Hlavní obsah

Barvy ovlivňují první dojem. Na pohovor se hodí tmavě modrá, na rande růžová

Foto: SaMBa, Shutterstock.com

Foto: SaMBa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak na druhé lidi působíme a jaký první dojem vyvoláme, to není nahodilá směs pocitů, ale komplexní výsledek signálů, které vysíláme směrem k ostatním. A barva oblečení k nim jednoznačně patří. Jejím výběrem říkáte mnohem víc, než možná tušíte.

Článek

Chcete udělat dobrý dojem při první schůzce, ať už milostné, nebo pracovní? Pak by se měl váš protějšek s vámi cítit především příjemně a uvolněně. Nepodceňujte přitom psychologii barev, pro výsledný dojem je poměrně zásadní. „Náš mozek příznivě vnímá především výrazné, zářivé a teplé barvy, které jsou spojené s energií, stimulací a životem, jako je například oranžová a žlutá,“ říká Laura Wasser, známá americká rozvodová právnička a odbornice na vztahy a komunikaci. Nejsou to vaše nejoblíbenější odstíny? Nevadí. Jaké další barvy volit, abyste vyvolaly příznivý dojem?

Červená je ošemetná

Pamatujete na okouzlující rudé šaty, které oblékla Julia Roberts ve snímku Pretty Woman do opery? Richard Gere z ní byl celý paf – a není divu. „Červená je barva lásky, přitažlivosti, touhy a vzrušení. A když si ji vyberete na první rande, dáváte tím jasně najevo, že jste sebevědomé i odvážné a neváháte vyvolat silný a nezapomenutelný dojem,“ říká Laura Wasser.

Nic se ale nemá přehánět. Pro někoho to při prvním kontaktu může být až odrazující, takže je možná lepší zvolit sytě červený jen jeden doplněk, například sako nebo kabelku či pásek. A pokud jde o pracovní schůzky, tam buďte s tímto odstínem obzvlášť opatrné, rudá může být někdy vnímána také jako barva agrese.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Oranžová je barva optimismu a jasně vyjadřuje, že máte rády život a berete ho vždy z té lepší stránkyFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Modrá je barva klidu a důvěry

Ne nadarmo je modrá jednou z nejoblíbenějších barev ve zdravotnictví: zejména v kombinaci s bílou vytváří dojem důvěry a klidu. Že modré odstíny vyvolávají pocit bezpečí, potvrdilo už několik studií a třeba britská vztahová koučka Jessica Alderson si myslí, že zejména tmavěmodrá je zbytečně podceňovaný odstín: „Když si ji oblečete na první schůzku, budete působit elegantně, sladěně a projevíte smysl pro rafinovanost.“

Společně s bílou či béžovou je tmavší modrá velmi lichotivá a moderní. Kdyby však na vás byla námořnická modř až moc nudná, vsaďte na jasnější odstíny – třeba azurovou nebo tyrkysovou, které vytvářejí auru tajemna a nepoznaného.

Černá není vždy sázka na jistotu

Naznačuje sofistikovanost a vybraný styl. Na někoho může černá působit lehce autoritativně, což je pro mnohé jedince atraktivní, takže proč ne. Černý model si ale mnoho žen obléká spíš z nedostatku fantazie a je pravda, že často působí trochu fádně, proto je třeba s takovým kouskem zacházet kreativně.

„Na slavnostnější večeři si klidně vezměte malé černé, tím nikdy nic nezkazíte, ale povyšte je na zábavnější outfit třeba zajímavými střevíčky. Neformálnější variantu vytvoříte výraznějšími šperky spolu s kratší koženou bundičkou. Projevíte tak smysl pro eleganci a vytvoříte dojem kreativní osoby,“ radí Jessica Alderson. Zkuste to třeba jako Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho.

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Černá se hodí ke všemu, ale na mnohé může působit smutně, takže s ní zacházejte opatrně. Je dobré ji zkombinovat se zábavnějšími prvky, aby outfit nepůsobil nudně a nezajímavěFoto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

První rande či pohovor? Těmto barvám se vyhněte

  • Hnědá vytváří dojem omšelosti a nudy, lidé si ji často podvědomě spojují s hlínou i špínou a pro vyvolání prvního příznivého dojmu to je špatná volba.
  • Zelená evokuje přírodu, zdraví, svěžest i mírumilovnost, ale mnohým se pojí i s penězi, což není ideální volba, zejména při první milostné schůzce.
  • Fialová bývala barvou králů, mystiků i kněží a vyvolává dojem vznešenosti, luxusu a spirituality. Symbolizuje náklonost, jemnost a oddanost, ovšem bez špetky smyslnosti, takže se na první rande vůbec nehodí.

Bílá pro svěží, neotřelý vzhled

Jednou z nejlepších barev, na kterou se můžete vždy spolehnout a obléct ji pro každou příležitost, kdy chcete vypadat co nejlépe, je bílá. Působí mladistvě a podprahově si ji lidé spojují s čistotou, nevinností a nekomplikovanou osobností.

Jednat s kýmkoli v bílém předznamená dohodu a snahu o dobrý dojem, takže je ideální na pracovní pohovor i rande. Bílá barva působí nekonfliktně a snese kombinaci s každým odstínem, jen pozor na příliš ostré kontrasty zejména s černou a červenou, ty mohou vyvolávat zdání nerozhodnosti či agrese.

A co růžová?

Rok 2023 by se dal označit za růžový. Už od podzimu je trendy zářivá hot pink, pak se barvou roku stal výrazný a optimistický odstín Viva Magenta a nedávno do kin vtrhl film Barbie – a vzápětí se typická barva objevila snad ve všech kolekcích známých módních značek.

Jemnější růžová je barvou lásky, ale výhradně té romantické a delikátní. Působí lehce melancholicky, zdrženlivě a sentimentálně, takže na pracovní pohovor se opravdu nehodí, ale na milostnou schůzku ano. Pokud tedy chcete, aby vás partner vnímal jako něžnou bytost hodnou pomilování a nošení na rukou…

Načítám