Hlavní obsah

7 tipů, jak na spánek při tropických nocích: Vyžeňte partnera, namočte zápěstí a spěte na pohance

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedro přes den je náročné a v posledních dnech je ho opravdu moc. V noci to není o nic lepší - byt připomíná svou teplotou skleník a vy kvůli tomu ne a ne usnout. Co pomůže?

Článek

Jak to zařídit, abyste neměli po celodenním parném dni v ložnici takové vedro, že se špatně usíná i spí? Ostatně - není divu, protože ideální teplota pro klidný a posilující spánek je mezi 16 – 19 °C a docílit toho v těchto dnech je bez klimatizace prakticky nemožné. Jako první pomoc můžete vyzkoušet některý z následujících triků.

1. Dejte si střídavou sprchu

Asi nemáte ani pomyšlení na horkou vanu, ale ideální není ani studená voda. Po ledové sprše se totiž tělo snaží vyrovnat teplotu a výsledkem je, že je vám po ní ještě větší vedro. Lepší je vyladit vodu tak, aby nebyla příliš studená ani horká, ideální je zkrátka vlažná. Můžete také vyzkoušet kombinaci obojího - střídejte teplou se studenou, studenou vydržte 10, teplou 5 vteřin. Čistě studenou sprchu si nechejte na ráno, pomůže vám probudit se a nastartovat.

2. Ochlaďte si zápěstí

Jestli se chcete ochladit okamžitě – před spánkem, ale klidně třeba i během dne - ponořte zápěstí nebo i celé předloktí do studené vody. Stačí pár vteřin nebo minutu dvě. Vodu pak jen oklepejte, neutírejte.

3. Odhoďte peřinu a vyzkoušejte pohanku

V opravdu horkých nocích dejte přikrývku stranou a spěte buď jen pod povlečením bez peřiny nebo pod bavlněným prostěradlem. Musí být z takového materiálu, který je lehký a saje pot. Pod hlavu můžete vyzkoušet polštář plněný pohankou, ta má chladivý efekt.

Foto: Ulada, Shutterstock.com

Pohanka chladí, takže pohankový polštář je ve vedru dobrý pomocníkFoto: Ulada, Shutterstock.com

4. Pyžamo dejte do lednice

Někteří lidé spí rádi nazí, jiným je to nepříjemné i v těch nejparnějších dnech. Záleží totiž na termoregulaci vašeho těla. U někoho nahota způsobuje ještě větší pocení, než kdyby na sobě měl látku, která by sála pot. Pokud je to i váš případ, zvolte na spaní volnější tričko nebo košili z tenké bavlněné látky a předtím, než si ji oblečete, ji můžete dát v igelitovém sáčku do lednice. Neochladí vás na dlouho, ale usnadní vám usínání.

5. Vyzkoušejte chladicí gely nebo polštářky

„Iluzi chladu může navodit namazání chodidel chladivým krémem nebo použití mokrých ubrousků na obličej a tělo. Vyzkoušet můžete i různé chladicí polštářky, které dáte na chvíli do lednice. Ale pozor, nenechávejte je dlouho na jednom místě v kontaktu s teplou kůží, aby vám velký rozdíl teplot nepřivodil zdravotní problémy,“ radí doktorka Helena Kazmarová ze Státního zdravotního ústavu.

6. Vypijte sklenici vody

Před spaním vypijte sklenici vody, protože pokud tělo dostatečně hydratujete, nebude se tak snadno přehřívat. Na pitný režim ale dbejte po celý den. „Ze své praxe vím, že lidé pitný režim podceňují. Přitom doporučení jsou již řadu let konzistentní a jednoznačná – dospělí mají vypít denně 2 až 3 litry neslazených, nekofeinových a nealkoholických nápojů,“ tvrdí spolupracovnice AquaLife Institutu Zuzana Douchová, psycholožka a nutriční poradkyně: „Optimální množství doporučených tekutin se však různí. Čím jste vyšší a těžší, čím větší fyzickou zátěž máte nebo čím větší je teplo, tím více tělo ztrácí tekutiny a minerály a tím více se musí tekutiny spolu s minerály doplňovat.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Před spaním vypijte sklenici vody, tělo se nebude tak přehřívatFoto: fizkes, Shutterstock.com

7. Lehněte si na záda a vyžeňte partnera

Ve vedru snadněji usnete, když zvolíte správnou polohu. Je to taková, při které může vzduch cirkulovat kolem celého těla – ideální je pozice na zádech s rukama od těla a roztaženýma nohama. Může se pak ale lehce stát, že se do jinak prostorné postele nevejdete s partnerem. Možná by bylo lepší, kdybyste během tropických nocí spali odděleně a navzájem se nehřáli.

Pozor na klimatizaci

Uvažujete o tom, že si pořídíte do ložnice klimatizaci? Pak pozor, jakou teplotu si na ní nastavíte. I když nejnebezpečnější je střídání chladu a tepla při přechodu z klimatizovaného prostředí do pařáku venku, ani dlouhý pobyt v klimatizované místnosti není bez rizik. „Klimatizace může snižovat vlhkost vzduchu, což může vést k dehydrataci. A ta může zvýšit srdeční frekvenci a způsobit nízký krevní tlak, což znamená, že srdce musí pracovat více, aby pumpovalo dostatečné množství krve. U lidí, kteří mají vysoký krevní tlak je proto důležitá opatrnost,“ varuje doktor Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Načítám