Hlavní obsah

Jak to umějí s lidmi? Extroverti a introverti podle znamení

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdo se mezi lidmi cítí jako ryba ve vodě, jiný si rád užívá osamělá odpoledne jen ve společnosti sebe a knihy. Extroverti a introverti mají odlišný přístup k životu. Která znamení jsou společenská a která tolik ne?

Článek

Máte někdy pocit, že jestli budete ještě chvíli zavření doma jen sami se sebou, praskne vám hlava? Nebo naopak – budete-li muset promluvit ještě na jediného člověka, nejspíš to nevydržíte a utečete s křikem? Možná za to může vaše znamení! Některá znamení zvěrokruhu mají totiž přirozené sklony chovat se společenštěji a otevřeněji a spíše extrovertní tendence, kdežto jiná jsou stydlivější, uzavřenější a raději než společnost vyhledávají samotu a pokoj. Jak jste na tom vy?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou většinou zcela předpisoví extroverti – pokud se do toho nepřimíchá nějaký naprosto protichůdný ascendent. Může za to i jejich horká hlava: věci moc nepromýšlejí, a nezahlcují se tak zbytečnými obavami. Nedělá jim problémy navázat vztah s kýmkoli, i s tím, koho vůbec neznají. Prostě zapředou konverzaci a je to. Nebojí se trapasů, protože něco takového jednoduše neuznávají. Stačí se zasmát a převálcovat okolí sebevědomím a charismatem.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou jako ostatní zemská znamení obrácení spíše do sebe. Jako většina introvertů špatně tolerují změny, mají rádi svoje pohodlí, a jestli něco nesnášejí, pak okamžik, kdy je někdo hodí do neznámých vod. Jsou-li vystaveni neznámé situaci s neznámými lidmi, zvládnou to, ale uzavřou se do sebe a málokdy prohodí víc než půl slova. Rádi si užívají svůj klid v doprovodu soukromých potěšení, jako je třeba kniha, hudba nebo víno.

Foto: vwPix, Shutterstock.com

Býci pobyt ve společnosti zvládnou, ale raději jsou sami se sebou a svými koníčkyFoto: vwPix, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Upovídaní a kontaktní Blíženci jsou rozhodně extroverti a společnost potřebují k životu asi jako… kyslík. Samota je vyloženě děsí. Pokud nedostávají dostatek podnětů zvenčí, začnou se dost rychle nudit. Lidi si umějí během chvilky omotat kolem prstu a vyhrají jakýkoli konflikt, protože druhé umlátí argumenty a nepřetržitým přívalem slov. Nedělá jim problém mluvit na jakékoli téma, i když o něm moc nevědí: nikdo to nepozná! Ani jako malé děti se dlouho nezabaví sami, potřebují neustále někoho k ruce.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Citově a niterně založení Raci k životu rozhodně lidi potřebují – ale v malých dávkách. Mají úzký okruh blízkých, které si k sobě pustili a váže je k nim něco hlubokého. Ale kromě toho? Bez další společnosti se klidně obejdou. Jsou totiž poměrně nervózní z přemíry vnějších podnětů, k životu přistupují pomaleji než jiná znamení, trvá jim, než se v nových situacích rozkoukají. Nejsou však úplně introvertní, protože pokud mají kolem sebe „svoje lidi“, aby je podpořili, dovedou se ve společnosti odvázat a bavit.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Jak si myslíte, že k lidem přistupují tihle známí Lvi salonů? Společnost samozřejmě zbožňují – zvlášť když společnost zbožňuje je! Jsou moc rádi středem pozornosti a užívají si, když je každý jejich pohyb a reakce ve světle reflektorů. Nestydí se, vlastně ani moc netuší, co to znamená. Přítomnost druhých je nabíjí, a tak ji často vyhledávají. Na druhou stranu si ale vystačí i sami se sebou a mohou překvapit tím, že se musí čas od času na chvilku uzavřít do samoty a nějak se usebrat.

Foto: djile, Shutterstock.com

Lev je král salonů a pozornost co největšího počtů lidí si užije naplnoFoto: djile, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny si se společností moc nevědí rady, protože lidé se nikdy nenechají tak úplně zorganizovat. Pokud jde tedy o oficiální komunikaci a zařizování, jsou Panny rozhodně schopné, dokonce vynikající a se všemi se domluví. Ale obyčejné popovídání a zábava na večírku? To už je trochu horší. Panny se hodně hlídají a snadno si připadají trapně, nemají příliš vysoké sebevědomí a mnohem lépe se cítí v menším kolektivu či o samotě. Nedělá jim problém zahloubat se na dlouhé hodiny do něčeho „svého“ a lidi přitom ani omylem nepostrádají.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy žijí pro kontakt s druhými – je to jejich koníček. Rády lidi okouzlují a baví, berou to jako hru a volnočasovou aktivitu a jsou v tom opravdu dobré. Ačkoli někdy působí trochu povrchně, protože se s lidmi nespojí „doopravdy“, nijak hluboce, mezi druhými jsou ve svém živlu. Nejsou ale typickými extroverty, protože toho na sebe nikdy neprozradí tak úplně moc. Tu a tam o sobě utrousí jakási „tajemství“, ale vědí, že jsou velké citlivky, a tak to skutečně důležité drží pod pokličkou jen pro nejbližší.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři dokážou být pořádní chameleoni: nezřídka je lze vidět ve společnosti mnoha lidí, jak všechny baví a okouzlují. Umějí být neuvěřitelně charismatičtí a společenští – ale jen tehdy, když na to mají náladu. Jindy jsou mrzutí a stažení do sebe, vytáhnou všechny své štíty a nechtějí nikoho ani vidět. Navíc se druhým téměř nikdy neotevírají. Snad žádné znamení si svoje tajnosti a soukromí nestřeží tak horlivě jako právě Štíři.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Přátelští Střelci chodí do společnosti dobíjet baterky. Mají druhé upřímně rádi a s radostí naslouchají cizím historkám i strastem. Lidé je baví. Umějí si otevřeně povídat téměř s kýmkoli a jsou také neuvěřitelně laskaví: většinou jsou to právě Střelci, kdo se ve společnosti stará o všechny ztracené introverty, kteří se cítí nejistě a trapně. Drží nad nimi ochranná křídla, ale nenásilně, aby vše působilo přirozeně. Chodí po světě se srdcem na dlani a prozradí na sebe kdeco, protože věří, že všichni jsou stejně laskaví jako oni.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi a konverzace, to je někdy pořádná tragédie. Tohle znamení nerozumí konceptu small talku, nesnáší bezobsažné tlachání, a tak ho zkrátka neprovozuje. Často se tedy nachází v situaci, kdy mezi dvěma lidmi zavládne trapné ticho – a nesnaží se s tím nic dělat. Kozorozi jsou ve společnosti trochu neobratní a ani se netouží nějak začlenit „do stáda“. Nejraději jsou sami se sebou, rádi se noří do vlastních myšlenek a umějí se na dlouhé hodiny odstřihnout od druhých.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kozoroh není společenský a ani o to nestojí. Když je nucen komunikovat, často to končí mlčenímFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Kreativní Vodnáři jsou zastánci svobody – i co se společnosti týká. Jeden den by se bavili s lidmi od rána do večera, jindy se uprostřed konverzace zvednou a odejdou, protože je začne obtěžovat. Jsou to samorosti, na které se nedají aplikovat běžná společenská pravidla. Dělají si to zkrátka po svém. Jsou ale velmi otevření a upřímní a nevidí jediný důvod cokoli schovávat nebo tajit. Dá se tedy říci, že se v tomhle ohledu jedná o extroverty.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Citově založené Ryby se na druhé snadno napojí a empaticky vycítí, jak jim je a co potřebují. Jen málokdy se ale začnou bavit jen tak a ve větší společnosti se zpravidla necítí moc dobře. Založením jsou spíše introvertní a dobíjet baterky a očišťovat mysl chodí do ústraní. Přesto však často vyrážejí mezi lidi – k životu je potřebují a stejně jako ostatní vodní znamení jsou tak trochu na pomezí. Jejich povahu hodně ovlivňuje rozložení ostatních planet při narození.

A co vy? Stále si nejste jistí, jak na tom jsou vaši blízcí? Napoví vám charakteristika podle dne narození v měsíci. Možná budete hodně překvapeni.

Reklama

Související témata:

Načítám