je pikantní a osvěžující, navíc získáte vitamin C a probiotikaFoto: Ekaterina SU, Shutterstock.com

A co vy? Myslíte na zdraví svých střev?

Reklama

Načítám