Hlavní obsah

To není výmluva, ale fakt! Dvě kila nahoru a dolů: Jak ovlivňuje menstruační cyklus ženskou postavu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Fungování ženského organismu v plodném věku významně ovlivňuje menstruační cyklus. Přirozené hormonální výkyvy mají vliv i na vzhled postavy, na chutě i odhodlání pustit se do něčeho nového – třeba do hubnutí. S čím je dobré počítat?

Článek

Je vcelku známé, že jednotlivé fáze menstruačního cyklu mají vliv na náladu i celkové rozpoložení. „Hladiny ženských pohlavních hormonů se střídají v měsíčních cyklech charakteristických pro každou ženu. Pravidelnost tohoto cyklu je odrazem přirozeného souladu organismu s rytmem přírody,“ popisuje odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Není proto divu, že cyklus a s ním spojené hormonální změny ovlivňují nejen pravidelné krvácení a schopnost otěhotnět. Tyto skutečnosti je třeba bát v potaz i tehdy, když hubnete nebo celkově řešíte svoji figuru. Co je normální?

Fáze menstruačního cyklu

Je nutné zmínit, že menstruačním cyklem se nemíní jen PMS a samotné pravidelné krvácení, ale opravdu celý cyklus, který trvá obvykle něco mezi 24 až 35 dny. „Přirozený lunární ženský cyklus je řízen propojeným působením čtyř hormonů, tedy folikulostimulačního hormonu, luteinizačního hormonu, estrogenu a progesteronu, které se uvolňují z hypothalamu, hypofýzy, vaječníků a dělohy,“ vysvětluje Margit Slimáková.

Menstruační cyklus se často dělí do čtyř fází, které ovlivňují, jakou bude mít žena pravděpodobně náladu, jak bude produktivní, jaký podá výkon a tak dále. Co se však týče vlivu na vzhled postavy a na hubnutí, postačí jednodušší rozdělení: na první polovinu cyklu (zhruba dva týdny počínající prvním dnem menstruace a končící ovulací) a druhou, tedy od konce ovulace přes PMS až do další menstruace.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Menstruační cyklus ovlivňuje téměř veškeré fungování ženského organismu v plodném věkuFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Otoky a zadržování vody

V první polovině cyklu je vyšší hladina estrogenu, který mimo jiné způsobuje zadržování vody a soli v těle. Proto během menstruace, ale někdy i bezprostředně před jejím počátkem, můžete mít vyšší tělesnou hmotnost než normálně – v závislosti na proporcích klidně vzroste i o tři kilogramy. Stoupající hladina estrogenu má ovšem i výhody: žena má větší sílu, svaly lépe regenerují, snižuje se chuť k jídlu a roste libido.

Proti nadměrnému zadržování vody pomáhá méně solit a konzumovat méně sacharidů, zato si dopřávat víc zdrojů draslíku a hořčíku.

Chutě na sladké a nadýmání

Po ovulaci začíná druhá fáze cyklu, která je typická klesající hladinou estrogenu a naopak stoupající hladinou progesteronu. Organismus přestane zadržovat vodu, pravděpodobně však budete podávat nižší výkony, mít menší sílu a – aby toho nebylo málo – mnohem víc vás potrápí chutě na sladká a tučná jídla. Mnoho žen pociťuje také nadýmání a zažívací potíže, protože progesteron ovlivňuje činnost střev. V takovém případě se vyplatí pohyb a bylinky proti nadýmání.

„Klesající hladina estrogenu má vliv na hladinu serotoninu, tím vzniká špatná nálada a zároveň to někdy vyvolává pocit hladu a různých chutí,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center hubnutí a výživy Naturhouse.

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Ve druhé polovině cyklu, po ovulaci, vás mohou přepadnout chutě na sladké anebo vlčí hladFoto: Karramba Production, Shutterstock.com

Zachrání vás hořčík a pohyb

Největší téma pro většinu žen je zpravidla PMS a začátek menstruace, kdy se po psychické i fyzické stránce mohou cítit přinejmenším nepohodlně. Klesá hladina hořčíku, který umí projevy PMS mírnit. „Můžete ho doplnit například konzumací ořechů, banánů nebo ryb, se kterými navíc doplníte i omega-3,“ radí Věra Burešová.

Pro zmírnění obtíží pomohou i další opatření v jídelníčku. „Před menstruací více pijte, využít můžete i některé doplňky stravy – vápník, hořčík, vitamin Cvitaminy skupiny B. Více se hýbejte, i když se vám nechce, vyplavíte endorfiny a budete se cítit lépe,“ doporučuje odbornice.

Reklama

Načítám