Hlavní obsah

Jak využít léto ke snížení cholesterolu: Správné grilování, vedro i výlety

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by všem dospělým lidem v naší republice někdo změřil hladinu cholesterolu, měla by až polovina z nich vyšší hodnoty, než je zdravé. Proč to tak je a co udělat pro jeho snížení? A proč na to právě léto ideální?

Článek

Ne příliš zdravá strava, kouření, moc velké porce a málo pohybu. To jsou důvody, proč máme v těle více toho nesprávného cholesterolu, než je zdravé. Jak to napravit a proč je teď ideální čas?

Proč je cholesterol rizikem?

Cholesterol bere většina lidí jako hrozbu, ale je naprosto nezbytný pro život. „Je stavebním prvkem buněčných membrán, tvoří se z něj vitamin D, růstové hormony a také estrogen a testosteron. Rozkládáním cholesterolu vznikají žlučové kyseliny, které potřebujeme při trávení tuků,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.

Většinu cholesterolu v těle tvoří typ LDL, někdy označovaný jako „zlý“. Pokud jsou jeho hladiny vysoké, proniká do cév, kde se ukládá, zužuje je, omezuje průtok krve a tím pádem zvyšuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Může se podílet i na vzniku plicní embolie nebo cukrovky. A moc ho má podle odborníků v těle asi polovina české populace.

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Rozhodně se vyplatí si nechat udělat test, který ukáže hladiny typů cholesterolu v krviFoto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Zdroje cholesterolu

Cholesterol si z části umí tělo vytvořit samo. Velkou část ale přijímá i se stravou – a je zásadní, kolik ho v ní je. Pro ideální hladinu není vhodné konzumovat příliš potravin s velkým obsahem živočišných tuků, tedy třeba tučné mléčné a masné výrobky, uzeniny nebo smažená jídla. Omezení hlavně vyjmenovaných potravin bývá základním doporučením lékaře při vyšší hladině cholesterolu. Dále funguje pohyb, více ovoce a zeleniny a další úpravy jídelníčku.

Léto a snižování cholesterolu

Takže je jasné, že léto je ideální na snížení hladiny cholesterolu. Ve vedru člověk automaticky upřednostňuje lehčí a ne tak tučné pokrmy, má také menší chuť k jídlu. Navíc je dostupnější čerstvé ovoce a zelenina. Člověk tak nějak přirozeněji dodržuje zdravý jídelníček. Hezké počasí, prázdniny a dovolené pak častěji vytáhnou lidi ven, třeba i jen na procházky. K pohybu se přimějí i ti jinak méně aktivní.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Letní jídelníček plný zeleniny a ovoce svědčí vašemu zdraví a pomáhá i se snížením hladiny cholesteroluFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Grilování a cholesterol

Pokud vezmete grilování za tu správnou stranu, může při hlídání cholesterolu také pomoci. Ale musíte být opatrní. „Pokrmy připravené na grilu mohou obsahovat mnoho nezdravých tuků, tedy i nasycených mastných kyselin, které zvedají hodnotu cholesterolu a solí. V první řadě je tedy potřeba zvolit správné suroviny,“ radí doktor Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Maso na gril by mělo být co nejkvalitnější a co nejméně tučné. Obecně je za nejzdravější považováno kuřecí, ale i tam jsou rozdíly. Například porce grilovaného kuřecího stehna obsahuje až třikrát víc nezdravých tuků než prsní řízek. „Pokud chcete omezovat příjem tuků, nemusíte se bát ani hovězího. Jen si vyberte hovězí zadní nebo svíčkovou a vyhněte se tučnějšímu hovězímu přednímu,“ radí Martin Styk, řeznický mistr z Poličky. Nejzdravějším masem jsou ryby, které obsahují zdravé tuky.

Na grilu si můžete upravit i klobásy, ale hlídejte jejich složení, kvalitní by měly obsahovat minimálně 80 % masa a maximálně 2,5 % dochucovadel na bázi soli.

Domácí marinády

Abyste i dobře vybrané maso „nepokazili“ z hlediska příjmu cholesterolu, vyrobte si i domácí marinády nebo jiná dochucovadla. Nezřídka bývají chutnější než kupovaná a rozhodně zdravější. Zužitkovat na ně můžete i bylinky ze zahrádky nebo pěstované za oknem.

Grilovat nemusíte ovšem jenom maso, čím dál tím populárnější jsou také vegeburgery nebo grilovné tofu, tempeh a seitan. Můžete zkusit i bezmasé špízy nebo sýr halloumi s medovou nádivkou.

Bez salátu to nejde

Aby bylo vaše grilování dokonalé nejen z hlediska zdraví, ale i chuti, vsaďte na saláty. Většinou stačí nakrájet zeleninu a všechny šťavnaté a voňavé suroviny zakápnout olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžete přidat i balkán a zeleninu částečně ogrilovat.

Související témata:

Načítám