Hlavní obsah

Chcete být nejzajímavější člověk v místnosti? Natrénujte si trapasy, usmívejte se a hlavně si věřte

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou lidé, kteří zaujmou na první pohled a okamžitě si získají pozornost celé společnosti. Každý s nimi chce prohodit pár slov, každý se o ně zajímá. Jak to dělají, v čem je jejich kouzlo? Není to tak těžké, osvojte si pár triků a staňte se hvězdou každého večírku, konference nebo společenské události.

Článek

Máte úžasnou práci a v ní skvělé výsledky, zábavné historky z dovolené a úspěšné děti, přesto jako byste nikoho nezajímali… Naopak máte pocit, že ostatní jen vejdou do dveří a veškerá pozornost je rázem upřena na ně, a když prezentují svoje názory na cokoli, po jejich první větě všichni ztichnou a hltají každé slovo?

Chcete na tom být podobně? Tak si přečtěte, jak si získat zájem okolí a stát se nejzajímavějším člověkem v místnosti. Přestaňte se podceňovat, začněte si o sobě myslet, že jste zajímaví, a dejte to pocítit i ostatním. A nesnažte se na to jít zkratkou! Nejdřív se zaměřte na sebe a své nitro a až poté na samotný proces interakce s ostatními.

Poznejte sami sebe

Můžete si osvojovat nejrůznější konverzační tipy a triky, ale abyste zaujali ostatní, musíte především poznat svou jedinečnost. Koučka Petra Mašková ji nazývá cenným darem: „Žít ve spojení se zdrojem hluboké vnitřní moudrosti a laskavosti a zároveň sílu tohoto spojení projevit ven, v tom vězí pravé kouzlo osobnosti. Vědět, kdo doopravdy jsem, a poskytnout si dostatečný čas a prostor vyjádřit to ve správnou chvíli na správném místě.“

Vysvětluje, že společnost prahne po autenticitě. Je samozřejmě skvělé odlišit se, vypilovat charismatický projev, ale pokud se nedotknete srdcí těch, s nimiž sdílíte společný prostor, nebude jejich zájem trvat dlouho. „Ve chvíli, kdy pochopíte, že řešením je vaše plná přítomnost, a budete sami sebou, podělíte se o to nejlepší ze sebe sama a bude vás vidět i slyšet,“ ujišťuje Petra Mašková.

Zapracujte na sebevědomí

Dokud sami neuvěříte, že máte čím zaujmout, jste sami sobě největším nepřítelem. Terapeutka Lucie Mucalová tvrdí, že ani nejluxusnější šaty nebudou fungovat, pokud se nepřidá esence sebevědomí. „Až získáte sílu ze zdravého sebevědomí, přestanete hrát a být vyčerpaní z her na ‚musím nějak vypadat‘ anebo ‚musím se nějak chovat‘. Staňte se z poddané královnou své hlavy,“ radí. Ve chvíli, kdy se vám podaří díky sebepoznání zapracovat na sebevědomí, můžete se začít učit triky, kterak ve společnosti udělat dojem.

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Pochválit se poránu? Kdo jiný to za vás udělá!Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Chcete zájem? Zajímejte se!

Dát ostatním prostor projevit se, klást otázky a naslouchat? Právě to z vás udělá nejen empatického, ale i zajímavého člověka, se kterým je radost být. Ve chvíli, kdy projevíte upřímný zájem o ostatní, máte velkou šanci, že se budou zajímat i oni o vás. Lidé ocení, když si s vámi budou moct povídat o sobě, o své práci či dovolené, a vy se tak bez jediného slova stanete zajímavými pro ně. Dáte jim prostor a pocit důležitosti. A opravdu plnou pozornost: nezapomeňte klást otázky, ignorujte svůj telefon a netěkejte očima po místnosti, jako byste hledali další objekt zájmu. Buďte opravdoví!

Připravte se a mějte co říct

Dobrá historka vždy zaujme, ale ne každý je dobrý vypravěč. Že žijete stereotypně a není moc o čem mluvit? Možná si to jenom myslíte. A pokud ne, pak je načase to změnit. Věděli jste, že si americké hvězdy před účinkováním v talk show najímají stand-up komiky, aby jim pomohli se připravit? Mají pár minut na to, aby zaujaly, a chtějí jich plně využít.

Nebojte se tedy předem pečlivě promyslet, co zajímavého a vtipného se vám stalo, zaměřte se na to, aby vaše vyprávění mělo prvky dramatu či humoru. A rozhodně by mělo být stručné a vypointované, není nic horšího než zdlouhavé a zbytečně detailní historky. Nebojte se vyprávět ani svůj trapas, vyjádřit názor, i když se bude možná lišit od ostatních. Vždy se hodí mít přehled o aktuálním dění, číst zajímavé knihy a mít pozoruhodné koníčky.

Nechte za sebe mluvit tělo

Jedna věc je, co říkáte, a druhá, co vyjadřuje a říká vaše tělo, váš postoj nebo oči. Vstupujte do místnosti s úsměvem, věnujte pozornost očnímu kontaktu, dávejte si pozor na vzpřímený postoj a vyvarujte se obranářskému gestu s překříženýma rukama. Nevíte jak na to? Inspirujte se svými hrdiny. Máte v okolí člověka, který „to“ umí? Sledujte jeho chování. Vždy vás bavil zajímavý řečník? Nakoukejte si jeho proslovy, ale tentokrát se nesoustřeďte na obsah, ale na formu.

Načítám