Hlavní obsah
3,4
(104)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zdravý nemusí nutně znamenat dietní, protože i koláčky bez lepku nějaké kalorie mají. Ale dnešní mandlovo-vločkové řezy jsou tak syté, že vám bude nejspíš stačit jen jeden (dva, tři, čtyři) kousek! Naplnit je můžete třešněmi, višněmi, borůvkami či rybízem a podle chuti přidat čokoládu nebo mleté ořechy.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto (vločky můžete dát bezlepkové a místo mandlí ořechy)
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • 1/3 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
Na náplň (hodí se višně, borůvky či rybíz)
  • 2 hrnky třešní
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 4 lžíce chia semínek
  • 80 g čokolády 70%
Článek

Postup

01.

Používám hrnec o objemu 230 ml. Vločky (pokud nemáte jemné, nejdřív je rozmixujte) smíchejte s mandlemi (nebo mletými ořechy či kokosem), cukrem, sirupem nebo jiným sladidlem, kypřicím práškem, solí, mandlovým extraktem a rozpuštěným kokosovým či jiným tukem.

02.

Čerstvé či mrazené ovoce smíchejte s cukrem dle chuti a chia semínky, pokud je hodně tekuté, tak ho chvilku povařte, aby zhoustlo.

03.

Dvě třetiny těsta utlačte na dno pekáčku, posypejte nasekanou čokoládou, na ni rozdělte ovoce a navrch nadrobte zbytek těsta. Pečte asi 40 minut na 180 °C, před krájením nechte vychladnout.

Zdravé, nebo ne? Ještě lepší (a výživnější) je k vločkám místo kokosového tuku přidat ořechové máslo, resp. krém. Ten si s výkonným mixérem vyrobíte sami, ale koupíte i řadu hotových. Pozor však na jejich složení. Jak upozorňuje Stanislav Šareš z přírodních dobrot Goodie: „Kvalitní ořechové krémy obsahují minimum ingrediencí a většinou si vystačí pouze s ořechy. Dá se do nich ale ledacos napěchovat, třeba cukr, palmový tuk, stabilizátory, dochucovadla a různá éčka.“ Takovým se vyhýbejte.

Kvalitní výrobky pořídíte například ve zdravých výživách. Když se rozhodnete pro domácí výrobu, ořechy nejprve nasucho v troubě nebo na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a horké je snadněji rozmixujete. Podle potřeby pak během mixování přidejte trochu neutrálního rostlinného oleje. Hodí se arašídy, mandle, kešu, vlašáky i další.

Reklama

Načítám